10-те вида градски номади

Локализирай градските номади сред приятелите си и спечели чифт adidas NMD

0 коментара Сподели:

Чети надолу, самоопредели се към някоя от категориите номади и имаш шанса да спечелиш чифт adidas NMD!

Понякога най-хубавото на миналото е, че се е превърнало в такова. Това с пълна сила важи, когато виждаш как мненията за определени неща се изменят към по-добро. В древността хората са приемали номадския живот за първобитен – не се задържаш на едно място, не си сериозен и улегнал. Днес обаче няма нищо по-първобитно от това да вирееш като със завързани крака на едно място, вместо да си опознавателна личност, която пътува.

Номадството е начин да възродиш дори отношенията си с близките, половинката и връзката ти с хората изобщо, защото пътят прави човек голям и накрая се превръщаш в личност, получила космополитния си светоглед от предприетите и осъществени пътешествия. Няма по-ценно от това да съчетаваш важните неща в живота с още по-важните удоволствия като тръпката от пътуването например. В съвременния свят не може да определиш някого като част от племе, защото индивидуалният човек е по-силно изразен от всякога, но когато се загледаш може, да откриеш най-ярките видове градски номади, които те размечтават.

Ако понякога, вместо да потъваш в офисния стол, си мечтаеш да яхнеш сърфа в океана, тук можеш да оцениш плюсовете и минусите на различните видове номадщина.

ДИГИТАЛЕН НОМАД


 

Дигиталните номади често са определяни като поетите на новото време. Навсякъде по глобуса те откриват свой дом, който представят гордо в статуси, защото какво по-сладко от това да описваш въодушевено и проникновено всяка стъпка от маршрута си. Освен шоколадовия тен и незабравими истории този тип хора успяват да съчетават така времето си, че да поемат сериозни работни отговорности в повечето случаи в IT сектора. Дигиталното номадство има своите минуси, защото, докато за вниманието ти се бият красиви жени (защото си страхотно интересна личност) и гледки като уолпейпър, трябва да свършиш тоооочно сега малко работа. Не е лесно да се откажеш от цялата тази екзотика, за да се уединиш в тишина и спокойствие, да успокояваш напрегнати клиенти по телефона и да бъдеш продуктивен. За сметка на това

при този тип номадство накрая винаги изглеждаш като академик, постигнал научни успехи само от преживяванията си.

От опит казвам, че free wi-fi във Венеция е мит и агония и понякога може да стоиш във всякакви йога пози на странни места, докато приключи крайният ти работен срок.

ДУХОВЕН НОМАД

Всяко пътуване е ценност, която ти помага да се вдъхновиш, да изучаваш повече себе си и взаимодействието ти с всичко ново света, което те подминава. Такива са те, духовните номади, които влагат дълбоки цели и смисъл в движението, променят посоката и местата си. Постигат градивни прозрения и са способни да преживеят катарзис от приключенските дни на път. Има хора, които не виждат чудеса в света, но за духовния номад всяко нещо е чудо. Най-хубавото е, че могат да предават на другите своето еуфорично изживяване, а негативното е, че да се храниш само духовно не стига. Трябва си и пица, която, въпреки че не е духовна, пак засища.

Един духовен номад обаче дори в пицата ще успее да види парченце… философия.

НОМАД ТИП “ДИМ ДА МЕ НЯМА”

Номади от този тип винаги нагласят работното си време така, че спорадично да изчезват за някоя нова дестинация. Не се задържат задълго, но не им трябва много, за да се насладят напълно на тази свежа глътка въздух далеч от познатото. Продължителните ваканции през годината са голям кеф, но е възможно да не оставиш дълбок отпечатък по местата, на които си бил, както и у хората, които си срещнал. Хубавото е, че интензивните и целенасочени пътувания са обогатяващи, но стриктната подредба за тези няколко дни колко неща трябва да видиш и посетиш, знаейки, че времето няма да ти стигне за нищо, са повече изморителни, отколкото зареждащи. Удоволствието от пътуването в крайна сметка е и спокойствието, както и свободното време. Не бъди като робот, който посещава места на кило, а им дай шанс те също да ти се разкрият. Това изисква време и тихи моменти в съзерцание. Моят съвет е да не се превръщаш в дим, който лесно изчезва, или в изхвърлена хартийка с номер, която не завързва особено нови приятелства по обиколените дестинации.

КОРПОРАТИВЕН НОМАД

Прилича на човек, който си мислиш, че приема забранени вещества, защото енергията му никога не свършва. Той е в състояние да бъде постоянно в движение и едновременно с това да работи за голяма корпорация. Такъв тип работа не изисква често да си в офиса и можеш да вършиш задълженията си от вкъщи, а това вкъщи може да е плаж в Тайланд.

С две думи този начин на живот е много по-интересен от всекидневната офис рутина, когато най-вълнуващото е да чакаш с нетърпение уикенда.

Откровено казано обаче, лесно може да се изчерпят вътрешните ти сили и нерви, защото постоянното пътуване също може да се превърне в рутина, а това е наистина тъжно.

ФИФТИ-ФИФТИ НОМАД

Характерно за хората, които разделят годината си на две части – шест месеца сезонна работа (като инструктор по ски например) и след това шест месеца горещи пътувания и пълна свобода. Хубав метод, ако искаш да си напълно съсредоточен над работата си в пълна концентрация, а след това имаш абсолютно свободен период за пътуване. Нещо, за което корпоративният номад би ти завидял неблагородно. Фифти-фифти номадството е истинска прелест, ако можеш да настроиш вътрешния си часовник за него, но ако не успееш, ти се прецаква ориентирът за съществуване.

СЕРИЕН НОМАД


 

Класикът при номадите, който пътува от място на място, припка от работа на работа и така поддържа начина си на живот. Типичен пример е човек със специфичен занаят, който произвежда своето изкуство, може да продава произведенията си на улицата или може да си позволи да се превърне в главен готвач в ресторанти по целия свят. Класическият номад може да е с добре платен труд, но по-често хората от такъв тип не мислят за документи, не спазват правила и разрешителни за работа, което се бие със закона в различните държави. Поради тази причина минусът тук е, че може да те сполети депортиране или често срещаният вариант работодателите да те излъжат, което може да ти се случи дори да не си номад… затова няма страшно.

Най-голямото предимство е тоталното сливане с атмосферата на новото място, което се превръща не само в работа, приключение, а възможност за създаване на точния начин на живот, който търсиш сред хората, които най-накрая си намерил.

Обаче не експлоатирай нервите си сам и ако това не е твоето място, си тръгни бързо, а ако това не е твоето номадство… продължи да се търсиш другаде.

НОМАД ДОБРОВОЛЕЦ


 

Това е сравнително нова концепция, създадена чрез разнообразни интернет платформи. Различното при доброволеца номад е, че тук не съществува обмен на пари. Тези номади получат настаняване и храна, а в замяна извършват различни доброволчески дейности или се грижат за къщата на някого, докато хората са отишли на своята си почивка. Предимството е спестяване на пари, които не влагаш, както и това, че не се изисква специална работна виза. Недостатъкът е загуба на гъвкавост и свобода заради поетите задължения. Какъв ти е кярът да си в Лисабон, ако не правиш нещата, които мечтаеш, а стоиш затворен в някакъв луксозен апартамент, за който трябва да се грижиш през цялото време? Ми… не е пълен. Но ако от сърце вършиш своята доброволческа дейност като преподавател на деца в Африка например, то ти сваляме шапка и се радваме, че има хора като теб.

БОГАТ НОМАД

Ех, тези номади мечта. Всеки би искал да е такъв и да обикаля на яхтата си различни пикантни дестинации, но не е лесна задача. Богатите номади обикновено са късметлии, които са спечелили от лотарията (ама недей да търкаш билетчета сега), получили са огромно наследство или са развили с бързи темпове успешна кариера.

Тук спонтанните пътувания, свободното време и приключенията са в изобилие.

Недостатъкът е, че нещата се случват без особени усилия, което убива удоволствието и може да изгубиш смисъл, посока и да се депресираш, че няма за какво да мечтаеш и да постигаш повече от това. Моят съвет е, че ако искаш в този случай да си полезен на света, намери кого да обичаш силно и колкото повече хора обичаш и правиш щастливи, толкова по-щастлив ще бъдеш самият ти.

КИФЛА НОМАД

 

Нека започнем с това, че кифлата номад побира в себе си всички останали, защото и те самите носят частица от нея в себе си. Все пак никакъв съвременен номад не си, ако поне веднъж не си показал къде си бил… Една молба към богатите номади е да не вземат да заобичат кифли номади, които ще им се лепнат само за да ги размотават наляво-надясно. Има си кифли и кифли. Едните са усвоили номадството на чужд гръб, но типът, който ние ще подхванем е на ръба между кифла и кроасан.

Това са тези сладките пандишпанови момичета, които преди път винаги слагат смело розовите очила, a куфарът никога не им стига за всички дрешки, които трябва да вземат задължително.

Всяка дестинация се запаметява с хиляди кадри в разнообразни пози и си пият ягодовото дайкири с еднорози, а не човешки същества. Обичат да пътуват, а още повече да се отбелязват на колкото може повече места, с колкото може повече хаштагове и ако може да си спонсорират всяка публикация в социалните мрежи, ще е върхът. Признаваме, че има сладки кифли номади, които ни очароват и озаряват с лолитското излъчване и свежа показност, ако не изпаднат в егоцентрична битка за внимание.

НОМАД ДОМОШАР

Един от любимите ми типове номадство е на тези, които могат да отидат до магазина или на разходка в нов квартал на родния си град и да се чувстват така, все едно са пътували години.

Това номадство е повече посветено на човешките възприятия.

Цяла есен посещавах като туристическа атракция Южния парк и това са най-хубавите ми месеци. Туристите не ми липсваха изобщо, а красотата можеше да се сравни с чуждестранни паркове, защото лицето на есента е еднакво прелестно навсякъде, където се прояви по земята. Истината е, че за да си реален номад, първо трябва да си такъв в дома и сърцето си. Няма значение дали си на едно място, или обикаляш хиляди места по света – важното е колко си успял да селектираш вътре в себе си, да ги преживееш и усетиш.

Градските номади се превърнаха в образи, които завладяха града. Едни мутират, други се усъвършенстват, трети са хамелеони, които лавират между много образи. Познай себе си сред изброените по-горе, сподели в коментарната форма в кого се припознаваш и тагни поне един от твоите приятели, когото разпознаваш в някоя от категориите. Имаш време точно до 30 ноември да го направиш, а на 1 декември ще обявим кой е най-щастливият човек от нашата игра, който ще се сдобие с чифт adidas NMD! Успех!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *