Най-мечтаната работа на света

Кои са професиите, за които, както се казва, ние бихме си плащали да ги работим

0 коментара Сподели:

Хората си мечтаят за различни неща, но една от колективните цели е всекидневно да вършиш това, което обичаш. В професионалната сфера повече се придобиват изкривявания, отколкото дни, когато си толкова удовлетворен от свършените задачи, че хармонията струи от теб. Може да се наречеш щастливец, ако поне в половината от работните си дни приключваш с усмивка или що-годе добро настроение и енергия да вършиш всички други неща, които един човек трябва да прави, за да е изживял пълноценно живота си. Какво е удоволствието от живота, ако след работа си постоянно смазан, не ти се излиза, не ти се танцува, не усещаш вкуса на храната, а минава през гърлото ти на буци, чакаш само петък вечер, за да се потопиш в света на сънищата убит, употребен и смазан от икономическата машина. Звучи ужасно. Затова поне два пъти седмично, когато излезеш от офиса, погледни към небето и се наслади на залеза. Работи, проверено е!

Идеята ми е, че всеки от нас рано или късно започва да вижда негативите в работата си, защото работата се възприема като дейност, която ти пречи да си живееш живота, но едновременно с това ти помага да си живееш живота. Учудващо е, но дори този процес може да се превърне в удоволствие, когато професията ти е най-мечтаната на света.

По света има хиляди интересни или скучни професии, които са по-сериозни или лекомислени, опасни или спокойни, отговорни или ги вършиш експлоатиран заради причини и необходимост. Освен това съществуват професии, които са невероятни, атрактивни, впечатляващи и голяма част от хората биха мечтали да ги работят дори за без пари. Ето и няколко от тях, които подбрах и през моята лична призма, разбира се..

На прима виста бих избрала да съм професионална котка за гушкане, хранене и галене. Гушкане с очи отдалеч, естествено, но понеже съм се родила човек и тези работни позиции ми хванаха окото, като ме накараха и да мъркам замечтано. 

ДА ПАЗИШ ОСТРОВ

И на мен не ми се вярваше, но се оказа, че преди известно време цели 35 хиляди души са се борили за тази позиция, която 34-годишният Бен Саутхол от Питърсфийлд е завоювал.  Основната му задача е… да плува, релаксира и изследва остров Хамилтън от Големия бариерен риф, както и да пише в блог, рекламирайки мястото. Неговата позиция е да пази тропическия австралийски остров в къща с три спални и басейн. Договорът му е за 6 месеца, а заплатата – 111 000 долара. Преди да започне работа, Бен е прекарал 4 дни на острова и се подложи на дълго интервю, което включваше гмуркане със шнорхел в кристалните води, ядене на вкусна храна от барбекю и спа процедури за релакс. Искам и аз да отида на някакво магическо място, за да описвам в блога си (да, обещавам ще си направя и собствен блог!) колко е прекрасно всичко, което ми се случва. Дори и с опознавателна цел и въпреки страховете ми от гмуркане някак тази позиция ми изглежда доста разкошна. Но преди да се съглася, определено ще избера начин…

ДА ОТКРИЯ НАЙ-УДОБНОТО ЛЕГЛО

Например като студентка от университета в Бирмингам, която е намерила мечтаната си професия. Точно така, да спи по време на работа, защото

работата й се състои в това да тества удобството на най-луксозните легла, като за това удоволствие  ще получава заплата от около 1000 английски лири.

На мен ми изглежда достатъчно, за да тествам дизайнерски легла всеки ден в рамките на месец. Ако компанията за продажба на луксозни легла Savoir Beds и нейният генерален мениджър все още търсят човек, който обективно да оцени техните продукти, като опише преимуществата им в блог, то мисля, че познавам поне няколко човека, за които това е точната професия. Започвам от себе си. 

ДА ОЦЕНЯВАШ НАЙ-ДОБРИЯ СЕКС

Нещо, което изобщо не е за мен. Не защото не обичам секс, а защото не ми харесва концепцията да го получавам по този начин, но когато споделих с някои от мъжете около мен за Джейми Раскон, те доста се впечатлиха. Това е историята за един DJ, който решил да си потърси втора работа за допълнителни доходи и попаднал на професия, която е свързана с качествен контрол в… публичен дом. Това се случва в другия край на света – Чили, където той среща мадам Фиорела, която се нуждаела от човек, който да провежда финалните интервюта с желаещите да работят в заведението като VIP ескорт. В негово лице открила перфектния служител, а неговата работа се състояла в това да провежда редица интервюта с кандидатките, включително фотосесии и психологически тестове. Заключителният етап е, когато трябва да преспи с всяка една от одобрените на финала 6 дами. Джейми Раскон трябва да си води бележки за всяка една от кандидатките, които да включват информация за това, как те си движат бедрата по време на секс, дали звуците, които издават са достатъчно реалистични и секси.  Специфичното в работата на Джейми е, че той я върши един път месечно и успява да тества най-много 17 момичета за една година.

ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛ ИЛИ ДЕГУСТАТОР НА ВИНО… НЕ МОГА ДА ИЗБЕРА

Всъщност производството на вино е сложен процес и може да се сравни с изкуство. Моя приятелка има такъв семеен бизнес и неведнъж съм я виждала изморена от трудоемката работа, която върши, но крайният резултат е чиста форма на щастие.

Това е професия не за хора, които се наливат с вино, а които създават тази поезия затворена в бутилка и осмислят живота си, като радват околните с тази незаменима и блажена напитка.

На дегустаторите лично аз завиждам, защото техните занимания са вълнуващи, срещат хора постоянно, обикалят по красиви изби из някой шармантен френски дворец, запознават се постоянно с хора и не излизат от авантюристичната история за различни видове вино, като го опознават по-добре от всеки друг. Какво по-вълшебно от това? Може би да си дегустатор на уиски… не знам.

ДЕГУСТАТОР НА ШОКОЛАД

Да си дойдем на думата. Малко са хората, които не обичат шоколад. Скоро вечерях с приятел на моята половинка, който с блясък в очите разказваше за своя близка, която организира шоколадови турове. Пътува и носи шоколади от цял свят с най-разнообразни вкусове, а после събира приятели и дегустират всеки от тях. Това е лаическо удоволствие в случая, но все пак носи авантюра, вълнение и наслада. Самата професия е свързана с огромен обмен на информация, срещи с хора от бранша, обмяна на вкусови предпочитания и информация, както и пътувания до държавите с най-нежни „небца“ за изискания вкус.

Във всяка една от тези професии може да намерите кусур, но трябва да признаем, че са наистина вълнуващи и интересни особено ако е петък следобед и искаш да избягаш от офиса.

А ти какво работиш, ама честно?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *