Котешките кафета: мъррррзеливи дни в нетипична обстановка

Catcafé-тата не са просто тренд, а любима традиция на хиляди хора по света

0 коментара Сподели:

От съседа, който разхожда котарака си на каишка, през клипчетата в социалните мрежи, до котешките кафенета светът е полудял по мъркащите създания.

Учените твърдят, че зяпането на котки ни прави по-продуктивни и сякаш всички са се впрегнали да изпробват тази тактика.

Специалните заведения, в които можеш да галиш котки и да бъдеш игнориран от тях на воля, докато пиеш чай, постепенно се превръщат в дългогодишна традиция.

Първото котешко кафе отваря врати през 1998 в Тайван и за кратко време повлича лавина от последователи. В момента в Токио функционират 58 котешки кафета, което не бива да ни изненадва, защото къде другаде освен в Азия може да вирее нещо с толкова странна концепция…

Всъщност отговорът е навсякъде. Англия, Русия, Полша, Германия, Унгария, Белгия, Канада, САЩ, Нова Зеландия. Това са само малка част от държавите, прегърнали cat café идеята.

Посетителите в котешките кафенета заплащат входна такса (обикновено почасова), срещу което получават напитка и възможност да й се насладят, заобиколени от 10 – 15 лениви котарака.

Представата за подобна атмосфера е достатъчна да накара и най-зрелия човек да тропа с крак и да повтаря, че иска да посети котешкия рай вед-на-га. Дали ще бъде забавно? Кой знае. Зависи от настроението на косматите „домакини“. Все пак котките са своенравни и непредвидими същества.

В cat café-тата хората, които не могат да си отглеждат мечтаната животинка вкъщи, прекарват един приятен следобед в пухкава компания. Много животни от улицата намират дом и дори фен база там.

Вероятно неизкушените биха описали котешкото кафене като място, чиято обстановка навява усещане за стара мома с елементи на градски хорър. Но точно тук идва практическата полза и за тях.

Момчета, ако искате да прецените що за дама сте харесали, заведете я в някое cat café и просто наблюдавайте. Все пак имайте едно наум. Рискувате да я загубите завинаги. Възможно е мястото да й прилегне като естествен хабитат и тя да не излезе от там до края на живота си.

Колкото до мен, бих се зарибила сериозно, ако става дума за котешки винен бар или ако правят Блъди Мери.

За съжаление в момента няма нито едно cat café в България. Най-близките котешки кафенета до нас се намират в Румъния, в градовете Букурещ и Клуж-Напока. Това ги прави добър повод за разходка до северните ни съседи. Мяу.

Какво ли си мисли котката ти за теб?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *