Жените в реалити форматите ни – диви и красиви, но не агресивни и глупави

0 коментара Сподели:
Жените в реалити форматите ни – диви и красиви, но не агресивни и глупави

Жена да не си се раждала и да не си ставала, ако си участвала в реалити формат по българските ширини.

Обмислях да направя видео относно образа, който се гради на жената и може би участниците като цяло в реалити форматите в България.

След това осъзнах, че е по-добре да запечатам впечатленията си в текст, защото не съм го правила отдавна, а и все пак съм участвала в такъв формат.

Това няма да е наръчник за евентуален бъдещ участник в реалити формат,

но ако си такъв, нека започнем от там, че ако отиваш на кастиг с нагласата, че ще се излагаш, то вече ти е гарантирано, че ще се случи. Истината е, че в своята същност реалити форматите са изключително стойностни и в тях се разгръщат човешки теми от изключителна висота.

Преди някой да каже поучително: „Ама как може да си губиш времето и да гледаш това?!“. За мен загуба на време е да отхвърлям тенденции, които е доказано, че работят.

ДА, гледам различни реалитита, при това религиозно и не се срамувам, защото последните десет години осъзнах колко много семейните травми се отразяват върху поколението, в което живея, и как това влияе върху начините, по които се формират партньорски двойки, семейства и как изобщо един човек реагира при прояви на агресия и неуважение като страничен наблюдател.

Реалити форматите са толкова актуални, защото са събирателен образ на всеки един социален проблем в обществото, но разгърнат по-наситено и изолирано в една отделна среда.

Интересът ми към реалититата се разгърна до такава степен, че сега сравнявам чуждестранните и актуалните такива в нашата държава. Все още не е започнал знаменитият Big Brother, но си имаме „Диви и красиви“, „Игри на волята“ и „Островът на 100-те гривни“, като очакванията за форматите не ме подведоха, а дори бяха презадоволени. Не, това няма да е текст, който ви обяснява, че всички участници са тъпи, прости и грозни. Както и че нямат никакви качества. Напротив. Смятам, че кастингът е направен великолепно и особено в „Островът на 100-те гривни“ участниците са много цветни и различни. Точно поради тази причина някои от темите, които се засягат, са с толкова огромна важност.

Това, на което аз искам да обърна първо внимание, е образът на жената, сравнен между форматите.

В България, ако си жена и участваш в какъвто и да е реалити формат, или си лека, или си отишла там да си показваш превземките. Един бъдещ реалити участник трябва да знае, че ако няма стабилна психика, е по-добре още преди заминаването си за дадено участие да се сдобие с две неща – здрави нерви и добър психотерапевт, защото, противно на очакванията, че от един телевизионен формат излизаш като суперзвезда и всички ти се радват, по-скоро се радваш на звезден водопад от хейт във всяка социална мрежа, преследване от странни хора, докато си купуваш домати от пазара, и притеснителни лични съобщения какво би ти направил някой, ако те срещне в тъмна уличка.

Знаете ли значението на думата „мизогиния“? Това е една хубава българска дума за мразенето на жените.

Най-силно обсъжданият женски образ от „Диви и красиви“ беше този на агресията в лицето на Теа, която ни беше позната от предходен реалити формат. Това момиче си позволи реално да бъде агресивна срещу момче, с което се запознаха вътре в предаването и бяха в партньорски отношения. Някак всички хубави проявления на женствеността и нежността бяха изместени от темата за това дали е правилно една жена да е агресивна или не.

А отговорът е толкова прост. Никой човек няма право да е агресивен независимо своя пол и никаква форма на психическа или физическа агресия не трябва да бъде поощрявана. За сметка на този негативен образ от едното реалити в „Островът на 100-те гривни“ Бистра Старейшинска, гимнастичка от школата на Нешка Робева и Илиана Раева, показа, че е равностойна в битките заедно с мъжете, че жената може да е силна, борбена и безстрашна, като едновременно с това не е агресивна и не напада вербално и физически никого. Стигаме и до третия интересен обрат, в който е замесена дама от формата „Игри на волята“, където може би най-голямо удоволствие за хейтърите по социалните мрежи беше да обсъждат известните, които някой не ги знае.

Не мога да разбера защо българинът толкова се кефи да принизи някого, който има каквито и да е дори минимални успехи,

въпреки че самите тези хора, които пишат злобни коментари в социалките, нямат никакви лични успехи, освен да обсъждат с правописни грешки участници в реалити формати. В „Игри на волята“ участие взе едно момиче, което заедно със своята сестра близначка е изключително известно в социалното пространство и не само. Това е Рени, за която многократно беше изяснено, че преминава през физически дискомфорт вследствие на физическа травма. Социалната гилотина обаче рече и отсече, че това момиче се превзема, че е една глупава инфлуенсърка, която е отишла там да се прави на интересна. Коментарите се лееха с такава категоричност, сякаш тези хора са в тялото на това момиче и могат да усещат по-добре от нея как работят органите ѝ.

Истината е, че много различни участници след реалити формат имат усещането, че поведението им е манипулирано. Реално обаче си поставен в такива специфични условия, които изкарват части от твоя нрав, които не си предполагал, че съществуват. Не казвам, че всеки от участниците е прав в поведението и постъпките си, нито че всяка жена в реалити формат е безгрешна, но омразата срещу жени, участвали в реалити формат, е толкова брутална и безмилостна. Ако една жена се държи недосегаемо, се изкарва, че се прави на трудна, но иначе извън формата сигурно е лесна.

Ако една жена във формата е лесна, то се изкарва, че извън формата е още по-зле.

Ако поведението на една жена е на ниво, то започва да се обсъжда, че вероятно е глупава, но умее да го прикрива. Ако една жена докаже, че има знания и е умна, и се държи блестящо, истинска, открита и борбена, то започва да се обсъжда какъв е външният ѝ вид. Всяка жена, участвала в реалити формат, е жестоко посичана и най-страшното е, че масово тази мизогиния се случва от жени, които нямат смелостта или не са били избрани да участват в реалити формат.

Следващия път, когато решите да напишете коментар за някой реалити участник, се замислете дали ви се иска или наистина сте по-добър от него. Ще ви кажа – няма как да го знаете, защото само тези хора са в средата, в която са, а вие сте настанени удобно на дивана, свободни, нахранени и в своя комфорт за хейт.

Разликата между българската публика и чуждестранната е, че моралните съдници в чужбина търсят някаква обективност, а тук публиката иска зрелище и излагации.

В чужбина от реалити форматите имат запомнящи се лица и идоли, а тук тези, които трябва да са идоли, са бързо забравяни, а простотията се извисявана на пиедестал. Докато нивото на публиката ни е такова, то ще диктува нивото на образите, темите и смисъла, който остава жив след края на едно реалити.

Изтече победителят в „Игри на волята“, Big Brother 2024 по-скандален от всякога

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *