Кои са нашите „Тайни приятели“?

Те са хора, споделящи добрини с повод или без

0 коментара Сподели:

People of Sofia, Profilestudio

"Тайни приятели" е една кауза за доброто, която цели да сближи хората и да ги накара да дават повече добро един на друг. Експериментът започва преди няколко години, когато Христо Христозов прави проект "Тайни приятели" във фирмата, в която работи, като различен начин за сплотяване на колектива в паузата между два семинара. Всеки участник трябвало скришом да зарадва с предмет или жест свой колега в рамките на упражнението. Ицо не му мисли много и бързо тества „офис играта" на местна почва сред своите колеги. Той провокира близо 200 от тях да напишат желанията си на листче и същевременно да изтеглят такова с името и желанията на някой друг. Задачата пред всеки била в продължение на два месеца да бъде таен приятел на този, който е изтеглил, и да изпълнява желанията му, разбира се. След като този модел се оказва работещ, Христо разбира, че

"Тайни приятели" е много повече от офис забавление. Че можеш да зарадваш не само колега, но и приятел в нужда или непознат на улицата, стига да искаш.

Така се ражда страницата във Фейсбук, в която непознати споделят добрите си дела и насърчават останалите в същото, а крайната им цел е всяко добро да бъде "предадено нататък". В ядрото на проекта са трима – Христо, Магдалена и Ивена (на снимката долу). Иначе са безброй – всички, които могат да накарат някого да се усмихне – с повод или без. Тази вечер те ще представят в "Дом на киното" своя "Музей на любовта", в който всеки може да участва и като експонат, и като посетител. Това е само един от добрите им проекти. По-добрите тепърва предстоят…

Как се роди идеята на тази кауза?

Още от много малък мечтая да съм двигател на промяната към по-добро. Живеем в свят, в който всеки от нас има нещо в повече от другия. Въпросът е да решим да го споделим. „Тайни приятели“ възникна първо като игра в корпоративна среда, която целеше да сплоти хората и да им помогне да се опознаят истински. Виждайки ефекта – искреното желание на всички да зарадват своите колеги, разбрах, че сме и можем да бъдем добри. Стига някой да събуди този инстинкт у нас.

Разкажи ми за някои от проектите, успешно реализирани от вашето мини крю?

Може би най-важният е „Музей на любовта“ – предколедно зареждане с любов. Вдъхновено от филма Love actually, в нашия случай то се превърна в събиране на различните визии за любовта в различните изкуства. На нашия „Музей на любовта“ през 2014 г. имаше фотография, музика, поезия, театър, кино, танц и незабравими срещи.

Лесно ли (и как) намираш съмишленици, с които да работиш?

Винаги е лесно, когато намерението ти е искрено. Ние, хората, четем отвъд и знаем кога можем да се доверим. През годините са се включвали стотици хора, повярвали в силата на добрината. Имаме фейсбук страница, на която споделяме каузите и историите си.

Защо човек прави добро според теб?

„Даването освобождава даващия.“ Да си щедър значи да бъдеш богат – и обратно.

Хората имат ли потребност да бъдат добри, или просто го носят изначално в себе си?

Всички го носим. „Нима и най-жестокият престъпник не би могъл да е добър съпруг и баща?“, се казваше в едно представление.

Дай съвет на всички хейтъри как да започват деня си?

Един много важен за мен човек ми каза: „Събуждай се сутрин и си задавай въпроса: как мога да бъда щастлив днес?“. Същият този човек е наредил всичките си най-съкровени спомени точно срещу леглото си. Това е първото, което вижда, когато се събуди.

Добрината, която те е докоснала най-силно?

Толкова са много, че ми е необичайно да се опитвам да ги сравнявам или подреждам по значимост. Преди години, заминавайки по програма „Еразъм“ в Ротердам, бях достатъчно неблагоразумен да закъснея с намирането на квартира. Случайно на главната в Пловдив видях стар познат (не се бяхме виждали 10 години). Оказа се, че след няколко дни заминава за стаж с двама колеги именно в Ротердам. Предложи ми да остана при тях. Чакаше ме на гарата. Останах месец, станахме приятели. Винаги ще им бъда благодарен. И моят дом също е отворен.

Да си добър не значи ли да си леко наивен?

Не, точно обратното,

да си добър означава да бъдеш мъдър и разбиращ. Да знаеш, че всеки от нас води битка, ти самият – също. Да не подценяваш ничий страх, болка, съмнение, глупост…

И именно защото го знаеш, да си още по-добър към себе си и към другите. Лесно е, когато гледаме нещата отгоре – когато сме забъркани в тях, действаме прибързано. Остава надеждата да не допускаме същата грешка отново или поне да я допускаме с повече осъзнатост. Учим се…

Как се различават днешните устои за доброто с тези от миналото?

Не харесвам консумеризма и не вярвам в предметите. Те са само символи, а ние имаме нужда от преживявания. Доказателство за това са нещастни хора, имащи всичко в материален смисъл. И обратно – щастливи хора, разполагащи само с най-базисното. С две думи, не е важен етикетът, макар да ни заливат отвсякъде с тази заблуда.

Дай ни един лесен трик как да не губим вярата в доброто.

Оглеждайте се по-често около себе си и се стремете искрено да разберете другите – например слушайте, без да прекъсвате някого, когото иначе никога не слушате. В това взаимно разбиране се раждат незабравими мигове на споделеност и единение.

И друго – искайте. Винаги се намира кой да откликне, ако не те е страх да поискаш.

Къде ще срещаме „тайните приятели“ следващите месеци?

На тазгодишния „Музей на любовта“, който ще продължи от 14 до 20 декември в Дома на киното. Ще го открием с прожекцията на „Солта на земята“ на Вендерс за един от най-големите фотографи на нашето време – Себастиао Салгадо. Това е филм за неговата неотслабваща вяра в доброто. Естественото му продължение са изповедите на стотици хора във филма „Човек“ на Ян-Артюс Бертран на 16 декември. Има и два болезнени филма – „Източни пиеси“ на Камен Калев, който лично ще го представи, и украинският „Племето“, който ще ви преобърне света. За любов ще си говорим на 18 декември с известния български сексолог доц. д-р Румен Бостанджиев и прожекцията на филма „Три“. Включили сме и две премиерни къси заглавия – танцовия „Жената“ на Маргарита Божилова и великолепния „Любов“ на Боя Харизанова. Завършекът е на 20 декември с два поетични филма – документалния „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ на Костадин Бонев и впечатляващата анимация „Пророкът от Халил Джубран“ от режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв“).

Виж още форми на добротворчество.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *