Турболентната любов на Симон дьо Бовоар и Жан-Пол Сартр

...и неограничената свобода да обичат всеки по пътя си

0 коментара Сподели:

Или историята на една необикновена французойка от ХХ век.

Симон дьо Бовоар – несъмнено най-великата френска писателка, философ и създателка на модерния феминизъм, която ни учи на най-чистата форма на любов – тази към човека, независимо от неговия пол. Симон дьо Бовоар е известна с дългогодишната си връзка с Жан-Пол Сартр, която никога не узаконяват, но която продължава и след края на земния им път.

Двамата са погребани един до друг в Монпарнас, Париж.

Бовоар споделя, че колкото и книги да е написала, какъвто и принос да има за феминизма и философията и колкото и отличия да е получила през живота си, най-голямото й постижение е връзката й с Жан-Пол Сартр. 

Двамата се срещат за пръв път, когато Бовоар е още студентка в Сорбоната. Отношенията им продължават забележителните 51 години, през които разговорите помежду им раждат идеи, книги и връзка, разпалвана, а не гасена от паралелни такива.

И двамата живеят с пълната свобода да обичат и други, без това да влияе на тяхната любов.

Рожба на тoва необикновено познанство става френският екзистенциализъм. Двамата създават движение на абсолютната свобода, автентичност и право на избор. Връзката им представлява безкрайна въртележка от възходи и падения, която в очите на другите изглежда като спираща дъха любов, разбила всички окови на конвенционалността и консерватизма.

Приключенският дух на Бовоар е забележителен – жена, която отказва да живее по всички общоприети норми, която успява да създаде нов облик на ролята на жената в обществото, да наложи свободната си воля и правото на избор. Нейният дух се оказва толкова силен, колкото и нормите, налагани в обществото, дори повече. Тя пречупва всичко през призмата на абсолютната свобода – живее също толкова свободна да има паралелни връзки, колкото и мъжът до нея. Връзката й със Сартр се отличава с абсолютна прозрачност – двамата си обещават никога да не се лъжат така, както правят омъжените двойки.

Животът на Симон дьо Бовоар е много турбулентен и абсолютно скандален за времето си. Въпреки че винаги е имала връзка с Жан-Пол Сартр, тя открито поддържа и паралелни връзки с жени. Да, с жени, някои от които дори нейни студентки, докато е била професор. Това изправя Бовоар пред изпитанието да й бъде отнето правото да преподава занапред и да се справи с всички слухове, които тръгват по неин адрес. Но тя никога не изневерява на убежденията си.

Тя се храни, когато е гладна, и прави любов по същия начин.

В първия си публикуван роман L‘Invitee („Гостенката“,1943) самаописва сексуалните си отношения със Сартр и с две жени – Олга Козакевич и Уанда Козакевич. Бовоар е имала връзка с Олга, а Сартр със сестрата на Олга – Уанда. През 1947 г. Бовоар преподава в САЩ, където среща писателя Нелсън Алгрин. Връзката им продължава цели 17 години. Двамата се наричат с умалителни имена, а това, което ги свързва, наричат любов.

„Аз създавам собствената си реалност“ е мотото, движещо Симон дьо Бовоар през целия й живот.

Мнозина биха заклеймили Бовоар и Сартр, биха отрекли сексуалния им живот и биха си намерили безброй причини да отрекат трудовете им. Когато живеем в общество, налагащо ни норми и начин на мислене от векове, ни е прекалено трудно да осъзнаем това, на което ни учи животът на двамата интелектуалци, а именно – честност до болка, с която малцина могат да се похвалят, и свобода да обичаш човека, независимо от неговия пол. Това е висшата форма на любов.

В своята същност хомосексуалността е също толкова ограничаваща, колкото и хетеросексуалността. Да можеш да обичаш мъж или жена, без да изпитваш страх, задължение или ограничение – това е чистата любов. – Бовоар.

Ако Бовоар и Сартр ни се струват луди, ако техния светоглед е грешен за нас, то значи можем да приемем само любовта, която обществото ни позволява да изпитаме, и се лишаваме от любовта, която носим в себе си. Ако и днес приемаме необикновената любов на двамата като скандална, значи все още не знаем как да обичаме. Каквито и убеждения да имаме – връзката им продължава 51 години. Колко от нас могат дори да си мечтаят за такава любов?

Прочети за емблематичната любов и ритуалите за раздяла между великите артисти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *