Майни и улици от Коко Стоянов

People of Plovdiv събира пъстрите лица на града в необикновен фотоалбум

0 коментара Сподели:

People of Plovdiv

По улиците на големите градове се разхождат стотици, даже хиляди пъстри и интересни хора. Всеки със своята си история, всеки със своите си цели, мечти. Хора, къде по-общителни, къде не, такива, които се смеят, такива, които обичат това, което имат в живота, и такива, които се сърдят на живота, който имат. Хората на Пловдив не правят изключение от тази максима и техните емоции повече от две години биват запечатвани от фотографското око на Коко Стоянов. Вдъхновен от култовия проект Humans of New York на Брандън Стантън, пловдивчанинът решава, че и лицата на неговия град заслужават място в онлайн вселената, и създава с много любов People of Plovdiv, събирайки всички уловени кадри под тепетата на едно място.

Как се стигна до People of Plovdiv?

People of Plovdiv се роди преди две години, когато една вечер, докато си разглеждах някакви неща в интернет, попаднах на статия, свързана с проекта на Брандън Стантън Humans of New York. Този проект ме впечатли много, тъй като от малък съм фен на фотографията. Казах си “това е толкова готино, да правиш снимки на хората в твоя град и да ги споделяш с всички. Най-точната дума за ефекта на Humans of New York върху мен беше вдъхновение. Веднага си казах, че ще е много хубаво, ако и Пловдив има такава общност, и така се роди People of Plovdiv. За мен беше интересно да разбера по-късно, че и други български Facebook страници са били вдъхновени именно от работата на Стантън.

В началото всичко беше като на шега, дори нямах професионален фотоапарат, снимах хората на Пловдив със стария ми iPhone 6. Дори карах мои приятели да ми пращат техни снимки, които да качвам. Тук е моментът да благодаря на всички мои приятели и на едно момиче специално, Габриела Танева, които ми помогнаха в онзи момент, защото да стартираш нещо и да си сам е много трудно и без тяхната помощ може би щях да загубя мотивация бързо.

Първите шест месеца бяха доста трудни, защото никога допреди това не бях поддържал такава страница и, общо взето, се учех сам от грешките си.

Хората на Пловдив бяха около 500 души и растяха много бавно, докато един ден не се случи нещо много странно, което и до ден-днешен не мога да си обясня. Изведнъж, без да правя абсолютно нищо, феновете на страницата станаха от около 500 на 3500 и това в рамките на три дни. Беше просто като сън, гледаш как с всеки изминал час все повече и повече хора се присъединяват към People of Plovdiv. Дори се шегувах, че някой случайно ми е хакнал страницата. Но именно този момент ми даде кураж и много по-силна мотивация, че има смисъл да развивам този проект.

Малко след първия рожден ден на страницата си взех и професионален фотоапарат (Nikon D5500) с един китов обектив 18-105 mm, а по-късно инвестирах и в 50 mm за портретна фотография. Това беше втората повратна точка за People of Plovdiv, защото тогава качеството на снимките драстично се подобри и вече нещата започнаха да придобиват по-професионален вид.

Страницата растеше, хората ставаха все повече и малко преди втория рожден ден на страницата реших да поканя още един фотограф, когото бях забелязал. Той се казва Денис Шукеров и по мое мнение е изключителен, макар че е доста скромен и не парадира с фотографските си способности. Не след дълго с мен се свърза и едно друго момче, което се казва Александър Грудев и който основно се занимава със заснемане на видеоклипове.

Още с първото видео, което ми пусна, за да ми покаже на какво е способен, видях потенциала в него.

Той е артист по душа, има специфично око за нещата и всяко негово видео е удоволствие за очите. В момента сме тримата и развиваме People of Plovdiv със собствени сили и без никакви странични спонсорства и обвързвания с организации, с което се гордеем, защото правим нещата само и единствено за хората на Пловдив.

Благодарение на едни страхотни хора, които стоят зад местна хостинг компания People of Plovdiv се сдоби и със свой офицален уебсайт www.peopleofplovdiv.com, в който публикуваме интересни материали и интервюта на хората на Пловдив.

Колко време на ден прекарваш в търсене на интересни лица?

Истината за снимките, които правим за People of Plovdiv, е, че те невинаги са отражение на съответния ден. Все пак People of Plovdiv е един вид наше хоби и всеки от нас има нещо, което работи. Отделяме от свободното си време, когато можем. Разбира се, гледаме да сме все по-често по улиците на града и да улавяме готини хора и моменти. В дните, в които излизаме да снимаме, отделяме по два-три часа в обиколки и снимки, макар че понякога и повече, защото съчетаваме и срещи с приятели или посещения на събития със снимане за People of Plovdiv.

Покажи ни любимия ти кадър.

Какви са хората на Пловдив?

Според мен, за да правиш нещо като People of Plovdiv, трябва да си положителен човек, да обичаш хората и да искаш да ги показваш. В този ред на мисли за мен хората на Пловдив са готини, усмихнати и както се казва в Пловдив – айляк. Аз така ги усещам. Никога не си позволявам да снимам хора в неудобна ситуация, така че това е важно за отношението към страницата. Разбира се, не мога да сложа всички в Пловдив под общ знаменател, защото има всякакви типажи, но мнението ми за хората в родния ми град е, че те са приятни и отворени за нови неща.

Любимият ти спот в града за снимане?

Определено любимото ми място за снимки е квартал “Капана”, в самото сърце на Пловдив. Това е едно специално място за мен. Но невинаги това е било така, защото до преди 3 – 4 години това място беше доста сиво, претъпкано с коли и, общо взето, не много приятно за пребиваване. Благодарение на едни млади момчета, които стоят зад фестивала “Капана Фест”, това място се съживи и хората отново обикнаха Капана. Красивите и артистични знаменца по улиците на “Капана” са ми една от най-притегателните сили за снимки там, но за съжаление от известно време ги няма. Това все пак не промени нагласата ми за Капана като любимо място за снимки. Имам и други места, на които обичам да снимам, и те са тепетата, Цар Симеоновата градина в центъра и Гребната база.

Със или без съгласието на хората снимаш?

Естеството на снимките за една фотографска страница от типа на People of Plovdiv изисква да снимаш хората и със и без тяхното съгласие. Реално, за да уловиш даден уникален момент с хората по улиците на града, трябва да ги снимаш и без тяхно разрешение, но както споменах по-горе, аз много внимавам в каква светлина ги хващам, защото държа те да изглеждат добре. Разбира се, искам съгласието на част от хората, които снимам, и за щастие 99 процента се съгласяват да застанат пред обектива ми. На тези, които ми отказват, не се сърдя по никакъв начин, защото зачитам правото на всеки на лично пространство и емоционален комфорт. Не всеки обича да бъде сниман. Аз също не обичам да бъда сниман, което според мен е някаква обща черта на фотографите.

А как реагират фото обектите ти, когато насочиш камерата към тях?

Различно реагират, но не липсват и моментите, в които веднага си скриват лицата, ха-ха, тогава ми става доста забавно. Също ми става забавно, когато попитам най-учтиво преминаващо момиче дали иска да го снимам за страницата, подавайки й визитка, и тя ме подмине с гробно мълчание и тотално игнориране. Но както казах, не се сърдя на никой, всеки си има право да реагира както си иска. Има много хора, които реагират с ентусиазъм и застават с удоволствие за снимка. Това много ме радва.

Разкажи ни за най-необикновените хора, които си срещал?

Определено от създаването на People of Plovdiv до днес срещнах много, много различни хора. Аз съм социален човек и обичам да завързвам нови контакти и това мое хоби ми позволява да срещам най-различни хора.

Срещал съм много необикновени хора, всеки със своята история, визия и цели. Трудно ми е да кажа кои са “най”. Всеки е необикновен по своему.

А за най-вдъхновяващите…

Мога да изброя няколко имена, като например: Милен Гелишев, създател на първия градски бранд в България All We Need is Plovediv, който е изключително усмихнат и готин човек; Диана Симеонова, която е една от малкото останали артисти, които ръчно изработват керамични изделия; създателите на “Капана Фест”, които вдъхнаха нов живот на квартал Капана.

Ако трябва да обобщиш хората на Пловдив в три думи…

Красиви, усмихнати, айляци!

Какво не можеш да уловиш с фотоапарата?

Фотографията е много силно изкуство и, общо взето, ако имаш усет за снимане, можеш да уловиш много емоция в една снимка, но това, което не можеш да уловиш, е усещането да си част от този момент тук и сега.

Има ли друг град, в който ти се снима?

Ако става въпрос за друг такъв проект People of… не, не бих снимал друг град освен Пловдив, защото за всеки човек родното място си е родно място, там, както се казва, ти е хвърлен пъпа и се чувстваш в свои води, спокоен, уравновесен и имаш усещане за принадлежност към това място. Иначе просто за снимки ми се снима навсякъде. Тази година посетих Амстердам за първи път и много ми харесва, там има специфична архитектура и друг тип култура и направих много красиви снимки. Снима ми се и в Ню Йорк, и в Лос Анджелис и някой ден ще го направя със сигурност.

Къде според теб хората са най-колоритни? Най-интересни?

Може би в Бразилия. Ха-ха, шегувам се. По-принцип това определение колоритен го свързвам с цветове, така че, ако говорим за това, най-колоритни са хората в по-топлите държави, там, където има слънце, море, нещо, което кара хората да са цветни. Ако говорим за България, ние сме си колоритна нация и аз си обичам сънародниците и страната, така че смятам, че сме колоритни навсякъде, все пак сме южен народ. Имаме си всички предпоставки да бъдем колоритни. И сме.

Кога според теб Пловдив е най-красив?

Пловдив е най-красив през пролетта и лятото, защото всичко е по-цветно, раззеленено, хората са много по-предразположени за снимки. Красивите жени на Пловдив радват очите на нас, мъжете. А ако говорим за часове от денонощието, за мен най-красиво е рано сутрин, когато слънцето огрява града, а той като един жив организъм се е събудил и започва да се движи.

Ако трябва да завърша шеговито, ще кажа, че Пловдив е най-красив през обектива на People of Plovdiv. Разбира се, не се смятам за най-добрия фотограф в Пловдив, но пък каня всички, които искат да се радват на красиви кадри, да харесат страницата. Ние го правим за вас!

Ето и още нещо от света на фотографията.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *