GO SPORT: ДА ТИ ВЪРВИ ПО ВОДА

Време е да разнообразиш активностите си на плажа

0 коментара Сподели:

Ако си от хората, за които морето не е само хващане на тен и купони до зори, а екстремните изживявания са втората ти природа, можеш да опиташ нещо ново и доста приятно по време на летния си отпуск, а и да разнообразиш малко волейбола и федербала, които така или иначе всяка година играеш на брега на морето с цел да въвлечеш някоя рускиня в играта. Например:

FLYBOARD

Един от най-новите членове на водните спортове, който се превърна в истински хит и бързо трупа нарастваща маса от почитатели. Позволява ти едновременно да полетиш на няколко метра над водата, да се гмурнеш и пак да излезеш скоростно, като глътнеш малко солена вода, разбира се. В основата на този атрактивен спорт е налягането на водния стълб и струята от джета, необходимо за практикуването на Flyboard.

SURF

Ако си се возил прав в софийското метро, без да се държиш и без да блъскаш хората около теб, съвсем спокойно може да се пробваш и със сърф. Вярно, че условията за каране у нас не са като тези от филмите, но пък и рисковете като нападение от акули и вълни по 12 метра също отсъстват, затова не пропускай да опиташ, струва си.

RAFTING

Ако ти е далече морето или „от тия ремонти, пак не са останали пари за почивка”, винаги можеш да излезеш с извинението, че се кефиш на отборни спортове и предпочиташ сладки пред солени води. Изключително екстремен и опасен спорт, чиито рискове се вкарват в разумни граници само с контролирани спускания и участие на обучени специалисти в тях.

YACHTING

Ако отиваш „където те духне вятърът”, значи този спорт е идеален за теб. Без съмнение ветроходството е измислено от човек, който го е мързяло да гребе в лодката си и е решил да вкара в употреба физиката, математиката и стария си чаршаф. Днес той е доста развит спорт, като включва различни по вид плавателни съдове, включително и наземни колички, и вече не е необходимо да си бил добър по физика и математика в училище. Ветроходство може да пробваш почти по цялото ни Черноморие, както и по по-големите язовири в страната. Има множество ветроходни клубове, където можеш да се запишеш на курс и да придобиеш знания как да превърнеш всеки вятър в попътен.

DIVING

Гмуркането винаги е било необикновено занимание, но откакто техниката позволи всеки да си прави подводни селфита, нещата ескалираха и все повече хора стигнаха дъното, буквално. Това обаче има и своите предимства, гмуркането стана в пъти по-достъпно и екипировка се предлага на много повече места.

WATER SKI

Забавно, но и доста трудно начинание, за което важи всичко, казано за уейкборда. Клиповете с фейл компилации от водни ски в интернет са толкова много, че човек вече се чуди дали идеята е да се задържиш върху ските, или да паднеш по най-ефектния начин. А падания­та са не по-леки, отколкото нормалните ски, така че дръжте здраво въжето!

WAKEBOARD

Ако си любител на сноуборда, но и ти като всички си разочарован от кратката зима и малкото сняг тая година, спокойно можеш да си наваксаш удоволствието във водата. Голямото предимство на уейкборда е, че може да се практикува във всякакви водни басейни, стига само да намериш какво да те дърпа (моторна лодка, джет).

TORPEDO DIVING

Ако Карлсон живееше под водата, то със сигурност щеше да има водно торпедо на гърба си. С малките си размери и нелошата скорост, която развива, това приспособление напомня сухоземните скутери, макар и отстрани да изглежда, все едно си хванал вентилаторна печка и се гмуркаш с нея под водата.

WIND SURF

Като част от ветроходството всичко, казано по-горе, важи и за уиндсърфинга, само дето нямаш лодка, в която да седнеш удобно, а само една дъска с набучено платно на нея и това е, оправяй се. За да се „оправяш”, ти трябват добра физическа подготовка, умения и неопренов костюм, който да поддържа телесната ти температура и да те предпазва от схващания заради студената вода. Не би било лошо, ако и времето е с теб, разбира се – вятър със скорост между 35 и 80 км/ч е идеален за практикуване на този спорт. Уиндсърфингът е олимпийска дисциплина, така че, ако си решил да опиташ, имаш възможност първо да погледаш малко игрите в Рио този месец.

На морето има и изкуство. Виж къде…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *