Скандинавска вълна

Северният дух в София

0 коментара Сподели:

Скандинавското влияние в столицата ни не идва само от мебелите „Икеа“. Културата на северните народи става все по-популярна у нас и има поне няколко начина да се докоснеш до нея из София.

ХЮГА

Хюга идва от норвежката дума за успокоение (близко до англ. hug), но при преминаването си в датския език добива по-пълно значение в смисъла на уют, спокойствие и наслаждение на малките неща в живота.

Въпреки студения климат и малкото светли часове особено през зимата, датчаните са една от най-щастливите нации и това се дължи именно на тяхната склонност към хюга.

Хюга можеш да го постигнеш, като отделиш малко време за себе си и собствените си нужди, изключиш мобилния телефон, запалиш свещи и си сготвиш вкусно ядене, което да споделиш с добра компания.

В института за изследване на щастието, единствен по рода си в света, датските учени търсят причините да се радваме на живота и после веднага ги прилагат на практика. Хюга можеш да практикуваш както в уютния си топъл дом,

така и навсякъде другаде, стига само да си създадеш правилната нагласа, а именно – да се чувстваш добре е от съществено значение.

Наскоро излезе и кратък наръчник по изкуството на щастието, с който можеш да се сдобиеш във всяка книжарница.

NORDIC SOUNDSCAPES

Нордическите звуци са проект, който ни запознава с музиката от Скандинавието. Ако решиш, че е време да разчупиш музикалния си вкус и да дадеш шанс на нещо по-алтернативно, то партитата на Nordic soundscapes са точно за теб.

За страхотната си музика Бьорк получи остров за подарък от исландците, а нейните съграждани заслужават да получат поне една от вечерите ти месечно, за да опознаеш културата и дълбоката им меланхолична душевност.

ЛЕКЦИИ ППО СКАНДИНАВСКО КИНО

Скандинавското кино не започва и свършва с „Човек на име Уве“ и Ларс фон Триер. Всъщност страните на север са едни от най-активните в киното и особено в периода на войните наистина доминират на европейския филмов пазар.

Разбира се, филмите им често са мрачни, темите депресивни, а персонажите в екзистенциална криза, но както казахме по-горе, те заслужават своя шанс да те натъжат, да те накарат да се замислиш или дори да те вдъхновят.

Освен редовни участници на всеки филмов фестивал скандинавските филми можеш да срещнеш в една от централните софийски галерии- Gallery 2.0, всяка втора сряда на месеца. Филмите са предхождани от кратки лекции и последвани от дискусии на чаша вино, така че охлади летните страсти с малко скандинавско кино за контраст, а къде, кога и колко, можеш да разбереш на страницата на събитията.

Тук пък сме събрали практични събития, с които да поизгориш няколкото натрупани калории по празниците.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *