КАКВО НАУЧИХМЕ ЗА ЖИВОТА ОТ „ПРИЯТЕЛИ“

В 10 години и 10 сезона мъдрост на порции

0 коментара Сподели:

Скоро след новината, че ще има двучасово продължение на „Приятели“ 12 години по-късно, се оказа, че няма да има такова, а става дума за документален филм за един от режисьорите – Джейсм Бъроус. Милиони разочаровани фенове, от които аз не съм, защото се опасявах, че ще е някакво изсмукано от пръстите епизодче, което ще опорочи всички готини сезони.

Не мога да обясня защо обичам,  докато вечерям, да гледам „Приятели“, преди лягане и най-вече, ако съм тъжна. Правя през няколко години задължителен маратон и макар да знам всички реплики и шеги, всеки път се смея като за пръв път и виждам и осмислям нещата по друг начин, защото и аз съм се променила. За мен сериалът е непреходен и всеки един от героите измежду закачките е предал ценни уроци за живота, без те да са досадно поучителни или философски.

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ
Примерите тук са неизброими. В почти всеки епизод някой се забърква в смущаваща каша само защото е решил, че ще си спести главоболия, ако замаже малко реалността. И винаги това е водило до много по-кофти ситуации. Помниш ли, когато Моника и Чандлър криеха връзката си? Или когато Джоуи убеди един италианец да се прави на негов близнак, за да участват в скъпо платено изследване? Майк замалко да се ожени за Фийби, понеже тя си беше измислила несъществуващ сценарий на бивши сериозни връзки, само и само да не му признае, че всъщност никога не е имала зрели и дълги отношения. Е, мисля, че класaцията води Урсула, която твърдеше, че е в Корпуса на мира.

Или може би Рос, който исценира погребението си, за да види кой от съучениците му ще дойде…

Така че всеки път, когато си мислиш, че е по-добре да преувеличиш малко, се сети как на Джоуи му се наложи да научи френски за часове, защото на кастинг убедително заяви, че го знае перфектно.

ОКЕЙ Е ДА НЕ ЗНАЕШ КАКВО ДА ПРАВИШ С ЖИВОТА СИ
В първите сезони Рейчъл е сервитьорка, Рос се развежда, Джоу получава мали роли,Моника е самотна, Чандлър е недоволен от работата си, а Фийби няма почти никакви доходи. В 20-те си години е много лесно да увесиш нос, че нещата не ти се получават в кариерата и личния живот. Няколко сезона по-нататък героите са объркани в други аспекти oтживота си, но нещата малко по малко са се избистрили.

Така или иначе никога няма да си напълно доволен от случващото се и винаги нещо ще те човърка на роднинска сбирка, важното е да не се самосъжаляваш, защото хубавите неща понякога идват от най-неочакваните места и хора.

В най-голямото си отчаяние, след като някой попита Моника дали е майката на Рос, тя преспа с Чандлър и се влюбиха. Един епизод по-рано нямаше грам индикации за това…

ПРИЯТЕЛИТЕ СА СЕМЕЙСТВО
Звучи клиширано и малко сантиментално, но вярвам, че е истина. Истинските приятели имат суперсили – те остават винаги до теб, без значение какви караници и разминавания сте имали. И много често могат да ти бъдат по-голяма опора от гаджето или сестра ти, стига да имаш късмета и търпението да се обградиш с „твоите“ хора. Между Моника и Рейчъл толкова често е имало скандали и остри реплики, но въпреки това винаги нещо ги събираше и сплотяваше. Джоуи въпреки клоунската си роля всъщност често дава доста адекватни съвети и освен това е верен приятел – макар че искаше нещо да се случи с Рейчъл, не можа да направи каквото и да е от чувство за солидарност към Рос.

Мисля, че уроците всеки път са различни според състоянието, в което се намираме. Но винаги са полезни. Ако не друго, поне е супер развеселяващо да чуеш smellycatна Фийби, вицовете на Чандлър, перфекционизма на Моника, донжуанстването на Джоуи, доста оукърд свалките на Рос и безумните ситуации с Рейчъл.

Понякога и само едно „ООООО, БОЖЕ МОЙ!“ е достатъчно, за да забравиш кофти понеделника.

Ето коя новина обиколи целия свят за секунди и изправи на нокти най-големите фенове на сериала.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *