Петстепенна вечеря, посветена на дамите, впечатли с изисканост и вкус!

Уикендът посветен на Международния ден на жените в "Шато Копса" се проведе на средиземноморска тематика с първата изнесена вечеря на ресторант Kuzina

0 коментара Сподели:

Март е изпълнен с изненади и ние обожаваме това!

А когато в него имаме ивенти с мисъл и за красивите дами и за съвършения вкус, няма как да не ти разкажем повече. Ето защо ти даваме отзвук от изминалия осмомартенски уикенд, който беше посветен на Международния ден на жените и по повода в Шато Копса се проведе първата изнесена вечеря на ресторант Kuzina с главен готвач Стефанос Стамидис.

Вечерята беше на средиземноморска тематика, като шеф Стамидис, както знаеш, стои зад концепцията на менюто в ресторанта, който отвори врати през 2024 г. и бързо превзе вниманието на родната кулинарна и гурме сцена. Кулинарното събитие беше празник на добрия вкус, а в менюто изобилстваха смели комбинации, авторски прочит на ястията и отличен food and wine pairing. Естествено, вечерята беше перфектно съчетана с подбраните вина на Шато Копса.

От възбуждащ небцето амюз буш с рибно карпачо, през стартера със сирене от о. Крит

и крем от сладки картофи до първото ястие – Октопод Пастицио, и същинското основно Черно прасе от планината Олимп вкусовите ни рецептори стигнаха до десерта – изумителна топла баклава с шамфъстък. Всички гости на вечерята останаха впечатлени и от стилните презентации, и от разнообразието от вкусове, което това гурме преживяване им предложи.

Както може би добре знаеш, отговорникът за тази кулинарна магия – Стефанос Стамидис, е учил в Гърция и Италия, като същевременно трупа опит в ресторанти със звезди „Мишлен“. Работил е в няколко ресторанта в Гърция, но най-вече в 5-звездни хотели в Солун, където твори през последните 10 години като главен готвач. За концепцията на Kuzina той казва: „Смятахме, че ще бъде чудесна идея да създадем ресторант с new-age гръцка кухня, където гостите ни да се насладят на различни и по-модерни ястия в сравнение с типичните ресторанти.

Харесва ми да създавам ястия, балансиращи между традиция и иновация,

затова по-голямата част от менюто се основава на традиционни рецепти с модерен привкус. Повечето от продуктите, които използваме, доставяме от избрани фермери и производители от цяла Гърция. Например фета от Лесбос и Волос, различни видове отлежали и пресни сирена от Крит, Наксос, Сирос и т.н., ботарга от Месолонги, риби и морски дарове от всички гръцки морета, маслини от Каламата и много други“.

Според него готвенето е за душата, не за стомаха и ние напълно подкрепяме това твърдение с две ръце. Шеф-готвач Стефанос Стамидис избира да приготвя модерна гръцка кухня, която е истински шедьовър за сетивата. Според него ястията са не просто храна, а преживявания, истории и една обща философия. И в унисон с това негово вярване и концепция

всички предложения в менюто на ресторанта са създадени по пътя на споделянето.

Тук се сервира в семеен стил, а шедьоврите на Kuzina са базирани на традиционната кухня с модерен привкус. Маслините, зехтинът екстра върджин, сиренето, морските дарове, суровите съставки с тяхната свежест, а от друга страна – готвенето в гювечи, печенето на фурна на бавен огън и, разбира се, грилът са основните характеристики, които ни впечатляват всеки път щом опитаме ястията на ресторанта. За финал казваме – надяваме се Шато Копса и Kuzina да ни представят още съвместни проекти и това да е първата от много изнесени вечери, които съчетават уникален вкус със страхотно вино.

Шеф Стефанос Стамидис и Kuzina, където се чувстваме като у дома

Какво и къде още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *