7 дни в Италия: скъпоценни и автентични изживявания

Изследваме очарователни градове, уединени плажове, феноменална гастрономия и исторически места

0 коментара Сподели:

Да се впуснеш в 7-дневно приключение из Италия е като да се потопиш в завладяваща книга с разкази, където древна история, спиращи дъха илюстрации и възхитителни кулинарни изкушения те очакват на всяка крачка. Събрахме цялата налична информация, до която се докопахме, проучихме пътищата и трансферите. Тръгваме от София и за седем дни ще те преведем през едно страхотно пътешествие. Разкриваме онези места, които се намират малко по-встрани от утъпканите пътеки. И, разбира се, трябва да ти споделим, че далеч не изчерпваме богатството на Италия с този материал. За всяка една от дестинациите можем да напишем поне по една книга. Поставяме основите, а ти имаш достатъчно ресурс да проучиш важните за теб локации и акценти.

Ела с нас, ще изследваме очарователни градове, уединени плажове, феноменална гастрономия и исторически места, които да оставят незабравим спомен в теб.

Можеш да запазиш материала някъде, за момента, когато решиш да тръгнеш на едноседмично пътешествие. Ако пък в момента не можеш да зарежеш всичко и да събереш багажа за такова пътешествие, не унивай. На 21 юни (сряда) ще направим всичко, което можем, за да те пренесем в магията на Италия.

Опаковаме Италия и ти я подаряваме в сряда след работа – най-подходящото време за едно аперитиво.

Следващото издание на After Work Social Club посвещаваме на средиземноморското бижу и за няколко часа се пренасяме в свят, в който около нас звучи Ti amo на Umberto Tozzi сред италианска глъч.

А сега тръгваме:

Ден 1: Рим – Вечният град

Започваме своята италианска одисея в Рим. Препоръчваме ти да разглеждаш това феноменално място отвъд горещите туристически точки. Разходка из очарователния квартал Трастевере е едно от най-хубавите неща, които можеш да си подариш в този живот. С тесните си калдъръмени улички и старинни кафенета, областта ще се закотви в сърцето ти. В Рим се намира и по-малко известния Апиев път, един от най-важните древни римски пътища, изпъстрен със зашеметяващи руини и спокойни гледки към природата. Традиционните ястия тук са Cacio e Pepe и Saltimbocca alla Romana, а почти всяка тратория е с история, достойна за филм.

Ден 2: Флоренция – Ренесансово великолепие

Качваме те на високоскоростния влак от Рим до Флоренция, където ренесансовото изкуство и архитектура те очакват. Скритото бижу тук е квартал Олтрарно, известен със своите занаятчийски работилници и всякакво местно майсторство. Параклисът Бранкачи е задължителен за тези, в чиито вени тече изкуство. Украсен е с великолепни ярки фрески от Мазачио, считани за шедьоври на Ренесансовата живопис. А когато напълниш очите си с красота, очарователния квартал San Niccolò ще те очаква с живописните си улици и спираща дъха гледка към града. Денят във Флоренция завършваме с посещение на традиционна енотека, дегустация на тоскански вина и регионални деликатеси.

Ден 3: Болоня – гастрономически изкушения

До гастро столицата на Италия, Болоня, отново можеш да стигнеш с влак. Средновековните улици в центъра на града само чакат да те обгърнат в своята непреходна омая. Докато си тук е почти задължително да посетиш Санто Стефано – комплекс от седем църкви с пленителна история. Но всъщност, в Болоня се ходи главно заради храната. Опитай колкото можеш от каквото можеш. Традиционните остерии предлагат местни вина и сирена, които са способни да те изпратят на пътешествие в космоса. Пастата тук най-често е tagliatelle al ragù и mortadella.

Ден 4: Чинкуе Тере – Крайбрежен чар

За четвъртия ден от пътешествието се отправяме към зашеметяващия регион Чинкуе Тере, известен със своите цветни селища край скалите и спиращи дъха гледки. С влак стигаме от Болоня до Ла Специя, а след това се качваме на местен влак, за да разгледаме живописните градове Монтеросо, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Разходка по живописните пътеки, които свързват селищата, разкрива неповторима гледка към Лигурско море. Скрити заливи, пресни морски дарове и се уединени плажове далеч от оживените туристически тълпи очакват всяка морна душа, стигнала до това райско място.

Ден 5: Верона – Шекспиров романс

Мястото, където се развива действието в „Ромео и Жулиета“ на Шекспир далеч не е случайно. Но отвъд търсенето на вечната любов, сърцевидния кич и ренесансовата романтика, Верона е град с оживен център, в който се намира огромен, забележително добре запазен амфитеатър от 1-ви век, мястото за ежегодния летен оперен фестивал на града. Разходка из очарователните улици на необичайния квартал San Zeno ще те отведе до зашеметяваща базилика и местен пазар. Денят ти ще бъде завършен след вечеря в историческа остерия, отпивайки от местното вино Valpolicella и вкусвайки регионални специалитети.

Ден 6: Торино – Културни чудеса

Сгушен сред величествените италиански Алпи те очаква културният център на Торино. Красивата Basilica di Superga, например, е разположена на върха на хълм, от който се разкрива зашеметяваща панорамна гледка към града. Не пропускай да разгледаш нестандартния квартал Quadrilatero Romano, известен със своите тесни улички и очарователни кафенета. Италия не е място, на което се спазват диети, а в Торино е задължително да се насладиш с всичките си сетива на шоколадови бонбони и феноменалното джелато на района.

Ден 7: Милано – Мода и… до следващия път

Завърши своето италианско приключение в столицата на модата Милано, защото какво е пътешествие без силна поанта. Разгледай оживения квартал Навигли, известен със своите живописни канали, жестоки барове и артистичен привкус. Излез от утъпкания път към квартал Брера, в който са приютени старинни сгради, по-неизвестни галерии и скрити бутици. Поспри за миг и се отдай на насладата от кафето в някое историческо място като Caffè Cova или Pasticceria Marchesi. Хапни и един кроасан с шамфъстък за разкош. Отдели време на Fondazione Prada, който е като нищо друго.

Сбогувай се с Италия, знаейки, че сте изпитал до мозъка на костите си нейната богата история, зашеметяващи пейзажи и автентични съкровища.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *