Сенки от миналото - изоставени сгради

Едни от най-внушителните постройки, които са напълно безлюдни

  • 17.09.2013
  • от Ели Цонова

С настъпването на есента и наближаването на един от любимите ни празници Halloween, носталгията ни по загадъчното и романтиката на миналото става все по-голяма. Както вече писахме преди няколко месеца за немския фотограф Dariusz Mistal, който снима изоставени сгради, така сега отново ще се потопим в същата тематика и ще те запознаем с няколко постройки и техните истории.

 

ОХЛАДИТЕЛНА КУЛА, БЕЛГИЯ

lost places

Това са останките от бивш цех за електроснабдяване в Белгия, а конусовидната сграда е била част от охладителната система на цеха.

 

КОЛМАНСКОП, НАМИБИЯ

lost places

Когато в началото на 1900 германски заселници в Намибия осъзнали, че областта е богата на диаманти, те се установили в района и създали типично немско градче в сърцето на пустинята. Сред постройките е имало болница, училище, театър, казино, а една от главните атракции бил първият трамвай в Африка. След Първата Световна война градът бил напълно изоставен.

 

МОНСУЕЛСКИТЕ ФОРТОВЕ, АНГЛИЯ

lost places

Футуристично изглеждащите фортове са използвани през Втората Световна война с цел защита на района. От 1950 вече не се използват от военните, за сметка на това са любимо седалище на пиратски радио станции.

 

СГРАДА НА БКП, БЪЛГАРИЯ

lost places

И в нашата страна се намират няколко запазени изоставени сгради, които впечатляват и след години с красива архитектура. Една от тях е бившето седалище на БКП на Бузлуджа. Изградена през 1981, сградата е изоставена след 1989 по очевидни причини.

 

НАРА ДРИЙМЛЕНД, ЯПОНИЯ

lost places

Открит през 1961, увеселителният парк в Япония е изцяло вдъхновен от Дисниленд и успешно е забавлявал хората цели 45 години, преди да се наложи да обяви фалит през 2006. От тогава паркът е затворен за посетители, а атракциите призрачно се издигат зад огражденията.

 

МИЧИГАНСКАТА ЦЕНТРАЛНА ГАРА, ДЕТРОЙТ, АМЕРИКА

lost places

Красивата сграда е построена през 1919, но само 69 години по-късно е затворена. Управата на града още не може да реши за какво да бъде използвана масивната каменна постройка.

 

ТЕАТЪР ОРФЕЙ, МАСАЧУЗЕЦ, АМЕРИКА

lost places

Театърът е построен през 1912, а по време на Първата и Втората Световна война е бил център за обучение на трупите. След като през 1959 е затворен, театърът е използван от производител на цигари като склад за тютюн, а в момента на гърба на театъра има супермаркет.

 

ХОТЕЛ САЛТО, КОЛУМБИЯ

lost places

Хотелът във викториански стил е построен през 1923 и първоначално е бил имение, символизиращо елегантността на по-заможното общество. След като повече от две десетилетия сградата е била необитаема, в момента тя е превърната в музей към Националния Университет на Колумбия.

 

ВОЕННА БОЛНИЦА В БЕЛИЦ, ГЕРМАНИЯ

lost places

Болницата е известна с това, че е излекувала Хитлер от рана на крака. Тя е част от цял комплекс здравни заведения в Белиц, но повечето са изоставени след 1995.

 

ОСТРОВ ХАШИМА, ЯПОНИЯ

lost places

Островът Хашима е един от 505 ненаселени острови в близост до Нагасаки. Между 1887 и 1974 е бил в разцвета си, а жителите му се занимавали с добиване на въглища. Идеята била да се разработят подводни мини около Хашима, но когато след 960 въглищата са заменени от петрола, мината е закрита.