La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Go Story: Una storia d'amore italiana, или да живееш живота по италиански

0 коментара Сподели:
La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Тук всеки камък е история, всяка жена – богиня, всяка хапка – кулинарно събитие, всеки залез и изгрев абсолютно La dolce vita.

От Юлий Цезар и Христофор Колумб, през Галилео Галилей, Данте Алигиери, Леонардо да Винчи, Джовани Бокачо, Антонио Вивалди, Джузепе Верди, Марко Поло, Микеланджело, Рафаело, та чак до Фредерико Фелини, Антониони, Пазолини, Серджо Леоне, Андреа Бочели, Лучано Павароти, София Лорен, Моника Белучи и Умберто Еко – Италия е люлка на личности, цивилизации, музика, история, красота и абсолютен усет за съвършеното съществуване. Ето защо решихме да я направим главен герой през септември, защото какъв по-хубав начин да започнем „работния сезон“ с наслада и с убеждението, че каквото и да става – винаги някъде там ни очаква Италия.

В следващите редове ще изведем само основните есенции, превърнали тази страна в същинско произведение на изкуството,

а за всичко останало ще разчитаме поне на още няколко живота, защото само един няма да ни стигне да я обходим. Хващаме те за ръка и тръгваме към Ботуша. Обещаваме – ще е велико!

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Три концепции, които италианците ни подариха

Няма нещо, заради което да сме по-благодарни на италианците от начина, по който гледат на света. Те ни научиха, че лежерните следобеди са предназначени за хубава храна, хубаво вино и красиви жени, а работните сутрини няма как да започнат без cappuccino e cornetto и поне час време, за да им се насладим. Ето защо ти припомняме жизнените концепции и свещеното кредо, на което се уповава всяка италианска душа – ключовите сентенции, които подариха на света. 

La dolce vita 

освен емблематичния филм „Сладък живот“ от 1960 година на Фелини с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме в главните роли, който направи този израз популярен, la dolce vita няма как да е ничия друга концепция освен италианска. Изразът ни учи на „сладък живот“, на абсолютно бохемско, разточително, щастливо, лежерно съществуване. На удоволствие от всичко и към всичко, което носи радост на тялото, душата и сетивата. La dolce vita е абсолютно същото като испанското pura vida, или „чист живот“, но напълнено с много повече изкуство, мода, хубаво вино и изумителна храна. Тържество на удоволствията, което е редно да си причиняваме навсякъде и по всяко време. 

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Dolce far niente, или „сладко безделие“, насладата от това да не правиш нищо е „нищоправене“,

което именно италианците са превърнали в изкуство. Изразът стана масов след знаковия филм „Яж, моли се и обичай“ от 2010 г. с Джулия Робъртс, но и преди това той кокетно шестваше по всяко малко италианско площадче, впечатляващ фонтан и красива улица в тази страна, издигнала бохемството в култ. 

La Grande Bellezza – изразът великата или голямата красота също е италианско изобретение.

Той обозначава всяко произведение на изкуството, музика, сграда или дори жена, в която е съсредоточено нещо божествено, нещо толкова фамозно красиво, почти дадено свише. Нещо, пред което трябва да замълчим и да се насладим. Както в театъра има „дуенде“ – или божественото проникновение на актьора, докато е на сцената, „осенението“ на таланта, то така във всяка скулптра на Микеланджело откриваме la grande bellezza – непреходната, велика красота. Изразът стана популярен и след едноименния италиански трагикомичен филм от 2013 г. на режисьора Паоло Сорентино.

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Виж Неапол и умри!

Няма как да не си чувал известния израз „Виж Рим и умри!“, само че той в действителност произлиза от репликата на Гьоте, който, посещавайки Неапол, възкликва: „Виж Неапол и умри!“, имайки предвид, че човек, веднъж посетил този необикновен град, умерено може да си отиде от света, защото ще е видял всичко най-красиво, създавано на земята. Е, ние няма да сме толкова крайни, но ще споменем градовете и областите, които превръщат Италия в минимум осмото чудо на света. 

Вечните градове – Рим, Неапол и Флоренция! 

Ако има италианска емблема в културно, историческо и архитектурно отношение, това определено са те. Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация – легендата за създаването му всички знаем,

а историята още не може да побере всичките му тайни и забележителности.

Неапол (на италиански: Napoli, от гръцкото Nea polis, Нов град) е третият по големина град в Италия след Рим и Милано, като е разположен почти централно на едноименния залив между Везувий и вулканичната област на Кампи Флегреи. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от ЮНЕСКО, която в 1995 включва историческия център на Неапол, най-широкия в Ев- ропа, между местата на световното хуманитарно наследство. Флоренция е столица на регион Тоскана и на ед- ноименния метрополен град. Важен университетски център и от 1982 г. обект на Световното културно на- следство на ЮНЕСКО с историческия си център, градът се счита за родно място на Ренесанса. 

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Кулинарните герои – Болоня, Бари, Катания! 

Това са областите и едноименните градове, които ще ви предложат такова пиршество в кулинарно отношение, че небцето и всичките ви сетива ще се влюбят до живот. Тук пастата, антипастите, долчетата, месото и рибата, както и всичко, приготвено на място, може да ви омае от първа хапка.

Повелителите на виното – Тоскана и Пиемонт! 

Няма как да не си ценител на страхотно вино и да не познаваш тосканските вина или тези от област Пиемонт. Днес Тоскана е един от най-известните и плодотворни винарски райони из цяла Европа. Лозята ѝ произвеждат редица международно признати вина, като Кианти, Брунело ди Монтепулчано, Вино Нобиле ди Монтепулчано и вината „Супер Тоскана“ от Болгери са едни от най-известните вина в света и обожавани от колекционери. Разположена в средата на Италия, Тоскана си граничи с Лигурия и Емилия-Рома- ня на север, Умбрия и Марке на изток и Лацио на юг. Западната ѝ граница се формира от Тиренско море, като Тоскана има история с виното, която може да бъде проследена до V в. пр.Хр. Пиемонт (Piemonte) е регион в северозападната част на Италия, заемащ почетно място сред най-добрите лозаро-винарски райони на планетата. Пиемонт, или Пиемонте, както се произнася на италиански името на областта, означава „в подножието на планината“, а според нас също значи – „в света на великите вина“. 

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

Красота докъдето поглед стига – Амалфи, Капри и Таормина! 

Няма как да излъчим най-красиви градове в Италия, защото това е просто невъзможно, но все пак, ако искаш да напълниш погледа си с гледки, които разтапят сърцето – това са местата. Най-изисканият и прочут сицилиански курорт – красивото градче Таормина, се разполага на източния бряг на остров Сицилия, на пътя между Месина и Катания, а за Капри, Амалфи и Амалфийското крайбрежие няма нужда да разказваме.

La dolce vita: Италия и най-важните ѝ фундаменти, заради които я обожаваме

За финал завършваме с това, че освен храна, история, изкуство, архитектура, вино и природа

Италия е дала на света и толкова мода, колкото никой освен може би французите не може да си представи. Джорджо Армани, Джани и Донатела Версаче, Валентино, Гучи, Роберто Кавали, Пиер Карден, Пиерпаоло Пичоли и Нина Ричи са само част от модните дизайнери, изписали имената си със златни букви в историята. За икони като Моника Белучи и София Лорен, когато говорим за красота, дори е излишно да споменаваме, а за филми като „Малена“ на Джузепе Торнаторе със сигурност се сеща всеки, влюбен завинаги в Ботуша. „Толкова красота може да има само в една жена… или в Италия“ са казали древните, затова дано следващата ни среща е точно там. 

Baci e abbracci!

7 дни в Италия: скъпоценни и автентични изживявания

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *