Филмът с частица от душата на Гунди – „Легенда за любовта“ трябва да бъде гледан!

Даваме ти всички причини защо трябва да гледаш „Гунди – Легенда за любовта“ - филм, който носи нещо специално. Виж датите за София и Пловдив!

0 коментара Сподели:

Ще започнем отзад напред – когато медийната прожекция на филма „Гунди – Легенда за любовта“ свърши, в залата се чуха няколко неща: нестихващи аплодисменти, бърсане на сълзи и възклицания на възторг, които нямаше как да подминем. Аплодирахме и ние със затаен дъх и буца, застанала на гърлото ни… от хубаво. От красота, от гордост, от една разливаща се добрина – онази, която прозира от всеки жест на актьора Павел Иванов в ролята на синята легенда, от онази магичност, която и до днес свети в очите на неговата съпруга Величка Маркова (Лита), изиграна блестящо от Александра Свиленова.

Лентата беше уловила всеки детайл от погледа на Георги Аспарухов – Гунди, беше запечатала непринудеността му, добрината му, онази мекота и същевременно сила, която и до днес пленява. След прожекцията, при разговора с журналистите, които нямахме търпение да зададем поне дузина въпроси за филма, един глас се отличи високо – този на сценариста Емил Бонев. Запитан дали всички истории вътре в лентата са подплатени с документи и доказателства, особено когато говорим за ДС и линията, с която тя присъства във филма, Емил Бонев разказа следното:

„Знаете ли… на погребението на Георги Аспарухов – Гунди на Националния стадион са дошли 550 хиляди души

по официални данни. 550 хиляди! Било е невиждано, нечувано, грандиозно, опасно в очите на властите тогава, та те са си мислили, че ще стане преврат! Никога в историята на страната, абсолютно никога такова нещо не се е случвало. Само за сравнение ще ви дам, че на погребението на другаря Георги Димитров е имало 100 хиляди, заведени под строй, а на погребението на Царя – 150 хиляди. Властите са довели армията на стадиона тогава, не са знаели какво да направят… Ето толкова хората обичаха Гунди, ето толкова той беше важен и за страната, и за народа, и за спорта, и за ДС…“.

След тези думи залата избухна в аплодисменти, а ние се убедихме още веднъж, че гледаме най-помисления, най-изпипания до детайл, един от най-красиво заснетите и един от блестящо изиграните филми в новата история на българското кино. „Гунди – Легенда за любовта“  е шедьовър, защото е запечатал частичка от душата на Гунди и зад това твърдение може да застанем с две ръце. Даваме ти нашите задължителни причини да не го пропускаш:

Сценарий и режисура като по часовник

Сценаристът на филма Емил Бонев е съвременник на Гунди. Неговата огромна любов към личността му, неговите безкрайни проучвания, ровене в архиви и забележителна работа, която е свършил, за да събере всяко парченце от любопитната история на един от най-добрите ни футболисти за всички времена, прави филма достоверен. Със запечатване на най-знаковите мачове и срещи на Гунди, с огромна доза документалистика и реални факти, пречупени през режисьорската призма на Димитър Димитров!

Емил Бонев е свършил впечатляваща работа, страхотно проучване и, разбира се, е имал многократни срещи с Величка Маркова (Лита),

по чиито спомени е изграден главният разказ. Емил споделя, че когато Лита видяла снимка на актьора Павел Иванов, който продукцията мисли да наеме за главната роля, възкликнала: „Та, Емо – това е Гунди!“. Приликата на Павел Иванов със синята легенда наистина е забележителна! Режисурата на лентата също впечатлява – няма напънати моменти, няма предизвикване на емоции на всяка цена, няма излишна показност. Има топлина, дълго развитие на разказа, сцени, целящи естествено да те потопят както в човешката страна на персонажите, така и в легендарния им статут. Режисьорът Димитър Димитров е добре познат на зрителите като режисьор на популярните сериали като „Отдел издирване“, „Дяволското гърло“, „Откраднат живот“, „Връзки“, „Дървото на живота“, „Съни Бийч“, „Мен не ме мислете“ и още много други. Дебютът си в игралното кино прави на 27 години с филма „Събирач на трупове“, който участва в селекцията на редица престижни международни фестивали. Има опит още в късометражно и документално кино. Сценаристът Емил Бонев има 60 роли и национални награди. Автор е на редица пиеси, играни с успех в страната и чужбина.

Заснемане

Филмът е толкова красив! И когато казваме красив – говорим абсолютно буквално. Сивите цветове на соц естетиката отсъстват напълно, виждаме едни красиви София и Пловдив през 60-те и 70-те. Виждаме топли, искрящи тонове, виждаме сцени, пропити с естетика.

Виждаме един страхотен черен царски локомотив на гарата при заминаването на Гунди за казармата и Пловдив,

виждаме красив бит в красиви стари къщи и сгради, виждаме дрехи и костюми в тон с времето. Отговорен за прелестите, на които се радват очите ни, е операторът Борис Славков. Той е работил по сериалите „Войната на буквите“, „Отдел издирване“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“, „Съни бийч“, „Мен не ме мислете“, както и по филмите „Шекспир като улично куче“, „Всичко, което тя написа“, „Събирач на трупове“.

Актьорска игра

Във филма участват Павел Иванов в ролята на Гунди, Александра Свиленова в ролята на Лита, както и Параскева Джукелова, Стоян Радев, Александра Костова, Емил Марков, Биляна Петринска, Николай Урумов, Сотир Мелев, Даниел Върбанов, Христо Пъдев, Владислав Карамфилов, Свежен Младенов, Димитър Маринов, Димитър Николов, Юлиан Вергов, Китодар Тодоров, Севар Иванов, Антон Димитрачков, Саверио Бурно, Любо Жечевич, Ясен Атанасов, Пенко Господинов, Владимир Люцканов, Деян Ангелов, Стефан А. Щерев и др.

И всички те се справят повече от блестящо!

Павел Иванов в ролята на Гунди е един от най-нашумелите и разпознаваеми български актьори. Завършва НАТФИЗ през 2016 година при ненадминатия Стефан Данаилов, но още през 2014 става част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където играе главни роли в едни от най-касовите спектакли. През 2016 година името му добива популярност и в телевизията благодарение на сериала „Полицаите от края на града“. Следват участия и в други телевизионни формати, последният от които е ситкомът „Татковци“. Успоредно с тези театрални, телевизионни и кино ангажименти Павел Иванов обикаля страната и Европа с пътуващи спектакли. Александра Свиленова е новоизгряващ талант, който играе една от централните и ключови главни роли във филма – тази на Величка Маркова – Лита, съпругата, най-голямата любов и вдъхновение за Гунди. Това е първата голяма роля в киното за актрисата, която учи „Актьорско майсторско за драматичен театър“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Александра участва още в представлението на Учебния театър НАТФИЗ: „Диканка – резултати от уъркшоп“ с режисьори Мартин Киселов и Ева Данаилова, постановката „Опасни връзки“ с режисьор Станка Калчева, както и в „Недовършена пиеса за механичен нож“ под режисурата на Ованес Торосян.

За финал ти напомняме, че филмът е продукция на „Междинна станция“ с продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов, а изпълнителен продуцент е Васил Булянски. Ето и датите, които трябва да запазиш в календара си:

09.10. „Гунди – Легенда за любовта“ ще бъде представен на живо за първи път пред публика на 9 октомври в зала „Арена София“.

11.10. Дни преди официалната премиера в киносалоните в цяла България филмът „Гунди – Легенда за любовта“ ще бъде представен на живо в Пловдив. Официалната гала премиера ще се проведе на 11.10 в комплекс С.И.Л.А., в компанията на екипа на продукцията и целия актьорски състав.

18.10. „Гунди – Легенда за любовта“ ще залее с емоции киносалоните в България от 18 октомври!

Още информация може да намериш на официалния сайт на филма, Фейсбук страницата им и Инстаграм профила. Билетите са вече в продажба в мрежата на Еventim и Urbo, а ние нямаме търпение за още от тази история!

Огради 9 и 18 октомври в синьо, „Гунди – Легенда за любовта“ излиза на голям екран

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *