Нарисувай ми… графит

За графитите в София и новия начин да се запознаеш с тях

0 коментара Сподели:

През ноември в София стартира една нова туристическа разходка. Графити турът, подобно на другите безплатни пешеходни разходки, цели да запознае гостите на града и всеки с малко повече любопитство към уличното изкуство с неговата история и развитие.

Ако си бил наблюдателен към улиците на София през последните години, не може да не си забелязал все по-изрисуваните стени на къщи, електронни табла и трафопостове. Тази тенденция съвсем не е случайна, а е плод на развитието на стрийт арта у нас и включването на все повече талантливи млади хора в превръщането на София в по-шарено място.

Ако за начало на графитите приемем пещерните рисунки, то тяхно продължение имаме в древна Гърция и Рим (от лат. graffiato – издрасквам), а съвременните улични рисунки водят началото си от Ню Йорк.

Първоначално те са начин, по който улични банди, свързани с хип-хоп културата си комуникират, но скоро се превръщат в субкултура сами по себе си и преминават от Америка и към Стария континент.

През историята на графитите в България могат да те преведат организаторите на обиколката Цецо, Хана и Хриси, а колкото повече напредвате в разходката, толкова повече ще задълбаеш в опознаването на креативната субкултура, тръгнала от квартали като „Надежда“ и превзела центъра през 90-те години и новия век.

Турът е около два часа и в студената зима предлага кратка пауза за чай и разглеждане на албум с вече заличени и забравени графити. Случва се всяка събота и неделя в 3 след обяд, като начална точка е статуята на София.

Дали рисуването на стени е изкуство или вандализъм? Виж в този Ted-talk и сам прецени.

Виж кои две легенди украсяват Хаджата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *