ЗОВВ: Твоят отпечатък върху планетата Земя

Първият моден арт спектакъл с дизайнерски рециклирани дрехи в столицата

0 коментара Сподели:

Пейо Пеев

Сменят се сезоните, сменяме дрехите си в гардероба и никога не пропускаме да си купим нещо ново. Някое палтенце, нови кецове, защо не и кожен панталон. Едва ли се замисляме за изсичането на тропическите гори в Бразилия или за замърсяването от фабриките в Китай, докато си пробваме пуловери и ризки в мола. Но събития като ревюто на колекция ЗОВВ ни напомнят, че всичко е свързано.

Първият моден арт спектакъл с дизайнерски рециклирани дрехи носи посланието: към устойчива среда, за да оставим късче от планетата на децата си! На 7 септември във Фабрика 126 се състоя спиращо дъха ревю на младия български дизайнер Melinda Hubin от Conkorzia, както и няколко български дизайнери на бижута, които допълваха визиите. Те показаха как преработени стари дрехи могат да се превърнат в мечтания тоалет. Първата по рода си модна колекция у нас носи името ЗОВВ и символизира четирите стихии – Земя, Огън, Вода и Въздух, които в еуфоричен танц потопиха в емоция публиката.

Създателите на модната линия са Empty Your Wardrobe и дизайнерът Melinda Hubin/Conkorzia. Вдъхновени от замърсяването и експлоатацията на планетата, те решават да направят нещо в своята сфера на дейност. ЗОВВ е естествено продължение на събитията за размяна на дрехи “Въртидрешка”, в които всеки може да сподели с другите тоалетите, които вече са му омръзнали. Колекцията е създадена от единични дизайнерски модели, изработени от трансформацията на дрехите, които не са намерили своя нов собственик на предходните събития. Ето как една обикновена идея, приложена в действие с доза креативност и благородна кауза, може да бъде първа крачка към промяна на навиците и възгледите ни спрямо облеклото и модата.

Медии, журналисти и популярни личности, станаха свидетели на завладяващото представление. Под звуците на цигулка, съвременен танц и въртящи се огньове бяха представени уникалните модели, заживели нов живот.

Коселина Терзиева и Dance studio Deja Vu успешно се превъплътиха в четирите стихии и засилиха посланието на колекцията. Манекените олицетворяваха гърчещата се от човешката безотговорност планета, а дрехите впечатлиха със своята изчистена форма, финес и естественост. Стените на Фабрика 126 бяха осветени с внушителни картини от природата, които тихо напомняха за участта на човечеството, ако продължим със свръхконсумацията. 

Освен красота и наслада за окото събитието даде възможност на над двестате гости да развихрят въображението си и на специална дъска да напишат своите идеи как да спасим Земята. Сред атракциите в залата за развлечение бяха висяща люлка и място за рисуване, които допринесоха за интерактивността на събитието. Огромни изрисувани картини на стената с елементи от четирите стихии, дело на художника Елена Шематова – Зелена, допълваха общата визия на спектакъла.

Ако сме успели да ви спечелим за каузата или просто да ви подсетим, че също ви е грижа за планетата, има как да се включите постфактум. Дрехите от ревюто ще бъдат пуснати в продажба в онлайн платформа за мода, както и в известен моден шоурум за български дизайнери. Всеки, закупил артикул от колекцията, ще подпомогне реализирането на следващите проекти, стремящи се към по-устойчива среда.

Нека не забравяме, че всичко, което правим или не правим, влияе на околните и средата, в която живеем. И понякога е въпрос на малка промяна в ежедневните ни навици, за да се случи голямата промяна в света. Всеки сам избира!

Повече информация за арт проекта:
ЗОВВ призовава за по-отговорно отношение към четирите стихии, които пазят баланса в природата. Създаването ѝ е мотивирано от свръхконсумацията и глобалното затопляне, влияещи върху нашата еко система и популация.

Значение има не това, което носиш, а как го носиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *