ЧЕСТИТА 4714 ГОДИНА

Или какво не знаем за китайския календар

0 коментара Сподели:

Днес в Китай започват тържествата по случай Нова година, която е и най-големият китайски празник. Датирането на китайския календар е спорно и различните историци определят поредността на „нашата“ 2016 като 4714, 4713 или 4653.

Празненствата започват по новолуние на 8 февруари и продължават 15 дни до пълна луна. Във всеки от дните се изпълняват различни обичаи, като например да се разменят подаръци в червени опаковки и да се дават пари от по-старите на по-младите, също в червени пликове. Парите винаги трябва да са четен брой. Най-хубавият подарък е банкнота от 8, тъй като думата за 8 много прилича по звучене на думата „богатство“, или пък от 6 , чието звучене напомня на думата „гладко“ и предвещава годината на надарения да мине гладко и безпроблемно, за разлика от 4, която звучи като „смърт“ и не се използва в тези празненства. Подаръците, които се разменят пък са всякакви, символизиращи положителни неща в живота, а табу в рамките на тези дни са всички вещи, свързани със смърт (остри предмети), изтичането на времето (часовници), обувки (които символизират напускането на човека, на когото са подарени) или огледала.

Петнадесетият ден е свързан със започването на нови любовни връзки и младите неомъжени момичета написват телефонните си номера върху портокали, който хвърлят в реката.

Надолу по течението неженените мъже събират портокалите и по вкуса им – сладък или кисел предполагат каква ще бъде любовта им.

Според митологията преди години мистичният звяр Ниян нападал жителите на едно село. За да се предпазят от него, селяните оставяли храна пред домовете си. Като се нахранел, той си отивал и не ги закачал до следващата година. Но веднъж един мъж решил да си отмъсти на звяра за всички беди, които им бил причинил. Така той му заложил капан, като по съвет на един от боговете, вместо очакваното угощение, пред вратата си оставил червена хартия и гърмящи бомбички. Звярът се изплашил и повече не се върнал. Тогава хората разбрали, че Ниян се страхува от червения цвят и бомбичките и затова всяка година те го плашат с тях.

Друга легенда разказва за това, как Буда искал да отбележи празника и поканил всички животни. Дошли плъхът, тигърът, бикът, заекът, драконът, змията, конят, кучето, козата, маймуната,  петелът и прасето.

В тяхна чест Буда решил да нарече по една година на всеки и да даде на хората, родени през тази година, и на събитията, случващи се в нея, качествата на конкретното животно.

Двайнайсетгодишният цикъл на животните се съчетава с цикъла на петте елемента – вода, земя, огън, дърво и метал и свойствата ин и ян, които също се редуват. Така се получават шестдесет различни комбинации, всяка от които със своята особена енергия, като настоящата година е на Огнената маймуна и би трябвало да е напълно непредсказуема.

Прочети своя неастрологичен хороскоп за 2016 година.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *