МЕНЮТО В СРЯДА: „МЛЯКО С ОРИЗ“

Гледаме хибридната радиопиеса „Мляко с ориз - пиеса без актьори"

0 коментара Сподели:

Дария - Драгомир Дончев. Снимка Рене - Николай Петков / WEARE Creative Group

Ако не познавате в детайли творчеството на режисьора, драматург и поетеса Рене Карабаш или Ирена Иванова, значи трябва да ви кажем, че хич не сте внимавали в час напоследък. Освен че е учила в легендарната Ловешка езикова гимназия, Рене е магистър по Театрална режисура в НБУ, автор на арт инсталацията „Аномия“ и дейна персона, както на театралния, така и на литературния фронт. Съвсем наскоро издаде своята дебютна стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“, носител е на първа награда за белетристика на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ за 2015 година, а същата година е номинирана и за Национална награда за поезия „Иван Николов“.

Освен това в момента може да я засечеш доста често в Театрално ателие Експериментика, а последната й голяма страст е проектът Творческа академия „Валери Петров", където заедно с Илиян Любомиров, режисьора Лъчезар Аврамов и сценариста Димитър Стоянович дават възможност на млади таланти в литературата да научат занаята от най-добрите и след това да имат широко поле за изява.

Днес ти разказваме за нея, защото в сряда ни предстои да видим за трети път хибридната радиопиеса „Мляко с ориз – пиеса без актьори". Ирена е режисьор и драматург, а самият проект е с времетраене 30 минути.

Актрисата, която ще ни впечатли на място, е Дария Митушева, като на сцената ни очаква представление на границата между радиопиеса, пърформанс и инсталация.

След предишния експеримент на Рене – „Театър в колата“, който представляваше 7-минутен миниспектакъл по текст от пиесата „Парчета живот" на Захари Карабашлиев и се развиваше в малък автомобил (задната част на купето приютява публиката – от един до трима зрители максимум, а двете предни седалки са сцената, на която буквално влизат актьорите Елена Манолова и Веселин Радков), „Мляко с ориз“ също обещава ориз и зрелища.

Пиесата разглежда проблема за липсващия човек.

Човекът без разсъдък или ментално дефектиралия човек, в хоспис за дементни хора.

Пиесата се поставя в неконвенционални пространства, които като условие винаги са под земята. Всичко се случва на абсолютна тъмнина, затова събитието не се препоръчва за хора, страдащи от тежка форма на клаустрофобия. Ако не си в този списък, „Мляко с ориз – пиеса без актьори" те очаква в бар ESSENCE, който се намира на бул. „Александър Стамболийски“ 29, а за да влезеш в бара, трябва да натиснеш бутона до вратата.

Тайнствената случка ще е факт на 20-и, сряда от 20:30 часа, а след това ще има афтър парти „Мляко с ориз“, което ще започне в бара след събитието. Ние пък те съветваме да следиш какво се случва тук и да спазваш указанията на режисьора. Бележка: не идвайте преяли!

ВИЖ ЗАЩО МАЛИН ВЗЕ ИКАР

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *