А може ли един танц?

Когато Пловдив се превръща в денс арена, ние можем само да се движим в неговия ритъм

0 коментара Сподели:

Тази година любимият Пловдив ще се превърне в дом на танците такива, каквито не можеш да си ги представиш. В рамките на фестивала ONE DANCE WEEK 2016 ще можеш да се насладиш на артистични произведения, които ще те изненадат с цветове, динамика, музика, философия на движението и любов към изкуството. Стопли есента си и си подари няколко вълшебни арт вечери. Ето къде, какво и кого можеш да видиш:

Фестивалът ще бъде открит с американската супер звезда Stephen Petronio и BLOODLINES. Този откриващ спектакъл ще те накара да пожелаеш фестивалът да е маратон и да няма почивки между изпълненията. Ще видиш съвършени тела, които правят всичко да изглежда толкова леко и перфектно. Световноизвестният хореограф ще те въведе в един свят на съвременна музика, визуални изкуства и модерен дизайн. Датата е 09.10, мястото е Дом на културата, 18:00 ч.

Вторият фестивален проект ще те запознае с творчеството на френския хореограф Yuval Pick, който ще представи Are Friends Electric? – спектакъл, създаден чрез колективните спомени, които танцьорите откриват, докато слушат музиката. Yuval Pickе от онези внушителни артисти, които създават проекти, които те карат да настръхнеш. Игри на изящна гъвкавост, внушителни звуци и дълбочина на движението. Дом на културата, 19:30 ч, 13.10.

Третото бижу на фестивала е корейският спектакъл Goblin Party. I GO е колкото танцувално, толкова и театрално изживяване. Корейците не са за изпускане, защото ще повдигнат завесата на една друга култура и ще изпълнят всяко движение с професионализъм и изящност. За миг ще забравиш, че си в Пловдив и ще прескочиш няколко планети. Единственото продължение на традиционната корейска гала на фестивала. Съчетава типичната естетика на корейския съвременен танц и опит за осмиване на човешките тъги. Драматичен театър, 19:30 ч,14.10.

Следващото шоу ще бъде COLECTIVE LOSS OF MEMORY – дело на чехите от DOT504, които са специалисти във физикалния танц, а именно изразяването чрез трудно изпълними движения, характерни за акробатиката и цирковите спектакли. Понякога изглеждат малко луди и нередни, друг път правят толкова екстремни неща с телата си… в следващия момент те удрят с някаква сериозна философия и ти изпращат едни от най-смислените съобщения. Нетрадиционно изпълнение, което ще те накара да изключиш ума си и да изгубиш паметта си заедно с всички останали в залата. Драматичен театър, 19:30 ч, 18.10.

Канадският хореограф Frédérick Gravel ще представи пърформанс Tout se pète la gueule, chérie. Ше бъде динамично и красиво. Малко еротично и наистина завладяващо. Frédérick е от творците, които знаят как да пълнят сцената. Не танцува, а създава микровселена. Артистът намира вдъхновение в рока, както и в изтънчените изкуства и запазената му марка е обръщането на стереотипите надолу с главата. Проектът му е базиран на експеримента и непосредствения контакт с публиката. Дом на културата, 19:30 ч, 20.10.

Следващият спектакъл се казва „Второ тяло“ и е дело на артистите от Anarchy Dance Theatre от Тайван. Това е събитие, което може да разплаче по-чувствителните към изкуството, защото просто проектът е огромен. Едновременно тих и ненатрапчив, но и пищен, впечатляващ и космически. Те ще представят множество цветове и уникална визуална среда, която се прожектира върху стената. За целта е нужен специален проектор, създаващ илюзията за „второ тяло“. Дом на културата, 16:00 и 20:30 ч, 22.10.

Швейцарският хореограф Jozseph Trefeli ще представи два спектакъла. JINX 103 (Стълбите на Каменица, 20:00ч, 28.10) и закривящия UP (Дом на културата, 18:00 ч, 30.10). Ще те обсипе със сладки цветове и ще ти донесе чувство на спокойствие и радост. Изящността на движението е лекота, а музиката е сила. Какво по-хубаво? Танцовата компания се занимава със съвременни танци, кабаретни изпълнения, театър, музикални комедии, опера…

Едно от последните удоволствия на фестивала е KOVA – географски инструменти. Тук ще ти е хубаво, та чак ще те боли. Ще видиш отрязани и съвършени движения, които ще рисуват пред теб. Ще разказват истории. Ти имаш само задачата да се оставиш на изживяването и да потънеш. Испанците от Le Veronal са разностранни артисти. Танцьори, филмови режисьори, фотографи, писатели, които се пресичат в танца, създавайки свой собствен визуален роман. Драматичен театър, 19:30 ч, 29.10.

Пловдив ще се погрижи да имаш прекрасен октомври. Ти само трябва да си набележиш някои събития, а защо не и всички…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *