Направи си: Пълнена тиква
Съботното ти кулинарно вдъхновение
Надя Кънева
Вече е октомври и е време да ъпдейтнем менюто с най-добрите продукти за сезона. Избрахме да си направим пълнена тиква не само заради факта, че вече сме на вълна Halloween подготовка, а и защото комбинацията от съставките ни прозвуча доста апетитно. Ето как да си приготвиш тази рецепта под специалното кулинарно ръководство на Лазар.
ПЪЛНЕНА ТИКВА
Накисни манатарките в 200 г гореща вода и ги остави. Междувременно разрежи тиквата на две половинки, почисти семките и с лъжица издълбай до дебелина от около 1-2 см. Накълцай на дребно полученото и постави в тиган заедно с 3-4 лъжици зехтин, розмарина, накълцаните лук, чесън и сушени домати, стритите люта чушка и кориандър. Пържи около 4 минути или докато тиквата омекне. Добави гъбите заедно с водата за още минута-две и подправи със сол и черен пипер. Разбърквайки добре, прибави ориза и ядките. Натъпчи сместа в двете половинки тиква, залепи ги плътно и ги увий здраво с алуминиево фолио. Печи около час и половина в предварително загрята до 200°C фурна.
За печената тиква:
• 1 тиква цигулка, около 1 кг
• 200 г ориз Басмати
• 50 г сушени манатарки• 50 г сушени домати
• 30 г кедрови ядки, 2 скилидки чесън и 1 малка глава лук
• розмаринът от две клончета, сушена люта чушка, зехтин
• 20 зърна кориандър, сол и черен пипер
Предния път си направихме: Талятеле с тиквички.