Романтична среща с Tom Chambers

Приказни сюжети, заспали зад няколко наистина добри снимки

  • 22.09.2013
  • от редакторите

Източна Европа е откъснати страници от книгата Жената на тигъра на сръбкинята Теа Обрет. Басни и алегории, мистика, чийто терен са Балканите. През филтър от светлина и цвят тези магично разказани приказки придобиват особена визия. Том се занимава с фотомонтаж от над 15 години, а снимките му неведнъж са качвани на презокеански полет, за да бъдат показани и в Европа. Съвсем скоро ще се появи и първата книга на Том – Entropic Kingdom, която издават Modernbook Edition.

Tom Chambers, фотография

 

Том е израснал във ферма, някъде в селските райони на Пенсилвания. Казва, че това го ощетило по най-страхотния начин в живота му, отнело му града и му дало природата. Близките му били художници, отговорността за особения си стил приписва на дядо си N.C. Wyeth, популярен американски художник и илюстратор. Всичко за емоциите и тяхното разгръщане обаче научил от Andrew Wyeth (негов чичо). В началото на 90-те Photoshop се оказва средството на Том да създава фотомонтажите си. Сега снима с Nikon D700. Определя се като романтик, обича да твори по стария начин, чака музата си и се надява да не е твърде мудна. Фантазира, после търси реални локации, добавя хора, животни, предмети и дава плът на хвърчащи хрумки.

Tom Chambers, фотография

Разказа ни, че почти никога не снима спонтанно, че неговите фотомонтажи са дълго премисляни. Сподели за модерния реализъм като термин в изкуството и литературата, който се отнася към ситуация или обстановка, където всичко изглежда правдоподобно и на мястото си с изключение на един или няколко елемента, които носят невероятното и оставят усещането за магия. Именно тя е провокацията към хората. Том се надява да влияе на съзнателно и на подсъзнателно ниво.

Tom Chambers, фотография

 

Вярва, че всеки ще залитне в някоя лична емоционална посока. Главните действащи лица в много от работите на Том са животни. Когато го попитахме кое е най-трудното в това да опитомиш, било то и за кратко, диво същество и да го превърнеш в модел, той игнорира въпроса и ни разказа за мястото, където е преминало детството му.

Tom Chambers, фотография

 

Обитатели във фермата били множество домашни животни, по-интересни обаче били своенравните чести гости – неопитомените, така наречените от него диваци. За сесии с животни човек трябва да сeвъоръжи с търпение и освен това да има късмета да улучи правилния момент и да се възползва от него, сподели Том.