Зеленият стил на River Stone

Вино на месеца

  • 09.09.2013
  • от редакторите

Говорех по телефона в градината на ресторанта, докато приятелите ми са поръчвали виното за обяда. В елегантната запотената чаша ме чакаха няколко глътки свежест в бледолимонен цвят. Погълнах цялото това великолепие със задоволство и преди да посегна и махна кърпата от етикета на бутилката, реших да „блесна“ с едно: „Пак сте взели от новозеландския совиньон блан.“ Настана оживление, дори чух нещо като – ха-ха-ха. Погледнах в купата с лед, а там лежеше River stone, български совиньон блан на „Ловико“. „Няма как да го знаеш, съвсем ново е“, смили се над мен съседът отдясно и ми препоръча да обръщам повече внимание на добрите български вина.

Технолозите на „Ловико“ са уловили много точно „зеления стил“ на совиньон блан с аромати на свежи трева и цитруси, благодарение на който през 80-те светът разбира, че в Нова Зеландия има не само овце. Само да кажа, че винарите в Европа следват по-скоро „жълтия стил“ на совиньон блан (понякога – в контакт с дъб, преобладаващи аромати на зряла круша, дюля, пъпеш и бели цветя, с нотки на мед, какао или кафе).

River stone е неистина успех, като се има предвид, че сoвиньон блан е изключително претенциозен сорт по отношение на климатични условия – цъфти късно и зрее рано, а зимата на 2012 година беше тежка и лятото – горещо. „Получи се чудесно освежаващо вино със собствен отпечатък“, казва Радослав Радев, търговски директор на Lovico Suhindol Winery. Той дава името на виното River stone, като идеята му идва по време на пикник, докато изстудява бутилка бяло вино направо между речните камъни на планински поток: „Речните камъни носят една специална хармония и свежест, а от шума на водата ожаднявам моментално. Страшно се връзва с чистотата и свежестта на совиньон блан“.

Дълги години совиньон блан несправедливо бе изтласкван по винените рафтове като неспособен за стареене, следователно без основателни претенции за великолепие.

Модерният совиньон сега е синоним на младо, сухо и свежо вино, което напоследък се стреми да измести шардонето от лидерската позиция на най-оборотни бели вина.

В плен на винените моди днес всеки винопроизводител в България се стреми да има совиньон блан в избата си. Тенденциите се формират и променят най-вече от икономически фактори и по-малко от спекулативни или емоционални, като совиньон блан е вече много близо до най-консумирания вид - шардоне. Американският пазар също се отвори много за совиньон блан, откакто един от най-големите винопроизводители в САЩ Робърт Мондави представи този сорт на пазара в Калифорния (макар и силно повлиян от дъбови съдове и под името фюме блан).

Чисто исторически квинтесенцията на сорта са фантастичните минерални вина от долината на Лоара – Sancerre и Pouilly-Fume. Те са познати на парижани от уикендите, прекарани около замъците на Лоара, и са еталон за всеки технолог, решил да работи със совиньон блан. В края на 80-те години на ХХ век обаче новозеландците превръщат този сорт – пренесен в края на 70-те от Франция в Марлбъро – в образец на пазарен успех, влязъл в учебника на винената маркетингова история на ХХ век. Те обаче допускат тежка грешка – свръхпроизводство, и то точно през 2008 година. В новата икономическа реалност новозеландски совиньон блан се превърна в дъмпингова стока, но пък достатъчно добра да бъде използвана за вдъхновение за хубави местни вина като River stone.

Издържано в стила и дизайна на най-добрите образци на Новия свят, това изключително елегантно свежо вино е в бледолимонен цвят с леки сребристи оттенъци. Притежава интензивен комплексен аромат и вкус на тропически плодове, грейпфрут и тревисти нотки и държи продължителен, запомнящ се финал. Идеално вино за лека кухня, зелени салати, предястия на рибна основа, плодове, но също така и голям приятел на пуешко, пилешко и агнешко месо.

 

Сорт грозде: Совиньон блан / Реколта: 2012 / Регион: Сухиндол / Алкохол: 14% / Температура: 6-8°C