Как биха изглеждали българските народни мъдрости за един чужденец?

От всяко дърво свирка не става, но от всеки софийски ъгъл става музей

0 коментара Сподели:

София е мястото, което всеки ден се буди с чисто ново призвание. На 18 ноември централна локация се превръща отново в музей за необикновени неща. А какво по-необикновено от финландски артисти, пресъздаващи български поговорки чрез специални арт инсталации? Cabinetsof Wisdom е експериментална изложба, която представя български мъдрости в нови, неочаквани форми и превръща интерпретацията на националните ни ценности в цялостно изживяване.

Импровизирано пространство на ъгъла на ул. Шишман и ул. Гурко ще стане временна сцена за интерпретациите на традиционни български мъдрости. От 18 до 27 ноември посетителите ще имат възможността да се потопят в изцяло непознато изживяване, направлявано единствено от въображението на шестимата творци, а в деня на откриването ще имат възможността дори да се срещнат с тях.

Произведенията ще бъдат изложени в направени за целта преносими дървени кабинети, вдъхновени от средновековните кабинети на странностите. Пет от тях ще бъдат преобразени и в оригинални коктейли, които ще могат да се опитат само на място.

В Cabinets of Wisdom артисти от сферата на продуктовия дизайн, текстила, изобразителното и приложно изкуство ще покажат своята интерпретация на български мъдрости и ще дадат различен поглед върху българската национална идентичност. Виж малко повече за тях:

“Ако се престориш на агне – вълкът ще те изяде” – Иина Вуоривирта е родена на 31 март 1988 във Финландия. Тя е продуктов дизайнер, известен с работата си както за IKEA, така и като самостоятелен дизайнер. През 2013-а г. е отличена като “Млад дизайнер на годината” на Design Forum Finland.

“Капка по капка – вир става”Ееро Лампинен е илюстратор от Хелзинки, който работи в сферата на editorialилюстрацията. Стилът му е смесица от традиционни и съвременни техники и се отличава с цветност и препратки към поп-културата.

“От всяко дърво свирка не става” Мариука Таккала е родена през 1982 във Вантаа, Финландия. Тя завършва Университетът за изкуство и дизайн, Хелзинки. По време на образованието прави и стаж в Iitalla — скандинавска компания за вътрешен дизайн. Произведенията й от керамика и стъкло са показвани по целия свят.

С питане до Цариград се стига” Кирси Енковаара е финландски дизайнер и артист. Нейното студио се намира в Лондон, където завършва и специалността “Дизайн продукти” в Royal College of Art. Самата Кирси казва, че чрез работата си иска да разбере невидимата ментална страна на обекта, която съществува само на ръба на съзнанието ни.

“Бързата работа – срам за майстора”Саана и Олиса двойка дизайнери от Турку, създаващи продукти от 100% конопен текстил. Работили са за различни международни клиенти, но са най-познати под едноименния си бранд Saana ja Olli. Основните принципи, които ги водят са смиреност, безвремие и човешко докосване.

“Езикът кости няма,но кости троши”Антти Калеви е графичен артист от Хелзинки, завършил иновативния финландски университет Аалто. Анити комбинира цветни геометрични форми, ръчно-рисувани текстури и забавни персонажи, за да прекрачи границата между органична и дигитална медия.

Паралелно с изложбата, на www.lessordinary.bg всеки желаещ ще може да види детайли за изпълнението на проектите, подробна информация за артистите и любопитни разигравания на български мъдрости.

Cabinets of Wisdom надгражда супер успешния Museum of less ordinary. В музей на сетивата български артисти интерпретираха мъдрости на истински хора с необикновени професии и провокативна визия за живота, чрез арт инсталации, насочени към сетивата на посетителите.

Cabinets of Wisdom e на ул. Гурко и ул. Шишман и е отворен за посетители от 18 до 27 ноември, от 17 до 22.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *