Кажи „да“ на новия си начин на мислене

Времето е чудесно за малка промяна в нагласата

0 коментара Сподели:
Кажи „да“ на новия си начин на мислене

Сутрин ставаш, а навън вали сняг. „О, колко е сиво и мърляво!, си мислиш намръщено вместо „Чудесен ден за камина, вълнени коледни чорапи, чай и автобиографията на Уди Алън!“. Или ставаш сутрин и грее слънце. „О, какъв мор!“, минава през ума ти вместо „Чудесен ден за шезлонг, ефирен шал върху банския, тюркоазен коктейл и „Стопанката на Господ!“.

Сигурно ако самият ти не си такъв, познаваш такива хора.

Мрънкането е комфортното състояние на духа, вечният статус в социалните мрежи е изтъкан от хейт, а писането на всевъзможни жалби и оплаквания им е нещо като персонална спортна дисциплина. Това са хората, на които правиш внимателно премислен и подбран с много любов подарък за рождения ден, а те го посрещат със: „Абе, можеше да ме питаш какво искам!“. Хората, които импулсивно каниш на кино след малко (и много добре знаеш, че нямат други планове!), а тяхната първа реакция е: „Ама защо на този филм?“. Хората, които се връщат от изненадващ уикенд в Барселона, ти с искрено любопитство питаш как са прекарали, очаквайки подробен разказ, а те отговарят с неподражаема досада и с двойно отрицание: „Нищо особено не беше!“.

Кажи „да“ на новия си начин на мислене

Дори и да им се случи нещо хубаво, киселата физиономия върху лицето на тези хора е в състояние да вгорчи и най-обезоръжаващо позитивната емоция, с която подхождате към тях. Сигурно си чувал поговорката, че никой не ходи на гости в къща, в която домакините се карат.

Или пък познаваш онова детско неписано правило, че никой не си играе с малчуган, който с настървение разваля пясъчните кофички на останалите на детската площадка.

Та, ако първата ти мисъл за каквото и да е клони към „не“, значи имаме проблем. Защото „не“-то е отчайващо повсеместно наоколо, то е мейнстрийм и вече дори не е модерно. И да, няма да те убеждаваме сега в силата на положителното мислене. Навярно и без нас много пъти, когато не си искал нещо да се случи, си получавал съвети от типа „Не го изричай на глас“. А още по-вероятно някоя приятелка вече да ти е подарявала ваучер за едномесечен онлайн тренинг по позитивно мислене като естествена прелюдия към женския ретрийт „Пробуждане на богинята в теб“. И да, знаем как отеква всичко това в съзнанието на човек, който здраво стъпва на земята, където, разбира се, е пълно не с друго, а с дупки – в пряк и в преносен смисъл.

Обаче „да“-то наистина е сила. Защото по принцип мислите са проекция, а думите са действие. С думите се гали, осъжда, обича, обрича, шамаросва, приласкава, прощава, въздига, сгромолясва. С думи се обещава. А „да“- то е именно това – обещание, надежда, възможност.

Та, предлагаме, когато станеш утре сутрин и почти усетиш през стъклото вледеняващия вятър, да си кажеш: „Да, ще бъде освежаващ ден!“.

Просто опитай, ей така, за разнообразие, поне веднъж да заковеш едно категорично „да“, когато ти идва да прибързаш отново с дежурното „не“ или да изклинчиш с безличното „може би“. Тогава ще осъзнаеш и още нещо – свободата на взетото решение без угризения и без условности.

А няма нищо по-приятно от усещането, че след всяко „да“ нещо ще предстои.  И ще видиш, че то в крайна сметка винаги е за добро.

Ако си традиционалист, хвърли поглед на тези коледни кино предложения

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *