ЖЕСТОКИТЕ БЪЛГАРИ

50-е нюанса сиво в българския език

0 коментара Сподели:

Destructive Creation

Българите сме жесток народ и това се е потвърдило през вековете. Историческият преглед започва с хан Крум, който рязал ръце за кражба, преминава през княз Борис I, който избил болярите, и приключва с продуцентите на реалити шоута, които създадоха феномените Радо Прашката и Кен Ли и нанесоха непоправими щети върху възприятията на зрителите си. Дотук можем да направим извода, че българинът е жесток най-вече към сънародниците си.

За сметка на това езикът ни е прекрасен и пълен с безброй красиви думи. Пример е благодаря, някой те дарява с благо и ти го оценяваш. В нашата реч обаче има уникални изрази, които са се утвърдили като син на президент на футболен съюз в национален отбор – не знаеш защо са там, но ги ползват.

Одрал му е кожата
Не е ли достатъчно просто да кажем, че двама души много си приличат? Явно не е, по-експресивно ще е единият да е взел нож или друг остър предмет и да е свалил с него цялата кожа на някой ближен. Напомня ми на Страшния съд на Микеланджело, в който св. Вартоломей държи кожата си, защото е одран жив, а тя самата представлява автопортрет на автора. Ренесансово влияние може би ? Случайност? Не мисля!

Коли и беси
Тук ренесансът е заменен от варварство и надушвам един специфичен начин на управление, вероятно използван от някои градоначалници по нашите земи преди повече от 300 г. Искам да кажа, че който управлява, той се разпорежда кой да бъде заколен и кой обесен. Следващия път, когато излезем на протест, трябва да благодарим, че поне сме живи.

От кол и въже
Случвало ли ти се е да отидеш с някакви хора някъде и в крайна сметка да ви нахулят, че КПД-то ви е толкова ниско, сякаш сте събрани „от кол и въже”? Тук нещата пак ни връщат към едни мрачни и варварски времена. Толкова жалка група сте, че все едно сте побити на кол или oбесени и са ви довлекли след това… Един деликатен по нашенски начин да ти кажат в очите, че не ставаш. В моя случай се събирахме да ритаме и толкова си можехме…

Спи като заклан

Спи като бебе или спи като къпан носят топлина и уют, но спи като заклан is the real deal.

Така здраво си заспал, че почти си си отишъл, при това с нанесена тежка телесна повреда или направо умъртвен. Няма значение де, дано поне се наспиш като хората.

Пребит като куче
Не е за смях, но има резон, защото аз знам и друг израз, производен на този. След победата на „Левски“ над ЦСКА със 7:1 се шушукало, че човек кучето си не бие така, както сините са натупали червените. С това предложение насилието над хора леко се видоизменя и човешката агресия в този текст се прехвърля върху животните. И все пак тук говорим само за бой, горе колят, бесят и забиват.

Мълчи като пън
Без агресия, само тишина като в песен на Георги Минчев и пън, празен като главата на… знаеш ли, оставям на теб да си направиш кефа и сам да го довършиш. Иначе поуката от този израз е, че по Коледа пънчетата горят в камината, затова понякога е добре да не мълчиш като пън, а да си развържеш езика.

Яде като разпран
Сладкото похапване се превръща в зрелищно насилствен и агресивен акт, който води до разкъсването по шевовете на нечие туловище.

Сигурно и в култовия „Седем” с Морган Фрийман и Брат ти Пит са имали предвид точно този израз, описвайки смъртния грях чревоугодие.

Прави впечатление, че клането и дрането са сред топ предпочитанията в тези изрази. Нищо чудно, ние сме жесток народ, който, да не забравяме, че години наред е приспивал децата си с приказката „Клан, недоклан, дран, недодран”!

Виж още особеностите на българското Google търсене.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *