Новият български филм „Сватба“ – легенда за любовта…, но по Хайтов

Новият български филм "Сватба" по едноименния разказ на Николай Хайтов, тръгва по кината на 8 ноември

0 коментара Сподели:

снимки: Сватба – Филмът / Wedlock – The Movie

Задава се тежка сватба…На прага на ХХ век насред Родопа планина се разразява любовната драма на Хатѐ и Мето. Една съдбовна среща отключва желание и грях във време, в което светът е суров, а в основите му стои дългът.

Може спокойно да кажем, че се задава добър сезон за българското кино.

След зашеметяващи филмови сензации като „Фабрика за кокошки“, „Русалки“, „Опасни шматки“, които накараха режисьора Виктор Божинов да констатира, че „грозна и аматьорска вълна шета по кината“, българските зрители с вкус могат да се настанят удобно в седалките, без опасност да се задавят с пуканки от възмущение. Може да се каже, че цяла България е в нетърпеливо очакване на филма „Гунди – Легенда за любовта“, който несъмнено се е прицелил безпогрешно в родния боксофис. Това обаче не е единствената „легенда за любовта“, която ще се разгърне на българския голям екран. Новият български филм „Сватба“ по едноименния разказ на Николай Хайтов тръгва по кината през ноември.

Кинопродукцията влиза в графа „Дългоочаквани“, тъй като реализацията ѝ обхвана цели 9 години. Екипът не може да бъде обвинен в непрофесионализъм. Режисьор е Магдалена Ралчева, която стои зад филмите „Още нещо за любовта“ и „12 А“. Сценарист на филма е Юрий Дачев, а оператор е Емил Христов.  

Актьорският състав е млад, като в главните роли ще видим Ралица Стоянова и Радослав Владимиров.

Те ще играят редом до изявени в театъра и киното актьори като Велислав Павлов, Светлана Янчева и Михаил Мутафов. Новината за „Сватба“ ме развълнува, защото рядко в нашето кино някой си позволява да прави костюмна, историческа постановка и екранизациите на класически български произведения у нас все още са необяснимо малко.

Погледнем ли ретроспективно на нещата, едни от най-добрите, запомнящи се (а и доходоносни) български филми са именно литературни адаптации – като започнем от „Крадецът на праскови“ (1964) и стигнем до съвременните „Мисия Лондон“, „Възвишение“. 

Светът на Хайтов е изкован от морал, в него няма фалш и характерите са чисти.

Всички поколения българи носят някаква идеализирана представа за епохата на дивите Хайтови разкази. Ето защо очакванията към филма са завишени, а възприятията – чувствителни. За щастие, ако съдим по трейлъра на „Сватба“, имаме право да бъдем обнадеждени.

Струва си да споменем, че филмът „Сватба“ беше представен за първи път по време на Кинофестивала в Кан. Премиерата в България е на 8 ноември. Запази датата!

Филмът с частица от душата на Гунди – „Легенда за любовта“ трябва да бъде гледан!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *