7 къси филма за света у нас

Или защо 7 утвърдени чуждестранни артисти избраха да живеят и творят в София

0 коментара Сподели:

Сакралността в заглавието ни не е нарочна, но пък нарочно е търсенето на режисьора Николай Василев да открие 7 утвърдени чуждестранни артисти от Перу, Япония, Холандия, Пакистан, Англия, Гърция и Русия, които са избрали да живеят и творят в София.

Той избира да представи интересните им личности в 7 увлекателни видеа, които разказват за живота и креативния процес на талантливите, позитивни и интересни личности – музикант, сценограф, режисьор, художник, актьор, дигитален артист, танцьор, както и за връзката им със София и за това как градът ги вдъхновява да се развиват професионално.

Сред героите на късометражните филми са хора като Пиеро Епифания, който смесва традиционни перуански инструменти като кахона с гайдата и кавала и създава иновативни музикални проекти, Саиф ур Рехман, който поставя пакистански драми в ресторанта си в Студентски град и всяка седмица тренира на крикет на маса български деца с тежки ментални и двигателни увреждания, английския режисьор Том Кърк, който снима музикален клип и се представя като морско създание, което се чувства в чужди води. И още!

Инициативата е на „7 ЛЪЧА” и „Мулти култи колектив”-а и цели от една страна да покаже София, нейната богата културна динамика и творческа енергия през очите на тези, които не са родени в нея, а сами са избрали да творят тук, а от друга, дава видимост на успешната артистична и социална интеграция на хора от целия свят. Проектът отправя позитивно послание, че животът заедно с чужденците е възможен и обменът между културите стимулира развитието на обществото и на съвременното качествено изкуство.

Прожекцията е на 26 октомври 2016 г. в Дом на киното (София, ул. Екзарх Йосиф № 37) от 18:30 ч.

Малко голи приказки в черно-бяло

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *