ПолуНОЩ в Пловдив

Инструкции за употреба на най-светлата нощ през септември

0 коментара Сподели:

Този петък започва още в четвъртък, когато си хващаме раничките и се закарваме под тепетата по най-бързия начин. Петък през деня повтаряме маршрута, с който ти дадохме вече гласност на по-добрите места за хапване и пийване във вековния град, а вечерта се пускаме по течението на целия поток от хора, дошли също като нас да посрещнат най-светлата НОЩ в Пловдив.

Над 140 събития на над 70 различни локации в града са целта на занятието и понеже сме напълно наясно с това, че едва ли ще успеем да ги удостоим с присъствие всичките, си подготвяме истински план за действие с помощта на специалното мобилно приложение night.bg. Подреждаме приоритетно интересите си и си спретваме чудно бягство в културната реалност. Ето го и него.

Започваме с изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ в Градската художествена галерия.

Минаваме през Регионалния исторически музей (това е етнографският музей), който предлага разнообразни активности – от фолклорни апликации, карвинг, прожекция на филми, фотосесия в автентични облекла до работилница за деца и специалната програма на Музейко. Продължаваме с Регионален исторически музей и една изложба с образователна програма за родители и деца на тема „Пловдив по пътя към модерния свят“.

Освен постоянната експозиция в Музея на авиацията ще бъде представена и специалната образователна игра на летец откривател като част от програмата „Малката Нощ“.

Проектът „Огледалото“ Национални есенни изложби ще бъде на фокус в Балабановата къща и също предизвиква интереса ни. В галерия „Филипополис“ пък ще може да бъде разгледана изложбата „Дневниците на Балтазар“, както и да се гледат поредица от документални филми. За първи път пред българската публика пък ще бъде представена самостоятелната изложба „Природа“ на Недко Солаков в галерия Sariev Contemporary, която е просто з-а-д-ъ-л-ж-и-т-е-л-н-а.

Интересен поглед назад във времето дава изложбата "90-те. Началото на мита". Всички, които пропуснаха да видят изложбата в София, ще имат възможност да го направят в Нощта в artnewscafe. Освен вече показаните образи и интервюта за "Егоист", "Спартакус", "Калното", "Ах, Мария", "Витамин Б" и "Камикадзе Гаzет" ще можеш да видиш и "Метрополис", както и други пловдивски събития и феномени от годините на прехода.

Кокимото пък ще представи разработения от него типаж MANEKI NEKO KOKIMOTO, вдъхновен от японския символ на късмета и благополучието – махаща котка. Специално изработени за Нощта постери в ограничена серия, тениски, стикери и малки пластики ще бъдат изложени в Студио 24. Стикер арт акция пред пространството на галерията с типажа на MANEKI NEKO ще съпътства изложбата.

Няма да липсват и стилни камерни концерти със специално подбрани произведения с участието на солистите на операта в Пловдив. Голямата базилика ще отвори своите врати за първи път за опознавателен тур и среща с археолози.

Специално внимание трябва да бъде обърнато и на новата програма „Отворени изкуства“, която ще ни срещне с водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства.

Разбира се, голяма изненада в Нощта на 23 септември е партито на Absolut, което поставя началото на поредица от събития от глобалния проект на бранда – #AbsolutNights. Специален музикален гост е световноизвестният австрийски диджей Peter Kruder.

Виж още събития в Пловдив през ноември

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *