История на 130 години – водим те на разходка до столицата на узото

Подаряваме ти вечно лято с Ouzo Plomari

0 коментара Сподели:
Plomari

Море, небе и път се сливат в едно и ето че неусетно сме се озовали пред табелата Plomari

стигнали сме крайбрежното гръцко градче, в което преди 130 години се ражда легендарното узо Пломари – един от най-известните брандове на традиционната спиртна напитка, световен символ на гръцката култура и гастрономия. Въздухът е топъл и наситен с ароматите на пребогатата флора, характерна за остров Лесбос – смокини, маслини, лимони, портокали, нар…

Зрението и обонянието тук константно пируват, а лятото е сякаш вечно.

Всичко започва през 1894 г. с мечтата на Исидорос Арванитис – визионер и предприемач, родом от района на Кидония (днешна Турция), където узото вече било популярна напитка сред гръцкото население под османско владичество. След като се мести в Гърция, той избира Пломари, малък и спокоен крайбрежен град на остров Лесбос, като мястото, където да създаде своя бизнес и да започне да произвежда узо по уникална рецепта. Господин Арванитис изпробва различни съставки и техники за дестилация, докато накрая успява да създаде перфектната комбинация, която се състои основно от анасон и различни ароматни билки и подправки, типични за региона на Лесбос. И така столетие и тридесет години по-късно ето ни и нас тук, в Меката на узото, благодарение на Selected Brands, които ни подариха три незабравими гръцки дни в прекрасна компания и идилични егейски гледки и сочни вкусове и аромати.

Plomari

Каква е рецептата? Тайна, разбира се!

Рецептата на Исидорос Арванитис се предава от поколение на поколение и остава строго пазена тайна. Въпреки промените в технологиите и разрастването на производството през годините тази оригинална рецепта е запазена непокътната и до днес. Именно това прави узо Пломари едно от най-разпознаваемите и автентични узота в Гърция. Пломари се произвежда по специален метод на двойна дестилация в традиционни медни казани, което гарантира високо качество и отличителен вкус. Самата рецепта е разделена на две части спрямо всяка дестилация, всяка от които знае само един човек в дестилерията. Пълната рецепта се съхранява в сейф. 

Plomari

Процесът на дестилация е останал почти непроменен и до днес, а казаните ги видяхме с очите си – само 18 на брой, и в тях се случва цялата магия.

Попитахме ги как така успяват да поддържат производството на толкова мащабни обеми в тази скромна по размери дестилерия – с много труд и искрен ентусиазъм, отвърнаха ни те. И съвсем спокойно можем да ти кажем, че този ентусиазъм си личеше, изписан на лицата на всички работещи хора, които срещнахме там.

Plomari

След разходката до медните казани и помещението за бутилиране и етикетиране (500 бутилки в час!)

се насочихме отново към уютната предна част на дестилерията, превърната в прекрасен музей, в който те посреща самият Исидорос Арванитис – на пръв поглед статичен портрет на стената, който в следващия миг проговаря (AI не е толкова лош все пак) и разказва цялата история на узо Пломари. И така, сред автентична меморабилия, включваща например първата бутилка узо Пломари, датираща от началото на XX век, и разни древни мелници за подправки, домакините ни спретнаха разкошна дегустация на узо, че даже успяхме и да опитаме емблематичния анасон от планинското село Лизвори.

Plomari

Тогава научихме и че общо 15 билки участват в рецептата на легендарната напитка – 

меката и кристалночиста вода, идваща от извора на река Седунда; сол от солницата на Калони; копър, канела, индийско орехче, екстракт от мастиково дърво от полята и върховете в района. За разкош се добавя и малко звезден анасон, който вирее само в Азия. Пивките глътки и новите знания подкрепихме с уж лек обяд, включващ феноменално вкусни гръцки сирена, кашкавали, маслини, домати… същински пир. Леко на градус и в отлично настроение се сбогувахме с дестилерията и оставихме хората да творят, а ние се отправихме на чудна разходка до Пломари. 

Сякаш времето е спряло (любимото ни клише!)

Plomari

Точно такова е усещането в спретнатото и спокойно градче Пломари.

За малко географски контекст – това е вторият най-голям град на острова след Митилини, но ние не го усетихме така. Безбрежна наслада ни беше обхванала този следобед, който посветихме на кратка разходка из калдъръмените улички, гръцко кафе в едно от най-старите kafenio-та наоколо, докато съзерцавахме местните жители, посветили се на игра на табла и сладка раздумка със своите приятели. С удовлетворена въздишка напуснахме Пломари и след кратка почивка се озовахме в радушната вечерна прегръдка на Митилини – феноменален пристанищен град, чието някогашно икономическо влияние си личи в традиционната гръцка архитектура с венециански и османски привкус. Митилини иначе е най-вече известен със своя брилянтен зехтин с наситен аромат и плътност благодарение на идеалния климат и плодородните почви на Лесбос. Дълго се разхождахме тази вечер, минахме през живописния пазар, любувахме се на приказните гледки към Егейско море, поспряхме до статуята на легендарната за Лесбос поетеса Сафо, а за финал – вечеря в една от най-старите и култови таверни в града, чиито пищни вкусове единодушно заключихме, че ще останат с нас завинаги. 

Гореща почивка и довиждане, Лесбос

Plomari

Следващата сутрин беше посветена на творчески подходи по събиране и пренасяне на многобройни узо Пломари бутилки в куфарите.. и потегляне обратно към България с една неочаквана и незабравима отбивка по пътя – Therma Spa Lesvos. СПА център на южното крайбрежие на Митилини, разположен в природна идилия и предлагащ горещи води, известни от древни времена с лечебните си свойства. Тук минералните извори се съчетават с безкраен морски изглед към Егейско море…

ето къде може да те отведе афинитетът към узото. 

След тази блажена спирка – доволни, сити и напити – се отправихме към летището. Не ни взеха бутилките Пломари, даже ни похвалиха и поощриха – все пак „узото е най-хубавата напитка“, както заключиха проверяващите ни служители! 

Благодарни сме от сърце на Selected Brands за тази тридневна гръцка одисея, която ни подариха. 

13 неща, които да не правиш в Гърция

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *