Излез на среща с града

Ти. Градът. Красивите моменти. Не е страшно да прекараш един следобед сам със себе си.

0 коментара Сподели:

Има дни, в които времето е прекрасно, свободните часове се прокрадват между есенните лъчи и единственото, което искаш, е да прекараш вълнуващ следобед с приятели. Започваш да звъниш. Някои са заети – още работят, други имат да учат, трети не вдигат изобщо, четвърти са на кино с гаджето, пети са извън града. Решаваш да се прибереш вкъщи и да… почакай. Недей. Срещни се с града! Наистина го срещни, разгледай го, докосни и опознай кътчетата му. Е, ако вече ти е до болка познат, просто го прегърни и прекарайте страхотно. Толкова хубаво, че после да разказваш на онези, които изпуснаха чудесната среща с улиците на столицата.

ПАРКОВЕТЕ
Тази година есента е много наситена, плътна и окъпана в цветове. Забелязал си, нали? Няма как. Натрапчиво красиво е. Начините да сътвориш усмихнат следобед в града ни са наистина много. Все пак има няколко варианта, които със сигурност ще те направят радостен и ще ти дадат идеи за още подобни места и сходни занимания. Ако се намираш близо до центъра, можеш да заровиш боти в шумата в Борисовата градина. Ще срещнеш много малки деца с техните родители. Ще се появят спомени за есените в твоето детство, но тези балони от мисли бързо ще бъдат разсеяни от някое притичващо малко куче. После ще срещнеш двойка ученици, които се целуват с цялата чиста наивност и страст, която възрастта им позволява. И ти беше на тяхната възраст, помниш ли? Все пак е възможно прекаленото разнообразие от деца, кучета, заведения, тийнейджъри, колела и т.н. да ти дойде в повече.

Иди пред Народния театър! Там винаги е приказка. Има нещо в мястото, сградата, емоциите на хората и наближаващия дух на коледен базар и малиново вино. Вземи книга от Читалнята, това специално място, или извади своето четиво от чантата.

Ако нямаш такова, просто си купи кафе, седни на някоя пейка и виж свежите младежи, усмихнатите старци, преминаващите актьори, които си гледал в театъра, виж есента – такава е, каквато я помниш от дете.

Хората понякога забравят колко е вълнуващо просто да се взират в дните. Забравят да се вълнуват.

Ти го направи. Ще ти подейства. Ще те зареди и ще ти напомни. Ще видиш красиви хора, ще се натъкнеш на много шарени листа, възможно е да избереш някое и вкъщи да го сложиш между страниците на някоя книга. След време ще разгърнеш, ще го зърнеш и ще се сетиш за този следобед, в който си бил на среща с града, заедно с всичкото спокойствие и мисли, на които си способен.

ЗАВЕДЕНИЯТА
Седни в любимо заведение или си набележи ново място – някоя приятна бирария, артистично кафе, нещо с уютен двор или просто кътче, в което се чувстваш добре. Понякога срещата с мислите и пътуването навътре, към себе си, може да бъде истинско приключение. А когато украсиш пейзажа с една сладка бира, следобедът наистина ще обещае да бъде прекрасен.

Край „Дондуков“ примерно има какво ли не – готина бирария, уютна чайна, забележителен рок бар и малки и китни кафета, прегърнати от есенния пейзаж.

 Въпрос на избор. Можеш да седнеш и някъде около „Раковски“. Там, разбира се, минават интересни индивиди, които ще видиш, ако оставиш телефона в чантата. Отново напомням – остави се на града, виж го. Обещавам ти, ще ти хареса. Изпуши няколко цигари, пий кафе, бира, вино, фреш или всичко заедно. Обмисли проблемите с половинката или липсата на такава, спомни си за безгрижието от изминалото лято, науми си какво ще купуваш на твоите хора за Коледа, как ще лежиш в снега и ще направиш зимата си също толкова безгрижна и по детски щастлива, колкото и лятото. Набележи си коя книга да започнеш, след като приключиш настоящата, помисли за някой проект, ако нещо сериозно лежи на главата ти, или просто си помечтай. Помечтай си за голямата любов, за онези места, които не си видял, за хората, които не си срещнал. Никой не може да ти отнеме спомените и мечтите. Да знаеш. В момент на привидна скука те и твоето въображение могат да те поведат в любими светове, където ще получиш всичкото щастие, което в този момент ти липсва.

ТЕАТРИТЕ
Ако имаш времето, енергията и желанието срещата с града да продължи, след като вече си флиртувал с парковете и заведенията, то нека продължите с театър. Качествената постановка е целувка за лека нощ. Онази, която вълнува цялото същество и дарява наслада на всички сетива. Дай си половин час да обиколиш близките театри. Попитай какво играят днес и просто го направи. Няма страшно в това да кажеш: „Един билет моля“, защото въпреки това, че водим приятели на постановки, театърът е интимно изживяване. Там сте само ти, актьорите и магията, която се случва между вас. В антракта може да срещнеш някой познат или вълнуващ непознат. След края на представлението вземи всички емоции със себе си и довърши вечерта, извървявайки пътя до къщи. Ще срещнеш малките квартални улици, които вече са покрити от тъмнината на вечерната мъгла, но шумата по тротоарите ще ти каже, че и тук денят е бил красив – пред блока, в който живееш, между магазинчето, от което сутрин си взимаш кафе, и малката аптека, в която влизаш, когато те посети някой коварен грип, зад супермаркета, до който отскачаш по домашни дрехи… навсякъде в този ден есента е била хубава.

Радвай се, че не проспа свободния следобед.

След няколко дни ще излезеш с приятели на по чашка. Тогава ще им разкажеш за деня, за срещата с града. Кого видя, шумни ли бяха децата в парка, до какви изводи стигна за живота, любовта, работата, коя книга реши да прочетеш, какъв беше сервитьорът, който ти донесе бирата, преди да отидеш на театър? Ще препоръчваш ли постановката? Какво изживя, когато се взираше в сцената?

А в мига, в  който откриеш онова листо, което си взе от парка, ще се усмихнеш при спомена за една от най-успешните срещи в живота ти. Срещата с града. Ще пожелаеш да го опознаеш по- добре и ще му предложиш да излезете отново. Няма да имаш търпение приятелите ти пак да са заети.

Не се притеснявай да си запазиш маса за еидн.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *