МАРАТОНКИ 2.0

Ново поколение персонализирани обувки

0 коментара Сподели:

През далечната 1977 година една млада компания пуска реклама, с която обявява: "Да победиш конкуренцията е сравнително лесно. Да побеждаваш себе си е един безкраен процес." Това бяха Nike, а главният герой беше самотен бегач, който упорито твърдеше, че няма финална линия. През следващите години, стъпка по стъпка, Nike адаптират развитието на продуктите си към тази философия, което започва да дава удивителни спортни резултати. През изминалия месец в Ню Йорк президентът и главен изпълнителен директор на Nike Марк Паркър, тържествено откри „The Era of Personalized Performance” и представи вълна от иновации, за които бъдещето не е финална линия, а ново начало.

Днес погледите на дизайн разработчиците са насочени към персонализирането на обувките и към това на спортистите да им бъде предложено много повече от нови инструменти и актуална информация. Необходими са конкретни решения за персоналния им спортен план, както и пълен достъп до най-добрите иновации в спорта, които касаят точно тях. Така се ражда първата адаптивна система Nike Hyper Adapt 1.0.

За непросветените като нас, това е система за адаптивно връзване, която с помощта на сензори осигурява перфектна фиксация на стъпалото и се адаптира към характеристиките на всяко движение. При обуване петата докосва специален сензор, който кара връзките автоматично да се затягат. Отстрани пък има два бутона, които позволяват затягането да се регулира, като ибувките имат и зареждащи се батерии, които използват система за индукционно зареждане.

И ако това ти се струва като истински пробив в технологиите, то нека ти разкажем и за новите платформи Nike Lunarlon и Nike Free.


 

От самото си представяне през 2012 г., обувките за професионални бегачи с технология Nike Flyknit стават едно от най-екологично чистите производства на марката. Уникалните предимства на технологията вече са на разположение в различни спортове и са пригодени за различни атмосферни условия. Изплетена от синтетични влакна с различни свойства, тази технология осигурява необходимата гъвкавост, подкрепа, вентилация и защита при всякакви промени на времето.

Четири години след първото представяне, технологията все още заема челно място в спортните обувки. Развитието й преминава през революционните модели: Nike Lunar Epic Flyknit за бягане; баскетболните Nike Air Zoom KD9 и Nike Hyperdunk 2016; спринтьорските Nike Zoom Superfly Flyknit, за да достигнат до истински иновативните Nike Air Zoom KD9. Те са снабдени с видима въздушна Zoom Air система по цялата дължина на ходилото. Капсулата е пълна с фибри, които омекотяват всяка стъпка. Тя е поставена директно под стъпалото и създава куха сърцевина, която генерира енергията и я изтласква като при трамплин.

Новите платформи Nike Lunarlon и Nike Free са абсолютен пробив в технологиите, разработени по иновативния метод на двойната инжекция. Подобрена Nike Freetooling система e представена в новия Nike Free RN Motion Flyknit. Тук е добавена подметка с лазерно изрязани геометрични набраздявания, които увеличават компресията. Те са направени от Lunarlon, като всеки елемент се движи самостоятелно. Омекотяването и сцеплението са подсилени за отличен преход при стъпване и автоматично възстановяване на енергията при бягане.

Това, което променя играта е Anti-Clog Traction

Това е уникална технология за сцепление, която предотвратява натрупването на кал и мръсотия по подметката. Тя е направена от полимер, които се активизира при взаимодействие с вода, а резултатът е най-ефективното решение, което изглежда парадоксално: гладка платформа, която обаче не пречи на сцеплението. Те са перфектни за хлъзгав и мокър терен, една от основните пречки за развиване на скорост и технически красива игра.

Друга новост е обновеният модел футболни бутонки Mercurial Superfly. В основата им е скоростта и всеки детайл е проектиран да отговори на една обща цел – пълно разкриване на скоростния потенциал на играча. За да може да се развие още повече скорост, дизайнерите са променили формата на обувките, като я правят възможно най-сходна със стъпалото. В резултат на това, те създават една нова анатомична подметка, която работи заедно със стъпалото по посока на движението, а това води до намаляване на налягането и триенето вътре в обувката, предпазва от излишни движения, като същевременно гарантира възможно най-ефективно използване на енергията и развитие на експлозивна скорост.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *