Семейна винарна „Братанов“ – показваме ти духа на Сакар в бутилка
Go Wine: Смели мечти, страст към изключителното или как се правят "вина с харакТероар"
Има места в България, в които мистиката обитава всяко кътче и носи усещането, че съпреживяваш нещо необикновено.
Едно от тях е Сакар планина, чието древно тракийско име е Мастейра – „свещена планина“. Скътана между долините на реките Марица и Тунджа в югоизточната част на страната, прегърната от своя преходносредиземноморски климат, над хълмовете ѝ се реят редки птици, а широколистните гори шепнат легенди за Индже войвода. В региона на Сакар се намира изключително подходящият тероар за отглеждане на лозя. Там се правят едни от най-реномираните български червени вина от различни сортове на семейната винарна „Братанов“, получили признание от световноизвестни дегустатори. Те надминаха и най-смелите си мечти, след като тяхното вино 3-Blend Red 2018 стана N1 в класацията DiVino Top 50 за 2022 г., а следващата реколта 2019 се нареди сред Топ 50 за 2023 г. на същата класация.
Но да започнем от самото начало…
В сянката на древния Сакар, където лозите разказват своите вечни истории, започва пътуването на едно семейство, белязано от съдбата да създава изключителни вина. Стойчо Братанов заедно със синовете си Даниел и Христо посява първите семена на една мечта, която ще разцъфне в прекрасната Bratanov Winery.
В света на виното „тероар“ е една многопластова концепция за отношенията между земя, лоза и човек.
Думата terroir буквално означава „терен“, но това всъщност е философия, в която произходът има значение за качеството, а идентичността на мястото влияе на вкуса. Нека си представим едно лозе и всичко, което би означавало тероар за него: къде на света се намира то, на какъв климат, на каква надморска височина, с какво изложение, има ли до него река или голям горски масив, върху каква почва, какви са съставът и способността ѝ да задържа вода и топлина, кой, от колко време и защо гледа това лозе, кой прави виното от него. Даден тероар може да бъде усетен само със сетивата. Затова и от винарна „Братанов“ определят своите вина като
„вина с харакТероар“.
Защото техните мечти, предизвикателства и експериментаторски дух са в перфектна симбиоза със слънчевия характер на Сакар.
2006–2008 година е периодът, в който основателят Стойчо Братанов засажда първите 24 хектара лозя край с. Шишманово с мерло, каберне фран, рубин, сира, шардоне и тамянка. Процесите около наследствените му ниви, анализът на почви и избор на сортове са започнали години по-рано.
Това е едно от нещата, които правят Братанови специални – визията.
Братанови и техният енолог с френско образование Мария Стоева са известни с верността си към изявата на тероара и дързостта да експериментират. Собствените 44 ха лозя край с. Шишманово в Южен Сакар се отглеждат устойчиво от самото им създаване, а от началото на 2022 г. са в преход към сертифициране за биологично земеделие, съчетано с no-till практики (безоранно земеделие със затревяване). От 2016 реколта те са първата изба, която ферментира всички свои вина с „дивите дрожди“ – естествената микрофлора, формирана върху гроздето.
На теория е ясно, че вината с „дива“ ферментация, са по-комплексни, по-интересни и по-честни,
защото най-точно предават характеристиките на тероара. На практика обаче е съвсем различно. Рискът е огромен, тъй като технолозите се отказват доброволно от един от мощните инструменти за контролиране на процеса – селектираните дрожди.
Това е целенасочена стъпка, но как Братанови са стигнали до това решение?
„Много лесно – споделя Христо Братанов. – Не си представям всяка година да правим вина с идентичен вкус, моделиран от селектиран щам дрожди и ред енологични продукти. Затова избрахме да работим
с дивите дрожди, с минимално използване на добавки, но с огромно внимание в отглеждането на лозята, технологията и контрола на процеса в избата.
Това прави нашите вина толкова отличителни – всяка реколта от едно вино има собствен характер!“
Първата 2013 реколта на техния рубин – непокорен и див в сърцето си, става платно за смели експерименти с дива ферментация. От далечните земи на Нова Зеландия и Унгария пристигат Jess Weaver и Labancz Richárd, за да вплетат своята магия в този вълшебен танц на природата.
И макар че определят себе си като „червена изба“, едно от белите им вина привлече вниманието
на винената публика преди 10 години – тамянка. Някога любим и популярен, а доскоро отхвърлян и позабравен, този древен балкански сорт дължи възраждането си в България точно на Братанов и тяхната модерна интерпретация на тамянка в сух стил. „Тамянка Сингъл Винярд 2014“ грабва сребърен медал от престижния Decanter –
една усмивка от самите богове на виното.
А после съдбата им изпраща Мария Стоева – като пазителка на тайните от Бургундия, Шабли и Бордо тя вдъхва нов живот на избата. В нейните ръце се ражда първият им величествен 3-бленд – като симфония от мерло, каберне фран и рубин, всеки тон отлежавал търпеливо в дъбови бъчви. Като поема във вино, чакала своя час две години в бутилка, преди да разкаже своята история.
От 2016 дивата ферментация завладява всяка капка в избата.
Това е годината на сирата, любимия сорт на Мария, а днес се наслаждаваме на отлежалата и пищна Сира „Елица“ от тази реколта. Нови лозя разстилат зелени килими, посрещайки благородното вионие, каберне совиньон, мавруд и игривата гъмза. Дори в най-тежките моменти, когато през 2017-а загубват Стойчо Братанов, неговият любим рубин продължава да дава отличен плод, сякаш знак, че делото му може и трябва да бъде продължено.
През 2018 г. в бъчвите се залага четвъртата реколта на червения 3-бленд –
вино, което пет години по-късно ще бъде отличено като Вино на годината за 2022. От 2019 новите лозя дават първи плод и винената колекция на Братанов се разгръща като цветна палитра – „Розе Памплемус“ танцува с лекота между белия и розовия 3-бленд, всяко вино носещо своя уникален характер.
Днес, докато чакаме първото им червено вино от мавруд да узрее в прегръдката на времето, екипът
на семейна винарна „Братанов“ продължава да пише своята история с мастилото на страстта и любовта към виното. Всяка бутилка е глава от техния разказ, всяка реколта е ново приключение в търсене на съвършенството.
В сърцето на Сакар, където времето тече различно, те създават не просто вина, а живи спомени, които чакат да бъдат споделени.
Защото всяка глътка от техните вина е частица от душата на тази земя, всеки аромат – прошепната тайна на лозата, всеки вкус – обещание за още по-добро бъдеще. Когато следваш мечтите си с постоянство и любов, виното се превръща в поезия, течаща във вените на времето.
Пазарувай онлайн на: sakarwine.com; vinoorenda.com или ги намери тук:
sales@bratanov.wine
088 900 8860
www.bratanov.wine
Биляна Петринска и Емил Марков – „Гунди“ е филм, който вълнува силно всички
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.