Време е за „Оскари”!

Кой e номер 1 според Академията?

0 коментара Сподели:

Ето че дойде време за „Оскари”! Най-голямото събитие през годината, на което най-добрите творци и артисти в света на седмото изкуство биват награждавани за своите постижения. Водещ на церемонията по връчването на 89-ите награди „Оскар” в неделната вечер в Dolby Theatre в центъра на Лос Анджелис ще е известният комик и телевизионен водещ Джими Кимъл. Наред с наградите за актьорско майсторство, режисура, монтаж, звук, костюми и т.н. най-важната категория, разбира се, е за най-добър филм.

Ако искаш да гледаш 90-ите награди на Академията на супер телевизорът Samsung 40K5502, можеш да играеш за него в новата игра на HiComm. Познай 3-ма от победителите и участваш в томболата за него. За тези, които нямат толкова добри ясновидски способности има ваучери, на стойност 30 лв. за пазаруване в EMAG.

 Тази година Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ е избрала девет пълнометражни игрални филма, излезли през 2016-а, които ще спорят за заветната статуетка. Но дали всеки от тях има необходимите качества да присъства в най-престижната категория, обявявана в края на всяко издание на церемонията от 1929-а до днес. Определено това състезание се превръща в надбягване с два-три коня, които в месеците преди „Оскарите“ вече са натрупали солидна преднина, обирайки наградите на други церемонии, почитащи таланта в света на киното през изминалата година, като и тази едва ли ще е изключение.

Безспорният фаворит е мюзикълът „Ла Ла Ленд” на младия режисьор и сценарист Деймиън Шазел, с участието на Ема Стоун и Райън Гослинг. Модерната история, която разказва за мечтите на джаз пианист и вдъхновена, прохождаща актриса и любовта, която пламва между тях, спечели освен сърцата на публиката и над 150 награди от различни фестивали и организации, включително седемте рекордни „Златни глобуса”, пет награди „Бафта”, а внушителните 14 номинации „Оскар” определено  са сигурен знак, че това ще е категоричният победител. В тази връзка последният мюзикъл, който спечели „Оскар” за най-добър филм, бе „Чикаго” през 2003-та, тъй че паузата след толкова време, по всичко изглежда, ще бъде нарушена отново с песни и танци. Прочети още за филма тук.

През тази година, за разлика от предходните две, е налице солидно присъствие на филми, в които има расово многообразие, а и темите, които засягат, са особено актуални предвид настоящата политическа обстановка в Съединените щати. Ако някой от останалите претенденти има възможност да вземе резервираната статуетката от „Ла Ла Ленд”, това е „Лунна светлина” (още инфо за филма). Той е от онези филми, които са любими на Академията. Драмата за чернокожо момче от бедно семейство, с различна сексуална ориентация, което се бори само с живота, е вдъхновена от личната история на режисьора Бари Дженкинс.

Скрити числа” пък е филм по истински случай  за три афроамериканки, допринесли за успеха на мисията „Аполо” във време, в което расовите предразсъдъци са властвали с пълна сила в американското общество.

Пиесата „Прегради”, която се играе със значителен успех на театрална сцена, претърпява своята трансформация във филм и отново събира главните актьори Дензъл Уошингтън и Виола Дейвис, печелейки номинация от Академията с историята за битката на един съпруг и баща, опитващ се да стори най-доброто за своето семейство през 50-те години на ХХ век.

В търсене пък на своето семейство се отправя героят на Дев Пател в екранизирания бестселър „Лъв: Стъпки към дома”. Никол Кидман му партнира, изпълнявайки  ролята на майката – осиновителка на загубилото се индийско момче, което, използвайки Google Earth, намира пътя към дома години по-късно.

Във  „Възражение по съвест”, наред с вдъхновяващата история за пацифиста – войник от американската армия Дезмънд Дос, спасил десетки свои и чужди бойни другари през Втората световна война, филмът реабилитира Мел Гибсън в холивудските среди. Изпадналият в немилост легендарен актьор и режисьор поради безразсъдното си поведение спрямо жените и изказвания на расова и антисемитска основа липсваше едно десетилетие от качественото кино и с този филм се завърна победоносно на бял кон, получавайки и номинация за най-добър режисьор.

Останалите номинирани филми – „Първи контакт”, „Манчестър край морето” (прочети още за филма тук) и „На всяка цена”, са великолепни произведения на седмото изкуство, които ни развълнуваха и очароваха, но предвид конкурентите те печелят статуетката в нашата лична класация.

А кой филм ще награди Академията, ще разберем в нощта на неделя срещу понеделник, когато ще имаме 89-ия най-добър измежду най-добрите.

Виж победителите от изминалите награди Златен глобус.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *