ЗА ЧЕСТТА НА ЛЕГЕНДАТА, ИЛИ КОЛКО СТРУВА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

To be continued... Или пък не

0 коментара Сподели:

Когато автор на супер бестселър реши да пише продължение на собствения си роман, страстните фенове изпадат в екстаз. По-здравомислещите в най-добрия случай се усмихват скептично и се запасяват с хапливи коментари.А представете си как се е чувствал Давид Лагеркранс, който се нави да продължи една от най-успешните трилогии на всички времена – тази на Стиг Ларшон!

„Онова, което не ме убива” (Колибри, 18 лв.)  Отзивите на читатели и медии от всички краища на света са поразително сходни – „Милениум” 4 е изключително сполучливо продължение на поредицата. Давид Лагеркранс се справя не само чисто технически, той изгражда правдива атмосфера и доразвива героите, на които Стиг Ларшон вдъхва живот. Самият брат на Стиг, Йоаким Ларшон, вече заяви, че няма търпение историята да получи нов тласък. Неслучайно продажбите на трите книги на Ларшон отбелязаха нов подем след публикуването на продължението на Лагеркранс. Петият роман ще бъде издаден през 2017 г., а шестата книга – най-вероятно през 2019 година. С други думи Лагеркранс не само продължи „Милениум: Взривената въздушна кула“, но ще напише продължение на продължението на продължението!

„Доктор Сън” (Плеяда, 27 лв.)
Човекът, написал „Сиянието”, няма нищо общо с човека, написал „Доктор Сън”, заявява Стивън Кинг и има право. Делят го 36 години от публикуването на романа, наложил името му като майстор на хорър жанра. Генератор на смразяващи кръвта сюжети, преди няколко години Кинг се завърна към емблематичния си бестселър „Сиянието”, по който бе създадена и едноименната класика на Стенли Кубрик с участието на Джак Никълсън. „Доктор Сън” е продължение на „Сияние”, но не е „Сияние” втора част, а самостоен роман със собствена динамика. През 1997  Стивън Кинг заяви, че киноверсията на Кубрик пренебрегва твърде съществени моменти от романа му, и даде зелена светлина на минисериал с участиетона Стивън Уебър в ролята на Джак Торънс. Естествено, сериалът не постигна успеха на кинокласиката. В „Доктор Сън” Кинг проследява живота на сина, Дани Торънс, тук момчето телепат вече е възмъжало и се изправя срещу миналото си, борейки се с група вампири.

„Чернооката блондинка“ (Колибри, 18 лв. )
Горещо лято, дъждовни капки по асфалта, жена с ярко червило, цигарена пепел и отчуждение, ретро автомобили, здравеняци, пистолети с къса цев, топящи се кубчета лед в чаша бърбън… Духът на Чандлър в съчетание с интелекта на Банвил (и с усета му за комичното) имат за резултат това криминале, което предлага дяволско забавление.„Чернооката блондинка“спокойно може да бъде объркана с творба на Реймънд Чандлър, още повече че легендарният детектив се завръща, за да разреши най-непроницаемия случай в кариерата си. Нико Питърсън, бивш любовник на изкусителната Клеър Кавендиш, е решил да прекрати връзката си с нея и я напуска, за да си спести болезнената раздяла. Блондинката се обръща към Марлоу с молба да издири Нико. Не след дълго детективът се оказва въвлечен в един зловещ свят на влиятелни и безскрупулни семейства в Калифорния. Защото нищо никога не е толкова невинно, колкото изглежда.

„И страж да бди на пост” (Бард, 25 лв.)
Настрана от трилъра на Лагеркранс, най-обсъжданото продължение на класически роман тази година е Go Set a Watchman, издаден у нас под заглавие „И страж да бди на пост”. Анонсиранкато продължение на шедьовъра „Да убиеш присмехулник“, издаден преди цели 55 години, новият стар роман е написан в средата на 50-те, но тогавашният издател на Харпър Ли я накарал да го префасонира няколко пъти и тя загубила интерес към проекта. Дори не знаела, че ръкописът е запазен... Действието се развива в Мейкомб, Алабама; Скаут, главната героиня от „Да убиеш присмехулник”, е пораснала, живее в Ню Йорк и се връща да види баща си, Атикус Финч. Историята за чернокож работник, набеден за изнасилването на бяло момиче, носи на Харпър Ли наградата „Пулицър”, а през 1962 г. книгата беше екранизирана с участието на Грегъри Пек. Любопитното е, че след огромния международен успех на първата книга Харпър Ли на практика се дистанцира от света, също като своя колега Джери Селинджър.

„Мучачас 1” (Колибри, 18 лв.)
Една от иконите на популярната френска литература, Катрин Панкол, дълго време работи като журналист, докато един ден прозорлив издател не й предлага да напише книга. Дебютният й роман „Първо аз“ излиза през 1979-а и светкавично става бестселър. През 2006-а се появява екзотичното заглавие „Жълтите очи на крокодилите“ – с него Панкол отнася престижното отличие „Мезон дьо ла Прес“ и заема почетно място в класацията на книгите, които се четат на един дъх. Успехът на историята е феноменален и Катрин решава да създаде трилогия. Оттогава славата я следва по петите. Третата книга, „Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник”, съвсем естествено вдъхновява старта на втора поредица романи, с далеч по-лаконичното заглавие „Мучачас”. А Катрин обяснява триумфа си простичко: „Знаете ли, и аз като Волтер един ден реших да бъда щастлива. По-здравословно е.“

В живота рано или късно настъпва момент, в който осъзнаваш, че е безсмислено да бягаш. Че където и да отидеш, твоето Аз те придружава като сянка, казваше някъде Стивън Кинг. Мда, авторите на „продължения” се чувстват точно така – капитулират пред изкушението на продължението. Понякога експериментът си струва. Друг път катастрофата е толкова обезсърчителна, че им остава една-едничка спасителна сламка. Че нищо по-лошо не може да се случи.

Виж какво още четем.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *