ОТ КАПУТ, ТА НА ХЕКИМЯН

Артистите, които наплюха телевизора

0 коментара Сподели:

„Медията е съобщението” е шейсетарско прозрение на теоретикa Маршал Маклуан. Или характерът на медиите влияе по-силно върху обществото, отколкото съдържанието на съобщението, което предават самите медии. Ако сме общество, където има само печатни медии, „всекидневието ще се преживява“ различно от това, ако имаме само телевизия.

Ясно е, че това са крайни положения. Пък и нали интернет има вече. И въпреки изтърканото „нямам телевизор вкъщи“ не пречи на това телевизията да е водещата медия в страната. В епохата на хекимяните сме.

Нищо ново под слънцето. Телевизията винаги е била и винаги ще бъде мощен магнит за миазмите. Естествено ти пък винаги ще имаш избор да смениш канала или да нямаш телевизор. Следват няколко парчета. Къде се сипят препоръки, къде просто наблюдения за „малкия“ екран.

Това си е поезия. Контекстът днес я е предъвкал, изял и повърнал, за да тия предложи на ново, и то по телевизора. Контекстът тогава си е борба за човешки права. Хейтът е към рекламатa, но само на повърхността.

Големи откровения, точни наблюдения. Телевизията е оголена и разпъната на кръст. Групата подгрява U2 шоуто Zoo TV Tour. И въобще за три години съществуване страшни са ги натворили. Просто това са били точните три години. 1990-1993г.

В началото на 90-те явно си е мода да се трепат телевизорите. Но тия не са мислили песента да има нещо общо с телевизията, харесало им било заглавието. Помияри. После все пак пренаписали песента. И горе-долу има смисъл. 

Мерилин Менсън с Got is in the T.V. го пропускаме, все пак в края на 90-те дори и руснаците почнаха да критикуват тая медия. Справка Пелевин Generation P. Друго си е родният простак. Експлицитно сочене и смях.

ОК, и това парче е смешно и сипва с големия черпак. В по-късните телевизионни опити на Витков стана ясно, че никога не е късно да станеш за смях. 

Още една бг продукция. Това си е направо по Бодрияр и неговата хиперреалност. Накратко: нещо не се е случило, ако  не е показано по телевизията. Тракът налъхва на Asian Dub Fondation.

Ето да не кажеш, че забравихме тези:


ХВЪРЛИ ЕДИН ПОГЛЕД И НА ТРИТЕ П-ТА В МИКСА НА КОНТРАКУЛТУРАТА – ПЪНК, ПЪРФОРМЪРС, ПОЕЗИЯ!

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *