Кучешкото парти се отлага – Dog Fest 8 няма да се състои на 5 октомври, а през 2025!

Кучешки празник ще има, но през по-топлите месеци – дотогава ти подаряваме среща с д-р Георги Харизанов, с който говорим за здравето на четириногите ни приятели

0 коментара Сподели:

Топлите дни винаги са добра идея, нова възможност и гаранция за повече забавление.

Именно това ни мотивира да отложим Dog Fest 8 с няколко месеца, с което обаче да гарантираме отлично прекарване за теб и твоя четириног приятел. Кучешкият празник няма да се състои на 5 октомври, а през слънчевите дни на близката 2025 г.!

Дотогава ти подаряваме един специален разговор,

който да носи вълнение за всичко предстоящо, но и да обогати знанията ти за здравето на твоята любима муцуна. Срещаме те с д-р Георги Харизанов, ветеринарен лекар и посланик на Purina България, който обръща специално внимание на правилното хранене, социализирането и отговорното отглеждане на домашните любимци.

Отдели ценни минути –

предстои да научиш важна информация от професионалист на теми, които засягат щастливия живот на четириногите ни приятели. Чети надолу – очаква те експертно мнение, полезно за всяко едно куче!

Здравейте, д-р Георги Харизанов! Нека да започнем от там – кои са най-честите видове алергии, които изпитват кучетата, и как обикновено се проявяват?

Най-често срещаните алергии са атопия и сезонни алергии – към алергени в околната среда, алергия към бълхи и хранителна алергия. Най-често симптомите са сърбеж, но често има само храносмилателни симптоми, в редки случаи се срещат и по-тежки симптоми като анафилактичен шок.

Как собствениците на домашни любимци могат да разграничат сезонните алергии от хранителните алергии при кучетата?

Често разликата, както се подразбира и от името, е в сезонността. Разграничаването често може да бъде трудно, тъй като често има комбинация от няколко типа алергии и тогава се налагат допълнителни изследвания.

Кои всъщност са пиковите сезони, в които можем да забележим най-често проявление на алергии при домашния си любимец?

Тук много зависи от алергена, но най-често това се случва през пролетта. Много от алергените обаче се срещат целогодишно.

Има ли ефективни начини за управление на алергиите към околната среда при кучетата, особено по време на пиковите сезони на алергии, които споменахте? 

Има няколко метода за управление на алергиите като:

  • Противовъзпалителна терапия – противовъзпалителни и други медикаменти, омега-3 мастните киселини могат да подсилят действието
  • Някои хипоалергенни шампоани могат да намалят количеството на алергени по тялото, някои шампоани имат и противовъзпалителни свойства
  • Храната играе много важна роля, като тук от полза могат да бъдат хипоалергенните и диетите, насочени към здравето на кожата, например дерматозис 
  • Десенсибилизираща и хипосенсибилизираща терапия – след идентифициране на конкретните алергени

Може ли диетата на кучето да повлияе на податливостта му към алергии? Ако е така, какви диетични промени могат да помогнат за намаляване на алергичните реакции?

Диетата е от ключово значение както при терапията, така и за намаляване на риска от алергии. Тъй като честа причина за развитието на тези заболявания е нарушена чревна или кожна бариера, е много важно с какво се храни домашният любимец. Пълноценната диета, богата на всички необходими хранителни вещества, включително пребиотици, е от голямо значение. От полза могат да бъдат диети с алтернативни източници на протеин, например сьомгата, както и периодичното използване на доказани и ефективни пробиотици като например Фортифлора.

Каква роля играят хипоалергенните диети при управлението на хранителните алергии и как трябва собственикът на домашен любимец да избере такава?

Тук изборът по-скоро смятам, че трябва да бъде на лекуващия лекар. За хипоалергенна диета се смята такава с нисък риск за развитие на алергична реакция. В повечето случаи това се отнася за хидролизираните диети, в които молекулата на протеина е хидролизирана, тоест „накъсана“, което пречи на организма да я разпознае за алерген.

Не по-малко важна е грижата за кожата. Как сезонните промени, особено през есента и зимата, могат да повлияят на здравето на кожата на кучето?

Промяната на температурата, влажността и наличието на различни алергени, например тези от сезонни растения, също могат да окажат влияние върху кожата. Ниските температури могат да повишат енергийните нужди на кучетата, включително тези от качествен протеин. Тъй като кожата е важен орган, отговорен включително за терморегулацията, е от голямо значение да го поддържаме здрав.

Какви са най-честите кожни заболявания, с които се сблъскват кучетата, и как могат да бъдат предотвратени или лекувани?

Алергичните дерматити, за които говорихме досега, са едни от най-често срещаните кожни заболявания при кучетата. Други често срещни са гъбичните инфекции, много често при ушите, бактериални инфекции като фоликулит, себорея – прекомерно отделяне на пърхот, като тук често има предразполагаща причина. Различните алопеции и кърлежови заболявания като крастите също могат да се наблюдават при кучетата. Различните паразитни заболявания като бълхи и кърлежи също могат да се причислят към заболяванията на кожата.

Какви признаци трябва да търсят собствениците на домашни любимци, които показват, че кучето може би има кожен проблем, и кога трябва да потърсят ветеринарна помощ?

Признаците са три групи – сърбеж, прекомерна загуба на козина и промени в кожата, като зачервявания, различни видове пъпки и така нататък.

Как диетата и храненето играят роля за поддържането на здрава кожа и лъскава козина при кучетата?

За кожата от основно значение са качественият протеин и неговият източник, високите нива на омега-3 мастни киселини и важни витамини и минерали като витамин А и цинк например.

А как трябва да се адаптира диетата на кучето за есенния и зимния сезон, за да се поддържа цялостното му здраве?

Не смятам, че трябва да има промени в диетата, за животни, които живеят при по-ниски температури, понякога е добре да се увеличат дажбите.

Кои са някои ключови хранителни вещества, които са особено важни за кучетата през студените месеци, и как могат да бъдат включени в диетата на кучето?

Както отбелязахме преди малко – омега-3 и 6 мастните киселини, цинкът, аргининът, който се намира във висококачествения протеин, витамините A, E, C и други са от голямо значение. Моето мнение е, че е по-добре да присъстват в диетата, отколкото да се включват допълнително като добавки.

Има ли специфични храни, които собствениците на кучета трябва да избягват по време на празничния сезон, за да предотвратят здравословни проблеми, включително и такива, свързани с възможно предизвикване на алергични реакции?

Храни, които трябва да се избягват не само през празничния сезон, а и по принцип, са: лук; чесън; шоколад; ядки (например тези от макадамия, авокадо, грозде, стафиди, кости и т.н.). Моята препоръка е да се придържате към храните, които са предназначени за вашия домашен любимец.

И за финал – дейности или игри на закрито могат да помогнат на кучетата да бъдат физически и психически стимулирани през зимата?

Ученето на нови команди вкъщи е прекрасен начин за стимулиране на кучетата и запазване на мозъка им здрав дългосрочно.

Новият епизод на „Питие и битие“ те среща с Йордан Дъбов – чуй повече за кафето и кафе културата у нас

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *