Editors’ Choice през октомври: мащабни инсталации, нежно изкуство и още

Усмихни се – подаряваме ти шест източника на вдъхновение

0 коментара Сподели:
Editors’ Choice през октомври

Като своеобразна граница между есента и първите зачатъци на зимата това преходно време е наситено с изненади и много очарование.

Октомври може да посрещне с дъжд или необичайно топли дни, да те потопи в уют или дори да те отведе на морския бряг. Месечната ни селекция в този момент от годината върви по стъпките на локалните шедьоври на изкуството, скрива се във вътрешния джоб на скръбта, но и гледа с интерес впечатляващите проекти от различните посоки на света. Връщаме те към познати образи от световната сцена и те насочваме към мащабни инсталации и технологични джаджи, предизвикващи истински „гъдел“ за въображението. Едно е сигурно, от октомври може да се очаква всичко. Отдай му вниманието си и го преоткрий с любов. Разлисти го с трепет.

OP–133 K.O. II

Editors’ Choice през октомври

The Champ is here, get ready for Round II! Шведската компания, известна с иновативните си продукти в областта на музикалните инструменти и потребителска електроника, винаги се е отличавала с жесток дизайн, високо качество и внимание към всеки детайл. Брандът създава устройства, които съчетават функционалност и естетика, във вид на синтезатори и аудиосистеми, популярни сред професионални музиканти и ентусиасти по цял свят.

OP–133 K.O. II е преносим синтезатор и семплер,

част от серията Pocket Operator, известна с компактните и лесни за използване музикални устройства. K.O. идва от Knockout и символизира големите възможности за семплиране, аналогично с начина, по който Muhammad Ali доминираше в бокса с известните си „нокаут“ победи. Неслучайно дизайнът на всички артикули реферира именно към ринга. Всички устройства и продукти на Teenage Engineering те очакват на teenage.engineering.

„Градинарят и смъртта“ от Георги Господинов

Editors’ Choice през октомври

Четвъртият роман на носителя на Международен „Букър“ Георги Господинов излезе в „следобеда на годината“

и бързо намери своето място из есенциалните четива за предстоящия сезон. „Градинарят и смъртта“ е като колективна памет, един човешки разказ и достоен израз (и излаз) на скръбта, на преработването й, на откриването на нейния смисъл. Георги Господинов винаги е успявал да засвири на вътрешните ни струни във всички екзистенциални тоналности. И никога да не е фалшиво. От издателството разказват, че книгата разказва едновременно милостива и безмислостна история за един баща, един син, едно последно разсъмване. „Не книга за смъртта, а за живота, който чезне. Има разлика.“ 

Картини от Джени Иванова

Editors’ Choice през октомври

Няма как да не ти направят впечатление! Картините на Джени Иванова напомнят джаз, наситени са с възхита по френската естетика и с ловки контрасти и образи, които само да облагородят вкуса ти към красивото. Джени Иванова е съвременен български художник, изследващ границите на портрета в XXI век. Предстоящата й изложба „Антропология на образа“ ще бъде открита на 3 декември и ще включва 12 нови картини, в които Джени претворява идеята за външна и вътрешна красота. Пространството е „The Residence Exclusive Club“, а куратор ще бъде Каролина Панаинте.

Бижута от Нева Балникова 

Editors’ Choice през октомври

Повече от 16 години Нева Балникова е дизайнер на съвременни бижута, отличаващи се със смелото комбиниране на материали, подходи, форми и текстури. Във всички нейни творения прозира нестихващото любопитство към занаята, превъплътено в различни по вид колиета, пръстени, гривни и брошки. Успешен експериментатор може да е само човек, който е безупречен в това, което прави. Открий съкровищата й в Instagram @nevabalnikova или на www.nevabalnikova.com

A$AP Rocky – TAILOR SWIF

Editors’ Choice през октомври

В края на август A$AP Rocky пусна новия си сингъл TAILOR SWIF заедно с интересно видео, което успя моментално да се разпространи по познатите канали и социални мрежи. Заснето в Киев, Украйна,

видеото е съвкупност от сюреалистични сцени, които и да искаш, не може да си обясниш.

Режисирано от Vania Heymann и Gal Muggia, видеото представя Rocky в ексцентрични тоалети на фона на особено автентични градски slavic пейзажи. Сингълът ще бъде част от следващия, четвърти поред албум на Rocky „Don’t be dumb“. Ако по някаква причина ти е убягнал – пускай го още сега, клипът е един от най-интересните до момента. The more you try to make sense of it, the less sense it makes.

KAWS:HOLIDAY  

Editors’ Choice през октомври

Браян Донъли, по-известен като KAWS, започва творческия си път като аниматор на Disney. След напускането си през 1997 г. черпи вдъхновение от емблематичния Mickey Mouse и създава авторския персонаж Companion. Първите появи на героите са в графитите на KAWS в Ню Йорк в края на 90-те, малко след което заживяват свой собствен живот.

До края на десетилетието уличният артист създава първата им триизмерна версия,

а героите му започват да се появяват в различни цветове, размери и пози. Последното, за което чухме, бе пътешествието на Companion до Шанхай – единадесетата спирка от глобалното му турне. Инсталацията, създадена в партньорство с AllRightsReserved, привлече международно внимание с впечатляващите си мащаби и дизайн. Проектът се вписа в поредицата глобални арт събития, които продължават да събират международно внимание и да утвърждават KAWS като един от най-влиятелните съвременни артисти. 

Editors’ Choice през септември: бижута от бетон, велурена музика и още

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *