ТВОРЧЕСКА АКАДЕМИЯ „ВАЛЕРИ ПЕТРОВ\“ ТЕ КАНИ ДА НАУЧИШ ЗАНАЯТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Когато писането ти е в кръвта

0 коментара Сподели:

За наше огромно щастие НДК от едно известно време се превръща в това, за което е построен. Все повече културни събития се случват тук, а и все повече готини локации отварят врати в сградата на Двореца. Литературата и театърът обаче са завзели доста сериозно терена и това е от приятно по-приятно. Най-новата информация, която ни усмихна до уши, е, че най-после ще си имаме истинска Академия, която ще отваря пътя на млади таланти в литературата и ще ги учи на това-онова, което си е важно в писателския занаят, а и не само.

С благодарност към наследниците на великия писател, поет, сценарист, преводач и интелектуалец Валери Петров НДК, заедно с Димитър Стоянович, Лъчезар Аврамов, Ирена Иванова и Илиян Любомиров създават на неговото име и в негова памет Творческа академия „Валери Петров". Целта на Академията е да провежда обучения по творческо писане, развитие на сценарий, история на изкуствата, да организира практически занятия и майсторски класове, за да може талантливите родни автори да получат възможност, знания и умения за най-успешно развитие в областта на прозата, поезията, киното и др.

За радост на курсистите лектори тук ще бъдат едни от най-добрите български писатели, поети, литератори, сценаристите и режисьорите, а с тяхна помощ записалите се ще се запознаят с основните принципи за създаване на текстове

в различните направления и ще се срещат с големи български автори, които ще се превърнат и в техни редактори. В аванс само ще ви подшушнем, че става въпрос за лица като: поезия – д-р Иван Ланджев, Петър Чухов и Тома Марков, проза – Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил Видински и доц. Дарин Тенев, сценарий – Димитър Стоянович, Стефан Командарев, Димитър Коцев – Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова и Георги Иванов.

Ако и това не е достатъчно, поясняваме, че Академията ще провежда своите обучения в рамките на един тримесечен семестър, а най-добрите студенти ще имат възможност да се запишат и за майсторските класове, които ще бъдат два месеца.

Първата задължителна лекция през седмицата ще бъде теоретична и практическа подготовка в избраното направление, която ще бъде водена от един лектор. Втората лекция ще бъде с изцяло практическа насоченост, конкретна работа с текст, писане и обсъждане на проблеми. Предвидени са ежеседмични съботно-неделни срещи за всички групи, на които ще се прожектират филми, ще се водят дискусии или ще бъдат канени едни от най-интересните, важни и успешни автори в областта на прозата, поезията, киното и писането на сценарии. Всеки месец ще бъдат поставяни различни задачи на курсистите, а след завършен семестър най-добрите курсисти ще имат възможност да се запишат за майсторски клас, водени от техните практически лектори.

За финал казваме, че ако ти е станало интересно, имаш време да се запишеш за участие в Академията до 31 март на akademia@ndk.bg, като за целта трябва да си си приготвил сума за семестриалната такса, актуална автобиография, която да съдържа професионален и/или писателски опит, мотивационно писмо, адресирано към лекторите на Академията, до 10 страници текст за групите Проза (разказ или откъс от по-мащабна творба), до 5 стихотворения за група Поезия, до 10 страници идея за игрален филм, анотация и синопсис за група Сценарий кино и до 10 страници идея за сериал, анотация и синопсис за група Сценарий телевизия. Еми май това е всичко – наслука на успелите, а списъкът с избраните от лекторите курсисти ще бъде публикуван във фен страницата на Творческа академия „Валери Петров" ето тук. Не се бави, думите те чакат!

ВИЖ: НОСИТЕЛИТЕ НА 'ГОНКУР', КОИТО НИ ОМАГЬОСАХА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *