Хипстърия до шия

Рут Колева за множащата се градска порода, която нарича себе си "хипстър"

0 коментара Сподели:

Той е готин, но сравнително отскоро. Няма как да го сбъркаш. Виждаш го по разни ивенти, където снима с една стара Praktica на лента, независимо че после качва само снимки от айфона с някой от по-скъпите Hipstamatic филтри. Той е арт и знае всичко, критикува последната изложба на Banksy, защото е вече прекалено mainstream, нищо че за първи път е чул за Банкси от 9gag. За сметка на това обаче в чантата си (през рамо) носи книга на Тери Ричардсън, която вади на всеки 20 метра от „Шишман“ до „Оборище“.

Не знае какво е чалга и никога не е чувал за нея. Нищо че мъртвопиян в 8 клас, на екскурзия от училище въртеше кръшни кючеци на масата в селската дискотека.

Участва е поне 3 – 4 стартъпа, а има и свой собствен. Разбира малко от tech, но силата му e в social медиите – не че го е учил, ама тия 3000 фолоуъра в туитър не са случайни. (Нищо че около 200 от тях са негови лични, а други 1200 си ги е купил от един руски сайт за онлайн boost-ове.)

Има и бранд. Дрехи, чанти, шапки, дървени цайси от Ali Express – все тая. Човек трябва да има бранд в тоя живот. И лого.

Лого върху всичко. Особено върху ябълката на макбука. Участвал е в поне една реклама на Теленор, Крадецът на ябълки или Lidl, щото иначе си аутсайдер.

Събира плочи, но няма грамофон.

Бил е веднъж в Берлин, но оставя впечатление у хората, все едно това му е вторият дом. Би отишъл в Ню Йорк, но мрази Америка (а и истината е, че просто няма да му дадат виза).

Има татуировка – черта, стрелка или някоя друга монохроматична иконка. Значение – няма. А и тия лесно се махат с лазер.

Най-големият му комплекс е, че всъщност той не е от София. И по тая тема не се говори.

Има колело и кола, колата не я кара, защото не е със софийска регистрация. А и все пак той живее в центъра, за какво му е кола? (Всъщност проблемът е в синята зона и мързела да местиш в 10 сутринта.)

Учил е за кратко в Западна Европа, но никой – дори той самият,

не знае дали изобщо е завършил. And at this point, he is too afraid to ask.

Любимият му ден от седмицата е вторник – тогава е новото зареждане на „Манията“ в Дружба. Досега е направил поне 400 евро, препродавайки кожени якета в Etsy. Най-лесните пари в живота му, като не броим една промоция на „Абослют“, в която само трябваше да седи и да се усмихва с чаша в ръка.

Няма гадже. А и май вече е модерно да си А-сексуален. В тоя ред на мисли той не е стрейт, не е и гей. Не че не знае какъв е, просто в днешно време никога не знаеш с кого ще се наложи да си легнеш за некоя далавера.

Готви. Предимно от tutorial-и, но в инстаграм не им пука от това. Важно е лайкове да има.

Има Нетфликс и Спотифай, но не им е плащал абонамента от 6 месеца. Все пак живеем в земята на Замунда, нищо че лъже, че не сваля и „подкрепя изкуството“.

Знае кой е Педро Алмодовар, но не може да каже и един негов филм. За сметка на това знае всички филми на Ларс фон Триер, дори и тези, на които е заспивал.

Квартирата му е доста прилична, все пак е усвоил някой и друг DIY пиниз. Ако си му достатъчно близък и му отидеш на гости,

неминуемо ще пиеш една домашна ракия. Все пак background-ът от провинцията носи своите плюсове.

Мрази всичко, що е мейнстрийм. Под мейнстрийм разбира това, което негови преки хипстеро-конкуренти харесват.

Ходи с торба от tedX, Mediamix или някоя конференция. Вътре флаерчета, тефтерче, iPad. Понякога не бърка вътре с дни.

Яде био за пред хората. Вкъщи яде от на майка му зимнината, която тя праща веднъж в месеца.

Ходи на изложби – предимно за да критикува.

В туитър е по-голям от всичко. На живо обаче не точно.

Псува Слави, обаче танцува на Гери Никол на Shame партитата. Даже и на Слави май веднъж танцува.

Никога не плаща билети за концерт. Ако се наложи – не ходи. Принципи.

Има термос. С вода.

Вкарва патронки, когато ходи на парти. Чат-пат не си плаща шотовете.

Учудващо обаче е пич. Поздравява радушно и не ти се оплаква от живота всеки път като го видиш.

И независимо от всичките си парадокси Софийският Хипстър е неизменна част от шарената ни действителност и ние сме му благодарни, че прави града ни по-богат и цветен.

След преразглеждането на хипстърите идва ред на разглеждането на 10 от най-дразнещи персони в градския транспорт.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *