Ключът от палатката или хай тек джаджите за къмпингуване

Дивото призова технологията

0 коментара Сподели:

Природата е пълна с чудеса. Чист въздух, укикални гледки, животни и растения, незабравими залези. Заедно с бетонизацията на градовете и тяхната абсолютна пренаселеност вече всеки дава мило и драго да се върне към по-дивата и неотъпкана страна на нещата. Да се повъргаля в трева без фасове и кучешки изненади, да пие студена вода от кристален планински ручей.

Хубаво звучи и всички са луди по къмпингуването, включително тези, които досега дори не са виждали вътрешността на палатка, да не говорим за опъването й.

На тяхна помощ започнаха да се произвеждат нечувани хай тек джаджи, които днес правят престоя в дивата природа удобен и луксозен като петзвездно хотелско настаняване. Разбира се, понякога и на почти същата цена.

Отдавна беше времето, когато дивите местности биваха обхождани единствено от жилави планинари със завиден тен, платнени раници и букет с незнайни билки. Днес почивката в природата е запазена марка за всички възрасти и сезони. Ето защо приспособленията, изобретени, за да помагат на разглезените ни особи, са много и в най-различни категории. На първо място, местата, където ще положите морното си тяло, се промениха драстично.

Появи се трендът „глемпинг“, който наложи луксозните постройки в къмпинг зоните, които са толкова готини, че няма да ви се иска да видите бунгалата в Китен дори и на снимка.

Нароиха се кемпери с големината и удобствата на 5-стаен апартамент, същото се случи и с караваните. Е, с тези екстри няма как да не ви се струва, че дивото зове (нас ни призова още в началото на сезона, когато ти доказахме, че всичко, което ти трябва за едно незабравимо лято е слънце, любов и един кемпер под наем).

Слизайки малко по-надолу в йерархията, където джаджите не струват стотици хиляди, ще намерим добре позиционирани палатките. При тях също има промени, разбира се. Някои модели вече се надуват за секунди, а заедно с това имат LED осветление и соларни панели, с които да зареждате смарт технологичното си войнство. Такава тренди палатка например е Cinch, която може да се поръча с предварителна заявка в Kickstarter за около 200 британски паунда и да побере двама ентусиасти за спане на открито.

Докато сме на вълна удобно преспиване, хората са помислили и за тази част, като са създали революционни дюшеци. Сред фаворитите тук е Windcatcher Airpad 2+, който е просто идеален за мързеливи уикенд къмпингари. Надува се само с няколко вдишвания, които специална система прави 10 пъти повече. Дюшекът служи и като кресло, тежи няма и 900 г, а сгънат е някъде колкото телефона ти.

Какви други готини джаджи са вече измислени? Много и разнообразни. За доброто прекарване на една голяма компания, естествено, трябва музика, ето защо на помощ идват безжичните тонколони, които освен това издържат на сняг, пясък и вода, батерията пък е жива 40 часа. За още по-големите маниаци съществуват и безжичните проектори, с които гледате мач или филм на ужасите в тъмната гора.

Това, което отказва кандидат-къмпингуващите, често е отсъствието на питейна вода или полагащия се всекиму сутрешен душ. Ясно е, че джаджите са навлезли и в тази ниша. Някои от тях притежават специални филтри, с които всяка съмнителна ручейна вода се превръща в доказано питейна. Такива са Sawyer Squeeze Water Filter System, както и LifeStraw. С топъл душ пък може да те снабди Helio Pressure Shower, който дава нужната свежест с няколко натискания на помпата.

За тези, които още повече държат на чистотата, има и преносими перални. Да, не се шегувам.

Примерът е Drumi, работеща със силата на един помпащ крак. Много по-невероятна обаче е Scrubba Washing Machine, която е надуваема и можете да носите практически навсякъде. За не толкова придирчивите е измислен още по-лесен вариант за поддържане на (някаква) хигиена. Това са огромните мокри кърпички за тяло. 4 на 2 фута са, какво повече искате?

Животът сред природата е хубав, но би бил още по-чудесен с чаша прясно кафе, което не сте забъркали от разни гранули. Тази глезотийка също е уредена от технологичните кемпинг джаджи. Малка и удобна машинка, направена от алуминий, е Handpresso. Тя ще ви ощастливи с истинско ароматно еспресо, като не заема почти никакво място в багажа. На този принцип работи и Minipresso.Cafflano пък е първият портативен уред, който ще смели кафето ви, ще ви го свари и дори ще ви го пази топло, защото е под формата на термо чаша.

Ако не сте сигурни, че къмпингуването е вашето нещо, но пък обичате цър-пър в градината, отново се намира решение. На пазара има няколко добри варианта, които са леки, лесни за поддръжка и загряват за по-малко от минута. Такива са Barbeque Toolbox и GoBQ, а пък за любителите на прясно изпечена пица идва на помощ Roccbox, която загрява за 15 минути до има-няма 500 градуса. За студените бира и вино ще се погрижи гумената чанта IceMule, а още по-далеч отива ManCan, с който имате персонална кег система, която може да виси на гърба ви като раница.

В света на престоя на открито се срещат още много и причудливи джаджи. Лампа, която свети 30 дни с едно зареждане на батерията; портативна тоалетна; одеяло със защита от комари; палатка, която плува във вода или пък виси от дърво като ларва (и пази от зомбита); хидро хамак, работещ и като джакузи; спален чувал за куче.

Опциите са много, някои от тях ще можете лесно да си позволите, други са си чист лукс. Каквото и да изберете, ясно е, че времето да палим огън с кремък и да разчитаме на бойскаути вече е отминало. Напротив, сега е времето да напълните само една раница с микроскопични изобретения и да хванете пътя. До скоро.

Запознай се по-подробно с глемпинг.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *