Темелко Темелков: „Чрез тези снимки показваме душата на артиста, разкриваме личността в кадъра“

До 3 август в The Family Coffee Roasters можем да видим една страхотната изложба на фотографии, заснети с HUAWEI Pura 70 Ultra, а ето какво ни разказа нейният създател Темелко Темелков

0 коментара Сподели:

Да се срещаме с талантливи, артистични и креативни хора е наша отдавнашна страст, а когато става въпрос за истински легенди в тяхната сфера – няма как да пропуснем да ти ги показваме отново и отново и да ги разпитваме за всичко интересно и ново, което ги вълнува.

Ето защо хващаме любимия ни фотограф Темелко Темелков за бърз разговор по повод впечатляващата изложба,

с която ни изненадаха нашите приятели от HUAWEI. В нея главен герой на снимките е Константин Трендафилов – Папи Ханс, като черно-белите кадри са заснети изцяло с новото бижу в колекцията на бранда – HUAWEI Pura 70 Ultra. Изложбата ще очаква всички фенове на страхотните изображения и новите технологии до 3 август в The Family Coffee Roasters на ул. „Георги С. Раковски“ 163А, а на теб подсказваме, че телефонът, сътворил тези страхотни снимки, има една от най-награждаваните и впечатляващи камери при мобилните устройства въобще и още дузина подобрения, за които може да научиш тук или да се убедиш в тях на живо на изложбата на HUAWEI.

Интересното е, че при този проект са снимани две паралелни фотосесии, на една и съща локация,

в един и същи ден, с едни и същи аутфити и фотографски сетинги като осветление, среда и т.н. И двете са дело на Темелко Темелков и контрастът между тях е търсен ефект. Едната е заснета с професионален фотоапарат, в цвят и с продуктово позициониране на смартфона в кадрите, в ръцете на популярния артист Папи Ханс. Във втората смартфонът е снимачното устройство, а на фокус е автентичната личност на човека в кадъра. Екипът е заложил на черно-бели кадри, които показват дъгата от емоции на Константин Трендафилов извън сценичния му образ, олицетворяван от псевдонима Папи Ханс. Цветните, рекламни изображения, на които Папи Ханс позира с телефона, използвани за социалните канали на бранда, ни разкриват една част от него, а черно-белите кадри в изложбата, заснети с HUAWEI Pura 70 Ultra, ни насочват по-дълбоко към душевността на личността, стояща зад артиста. Казват, че ако цветните снимки улавят дрехите (и устройствата в кадър), то черно-белите показват цвета на душата. И двете сесии са много истински и показват колко различни неща могат да бъдат видени и показани от един и същи фотограф, в един и същи момент.

Чети какво сподели Темелко с нас по повод проекта:

Здравей! Първо да кажем, че за нас е изключително удоволствие, че можем да се срещнем. Кажи ни в какво настроение те заварваме?

Здравейте! И за мен е голямо удоволствие. Настроението е отлично – лятото гори с пълна сила.

В работен план на какъв етап си – какво правиш в момента, какво предстои?

В момента работя по снимките за един каталог на средновековни мечове, които са изключително интересни за мен, и се надявам, когато излезе, да бъде оценен по достойнство.

Поводът да се срещнем е страхотната изложба в колаборация с HUAWEI, чиито снимки са направени изцяло с HUAWEI Pura70? Какво ще видим на нея?

Това е по-скоро една серия снимки, портрети на Папи Ханс. Снимките показват уловени емоции и състояния, моменти „зад кадър”,

загатват за вътрешния свят на Папи, за човека зад кулисите и леко встрани от светлините на прожекторите.

Какво беше вдъхновението ти за тези кадри?

Като говорихме за снимките с Папи, си мислехме да направим небрежни снимки, да снимаме с телефон, така както би снимал някой, който просто е попаднал на мястото, харесал е това, което вижда, и го е снимал импулсивно. И за двамата беше много забавно да снимаме бързо и с лекота, без много позиране и без обичайната тежест на сериозните фотосесии.

Какво е чувството като професионалист и артист да имаш в ръката си устройство, което ти предоставя всички възможности да снимаш с такова качество и прецизност, че кадрите да са абсолютно подходящи за изложба?

Аз много харесвам компактни апарати и за мен телефоните са отлични средства за снимки, защото са малки, леки, качествени и най-важното – винаги са в джоба. Всеки нов модел смартфон има все по-добро качество, по-висока резолюция, по-голям обхват обективи. Често, когато снимам, предпочитам да не изглеждам като голям професионалист с голяма камера и обектив, за да не притеснявам хората с техниката.

С телефон като HUAWEI Pura70 изглеждам като обикновен човек с телефон и така мога съвсем спокойно да правя хубави снимки.

Новите технологии променят ли посоката на работа на един професионален и доказан фотограф? Правят ли по-лесно и динамично това кога, как и къде може да снимате?

Новостите могат да бъдат много полезни, но могат и да са пречка. За мен е важно да знам какво искам да направя и така да използвам предимствата на техниката, за да го постигна. Често хората не знаят какво точно искат и ако не постигнат някакъв приемлив резултат, са склонни да обвиняват техниката. Вярвам, че и за любителя, и за професионалиста е от полза да има ясна идея какво иска да направи и да вникне в технологията, за да може да се възползва максимално от възможностите, които дават новите технологии.

Къде намираш музата за всички твои нови проекти?

Харесвам да чета книги, да гледам филми. Срещам се с различни хора, с които водим разговори най-вече за нещата, в които те са специалисти. По този начин много лесно идват идеи и се откриват възможности за интересни проекти.

Не за пръв път си сътрудничите с HUAWEI – какво ти дават тези колаборации?

Те са чудесен екип, имам възможност да пробвам чудесни нови телефони и да правим интересни малки проекти.

Какво ти се снима напоследък – лицата, хората или градската среда са твоето най-актуално вдъхновение?

Аз винаги съм харесвал да общувам с хора и фотографията е добра причина за това.

От друга страна, в града, дори и да не срещнеш никого, можеш да видиш какви са хората по това какво са направили наоколо. Казано по-просто – интересно ми е да снимам не само хората, но и техните следи.

Ако трябва да дадеш няколко съвета на всички, които сега се впускат в необятния свят на фотографията, какви биха били те?

Фотографията може да бъде не само истинско забавление, но и начин на изразяване. Чрез снимките може да се изрази позиция, да се въздейства на обществото. Техниката, с която се снима, е важна и ако човек я познава достатъчно, тя спира да му пречи и започва да помага,

но за мен най-важното е какво има да каже една снимка и как го казва.

Ако някой още не е посетил изложбата, защо да отиде да я види?

В това заведение правят страхотно кафе, усмихнати са, уютно е. И разбира се – има добри фотографии.

За още от същото – виж Папи Ханс във впечатляваща изложба, заснета с HUAWEI Pura 70 Ultra

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *