5 неща, които обичам в себе си: Костадинка Аратлъкова

Нашите любими приятели от Dove стартират страхотна кампания, в която ти казват "Обичай себе си!" точно такъв какъвто си, а ние те срещаме с петима актьори, които те мотивират да направиш същото

0 коментара Сподели:

В свят, в който стандартите за красота са подвластни на филтри, от Dove насочват вниманието към един от най-големите червени флагове – до 2025 г. 90% от онлайн съдържанието ще бъде AI генерирано, карайки всяка трета жена да подправя външния си вид, за да бъде харесвана.

Ето защо Dove стартират Real Beauty Prompt Guideline – безплатно ръководство за учители, творци и всички, които използват ИИ, показващо как да се създават изображения, отговарящи на реалната визуална идентичност на хората с всичките ѝ „недостатъци“. Кампанията цели да насочи вниманието ни към това, че изкуственият интелект променя представите ни за красота и ни кара да се чувстваме „несъвършени“, заставайки до всички „съвършени“ изображения, които виждаме около нас.

От Dove ни казват „Обичай се!“ точно такъв, какъвто си,

защото всъщност малките несъвършенства във външността ни правят уникални и красиви по свой неповторим начин. В доказателство на тази теза ние те срещаме с петима актьори от театър „Възраждане“, които ни разказват кои визуални черти никога не биха променили в себе си, защото ги намират за страхотни, дори да не са перфектни по масовия стандарт. Те ни показват, че да намериш нещата, които най-много обичаш в собственото си Аз, е първо действие към представление с щастлива развръзка. Правим това, за да те вдъхновим да погледнеш на тялото и душата си като на любимо същество и да си подариш обичта, която заслужаваш. Първа е страхотната Костадинка Аратлъкова, която е убедена, че понякога 5 неща са достатъчни, за да откриеш, че всъщност обичаш ц(т)ялото си до безкрай.

Какво най-много харесваш като визуални характеристики и не би променила в себе си външно, дори да има своите несъвършенства?

Нещо, което рядко си позволявам да казвам на глас, е, че харесвам раменете си. Намирам точно тази част от тялото за признак на женственост и грация. Замислете се колко красиво и нежно може да е женското рамо.

С какво нашите дребни „дефекти“ външно са ценни?

Както са казали „дефектът – в ефект“.

Ние сме различни, несиметрични и понякога криви, но не е ли това, което ни прави красиви?

Какво мислиш за „перфектната“ красота, наложена от AI вълната? Обработване на снимки, фотошоп и т.н. – изкривява ли се глобално представата за красота?

Тук мнението ми не е едностранно. Аз съм човек, който обича да работи с фотошоп и ползва технологиите като помощ и удобство в бита си. Обработвам снимки постоянно. Намирам това за форма на креативност и лична мярка за естетика. Но има разлика от това да подобриш светлината и контраста в снимката, пред това са си промениш носа, талията и гръдната обиколка. Колко далеч ще стигнеш, бягайки от себе си постоянно?

Защо е важно да се обичаме и да харесваме тялото и несъвършенствата си?

Смятам, че когато човек не обича себе си, не е способен и да дава любов.

Не съм специалист по темата, но съм склонна да вярвам, че така всичко става объркано, сложно и без изход. Не вярваш, че друг е способен да те обикне, а воден от съмнение, човек се обрича на неспокоен живот.

Истинската грижа за красотата ни от вътре навън ли започва?

Красивите хора печелят с енергия, с нещо, което произтича от настроението и природата на човек и често намира път през поглед, усмивка, стойка или друго. Струва ми се, че външната красота е подплатена с вътрешен обем, иначе бива само обвивка, като опаковката без кроасана.

Кои са петте неща, които обичаш в себе си?

  • Обичам да се грижа за другите. И много обичам, че обичам точно това. Понякога другите също го обичат, но не задължително винаги. И също понякога се питам защо.
  • В този ред на мисли обичам да създавам уют. Да правя от пространството дом, от стаята – топлина, от къщата – книга със спомени. Не знам дали винаги успявам, но всеки път съзнавам, че това е процес, от който аз бивам задвижена, а не обратното.
  • Обичам любовта ми към животните. За мен това е страшно важна черта не само за мен, за всеки човек.
  • Обичам любопитството си. Склонна съм да вярвам, че човек е създаден да се учи, докато е жив. Аз съм вечният ученик с най-разностилни интереси и имам усещане, че това никога няма да спре.
  • Обичам чувството си за хумор. Хубаво е, че понякога се намира и някой друг да го заобича или поне разбере.
Dove

Съхранете истинската красота (dove.com)

За още от същото – виж 10 начина да започнеш с любовта към себе си

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *