ONE DESIGN WEEK ИЛИ 10-ДНЕВНО ВДЪХНОВЕНИЕ

Фестивалът за дизайн и визуално изкуство - супер причина да отскочиш до Пловдив

0 коментара Сподели:

Между 19 и 28 юни мислим да отскочим до Пловдив, защото се очертава там да е повече от интересно. Предстои седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, който има за цел да вдъхнови младите дизайнери и да стимулира развитието им, представяйки добрите практики на лидерите в бранша. Пловдив има честта да е домакин на събитието за втора поредна година, а темата този път е Digital One, за която ще има отделна изложба. Публиката ще може да се наслади напълно безплатно на други разнообразни изложби, творчески работилници, лекции, детска програма, филми, партита и други.

ФОРУМ

Акцент на събитието е професионалният форум, който се провежда на 27 юни (събота) в Дом на културата „Борис Христов“. По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства, които представят добри практики и актуални тенденции в сектора.

Ще можеш да видиш (и чуеш!) дизайнера Ян Вилкер, който заедно с партньора си Хялти Карлсон работи за имена като Nintendo, Warner Bros, Puma, Mini Cooper, Time Magazinе и мн.др. Друг интересен лектор на форума е Юри Сузуки. Звуков артист, дизайнер и електронен музикант, който продуцира работа в изследване на сферите на звука през интерактивно и атрактивно проектирани дизайн инсталации. Хатла Хелгадотир, управляващ директор на Центъра за дизайн на Исландия, със сигурност има какво ценно да сподели, имайки предвид, че Исландия е една от най-бързо развиващите се и вълнуващи дестинации в момента, когато става дума за дизайн. Адам Ледерер, програмист и дизайнер на базираната в Лос Анджелес компания за видеоигри thatgamecompаny, ще говори за безкрайните възможности на пазара за интерактивни забавления, както и белгийският артист Фредерик де Вилде, изследващ граничната област между науката, технологиите и изкуството, последно работил с НАСА. Сред останалите лектори са американският художник и изследовател Ади Вагенкнехт, Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé, както и дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен. Билетите за форума на ONE DESIGN WEEK са в продажба от 29/04/2015 г. тук.

ПАКЕТИРАН ДИЗАЙН | съди по опаковката

Изложбата е посветена на тези нови опаковки и етикети, които са създадени от български графични дизайнери и илюстратори от последните няколко години. Въпреки че със сигурност ще разпознаеш познати марки оцет, брашно или крем за ръце, те са подбрани не по популярност или потребление, а по високия стандарт на естетика и внимание към детайла. Целта е да се промотира практиката по разпространение на продукти, които допринасят за една по-качествена визуална среда.

IKEA ART EVENT 2015

Уличното изкуство навлиза все повече като метод за заявяване на независима и много често бунтарска гледна точка. И докато свободата на словото стои под все по-голям въпросителен знак в медийното пространство, то поне на улицата всеки е свободен да изрази себе си. Вдъхновени от това, IKEA инициират проект, който кореспондира перфектно с идеята им за достъпност и уникалност. Те канят 12 улични артисти от цял свят, за да създадат неповторими плакати (70 х 100 см), използвайки  различни изразни средства и подходи в работата си. Това, което ги обединява, е отчетливият и силен стил, забележим в най-различни точки на планетата. А без съмнение да вкараш стрийт арт детайли в интериора е нещо, което си струва да се види.

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ

Студентите от специалност "Вътрешен дизайн" в полското School of Form получават като задание да създадат съд за храна, чиято проста красота да вдъхнови майстор готвача да му посвети специално ястие. След немалко проучвания съвместно с антрополог, дизайнери и организатори на масови мероприятия, главен готвач, носител на звезда от Мишлен, разглеждат под лупа човешкото поведение и формите, създадени от природата. Своите наблюдения те пренасят върху порцелан, възползвайки се от безкрайните възможности за себеизразяване, който формообразуването предоставя.

МЛАДИ БАЛКАНСКИ ДИЗАЙНЕРИ 2015: „ОБЩИ ТЕРИТОРИИ”

Платформата Balkan Design Network, основана от белградската организация Mikser, Асоциацията на хърватските дизайнери в Загреб и Public Room от Скопие организират изложба на победителите в конкурса "Млади балкански дизайнери" (Young Balkan Designers) на тема „Общи територии”. 31 проекта от Сърбия, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения, Гърция и Турция са избрани от международно жури сред 160 участници от 12 балкански страни. Наградените проекти са част от двугодишната програма на Young Balkan Designers, която включва международна пътуваща изложба (юни 2014 – ноември 2015) и програма за мобилност на дизайнерите – пътувания, образователни и практически семинари в рамките на ключови фестивали за дизайн в региона, последвани от серия резидентски ателиета (ноември 2015 – февруари 2016), съобразени с профилите на деветимата избрани от журито финалисти и реализирани в сътрудничество с водещи регионални производители.

KARLSSON & WILKER В ПЛАКАТИ

Като ти обяснявахме какво да очакваш от Форума, първите имена, с които започнахме, бяха именно тези двете. Освен с лекция те ще бъдат представени и с плакатна изложба, като на място допълват експозицията с няколко site-specific плакати, вдъхновени от България. Това, което отличава KARLSSON & WILKER от масата, е смелостта им да експериментират и афинитетът им към новите подходи и нестандартни визуални решения. Организаторите споделиха само на нас, че тук те очаква специален пърформънс-изненада…

ОТКРИВАЩО ПАРТИ

На фестивал от подобен калибър му трябва грандиозно откриващо парти. На 19-и в Концертната зала на State Оpera Plovdiv (Държавна опера Пловдив) на Площад Централен 1 те каним точно на такова.
За музикалната селекция ще се погрижат Мелформатор, Sirius & Methodikal (ReelFeel) и Konstantin Timoshenko (Help Me Jones). В стила на дизайн ивента пространството на залата ще бъде преобразено от мащабна аудио-визуална инсталация. Локацията ще разполага и със собствен бар, подкрепен от Absolut. Започва в 22 часа и няма вход.

ТИПОГРАФСКИ ТРАНСФОРМАЦИИ

Двете дами, с които ще се запознаеш още по време на форума – Елоди Мондре и Каролин Офор, ще стимулират студентите да активират творческата си мисъл и да преобразят една буква няколко пъти. По време на работилницата участниците ще трябва да си изберат конкретна дума и буква. Оттам задачата им ще е да нанесат поне три промени върху буквата, да създадат нова типографска рисунка, която да носи друго послание и емоция, като запазят ясна връзката с оригиналната буква. На работната среща ще се говори и за необятните възможности на типографията, като финалните щрихи на всеки проект зависят от личната интерпретация на дизайнера.

ПРЕРАМКИРАН ПРОЦЕС

Еднодневна работилница, на която участниците ще получат напътствия и ще се постараят интуитивно да преобразят иначе добре функциониращи столове TORRO. Посредством TORRO Рая, която ръководи работилницата, вижда потенциал да се заиграе с конструкцията и да отмести светлината от крайния продукт върху самия процес и момент на създаване. Виж повече тук.

ДЖОРДИ КАНУДАС

Ела да посетиш фестивала с интерактивна инсталация в Капана, по време на която посетителите могат да изпробват флуидната облегалка на един диван, “умната” лампа или направата на осветително тяло чрез потапяне в боя. Бонус към иновативните неща, които ще видиш, е презентацията на Джорди Канудас, в която той ще разкаже за своя път като дизайнер, откъде тръгва и къде стига. Един шот вдъхновение от един истински талант.

Ако нямаш възможност да стигнеш до Пловдив през тези 10 дни, посети софийската арт находка Commanda Camp.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *