Олимпиадата в Париж 2024: всичко, което трябва да знаеш – спортни локации и най-добрите хотели в града

0 коментара Сподели:

XXXIII летни олимпийски игри ще се проведат през 2024 г. в Париж, Франция. От олимпийската програма отпадат спортовете бейзбол, софтбол и карате за сметка на брейк данс, който ще направи своя дебют, а ние нямаме търпение да се насладим на най-големия спортен форум на планетата.

Ще бъде епично, ще бъде вълнуващо и най-важното – ще бъде в Париж!

Градът на революцията, любовта и великата храна. Официалната дата на старта е 26 юли, а закриването ще бъде на 11 август 2024 г. В този период светът ще бъде олимпиада! Участващите страни са 205, участващите спортисти 10 500, състезанията ще бъдат 329 в 32 спорта, а ключовите локации определено ще са Олимпийският стадион, Градините „Трокадеро“ и река Сена, където ще тече откриването, и „Стад дьо Франс“, където ще е грандиозното закриване. Ако смело си се запътил към френската столица, ние сме твои верни приятели, които ти дават всичко, което трябва да знаеш за страхотен престой. Места за отсядане, ключови спортни локации и най-вече култови спотове и малки тайни, които ще са ти нужни, за да се справиш с лудницата. Започваме – чети смело!

Къде да отседнете

Стад дьо Франс: ръгби – в северното предградие Сен Дени този гигант с 80 000 места е най-големият стадион във Франция. Построен през 1998 г. за Световното първенство по футбол, той е бил домакин на други големи спортни събития, включително Световното първенство по лека атлетика през 2003 г. и Евро 2016 на УЕФА, както и концерти на звезди като Бионсе.

Стая в Сен Дени би била практична (там ще бъде Олимпийското село), ​​но предупреждаваме, че това не е най-добре изглеждащият район.

За сметка на това Сен Дени е добре свързан с Париж (чрез RER линии B и D и линии на метрото 12 и 13). Препоръчваме, за да си близо до стадиона, но не и да попаднеш в не особено приветливия квартал, да избереш нещо по-красиво като квартал Gare du Nord, с неговия Haussmann чар, терминал Eurostar и директна линия до стадиона. Опитай модния 25Hours Hotel Terminus Nord срещу гарата. Има стаи с ретро шик,  готин средиземноморски ресторант и коктейл бар. Стадион Айфеловата кула: плажен волейбол и футбол за незрящи – стадионът на Айфеловата кула ще бъде едно от най-фотогеничните спортни игрища на Олимпиадата! Той е временен открит стадион с 12 800 места на Марсово поле, с Айфеловата кула като негов удивителен фон. Огромният парк с дървета не е непознат за големите тълпи – тук се пускат фойерверките за Деня на Бастилията и футболните фенове често гледат мачове от Световната купа на огромни екрани. За Олимпийските игри плажният волейбол ще заеме централно място (27 юли до 10 август), последван от футбол за незрящи по време на Параолимпийските игри (30 август до 7 септември).

В района ще намериш хотел Canopy by Hilton Paris Trocadéro на удобно място до метростанция Trocadéro (директно до мястото по линия 6) и само на 15 минути пеша. Стаите имат шикозното настроение на седемдесетте години, а някои имат балкони с изглед към Айфеловата кула. Има и бар на покрива. Стадион Ролан Гарос: тенис и бокс – западно от града, до зеления Булонски лес, самата гледка на червените глинени кортове на този велик стадион е достатъчна, за да изпълни повечето фенове на тениса с радост.

Всички велики са се състезавали тук.

На твое разположение в този квартал ще е Hôtel Molitor Paris – той някога е бил известен плувен комплекс в стил ар деко (бикините са родени тук през 1946 г.). Днес това е модерен, артистичен хотел с модерна бирария, спа център Clarins и големи вътрешни и външни басейни, които ни връщат назад в 30-те години на миналия век.

Paris La Défense Aréna: плуване и водна топка – в сравнение с останалата част на Париж високият бизнес район La Défense изглежда като от космическа ера. Този бял бетонен стадион, проектиран от Christian de Portzamparc е оформен като футуристичен кит (външната му обвивка е от стъкло и алуминий, а екраните наподобяват редици от гигантски зъби). За Олимпиадата той ще се превърне в огромен комплекс от басейни за плуване (27 юли до 4 август) и водна топка (5 до 11 август), а след това параплуване (29 август до 7 септември). За отсядане само на две спирки от него с метрото се намира Mama Shelter Paris La Défense, идеален вариант със светли фънки стаи (много от които имат невероятна гледка към града), стекхаус и спортен бар в американски стил с телевизионни екрани за наваксване на събития.

Берси Арена: баскетбол и гимнастика – тази гигантска, покрита с трева пирамида в 12-и арондисман е място за много спортове.

За Олимпиадата до 15 000 зрители ще напълнят седалките, за да видят баскетбол (27 юли до 10 август) и гимнастика (27 юли до 5 август),

последвани от баскетбол в инвалидни колички по време на Параолимпийските игри (29 август до 8 септември). За отсядане гидовете препоръчват новия Too Hotel Paris. Той идва със спиращи дъха гледки към стоманените покриви на града, както и неговия Skybar, разположен на 120 м над земята, с открита тераса.

Парк де Пренс: футбол – известен със своята брутална бетонна конструкция и отлична акустика, домът с 48 000 места на футболния клуб Пари Сен Жермен е бил най-големият стадион във Франция, докато не се появи Стад дьо Франс.

По време на Игрите той ще бъде домакин на мъжки и женски футболни мачове

на всеки няколко дни, от началото на 24 юли до финалите на 9 август (мъже) и 10 август (жени). Разположен до Périphérique (парижкия околовръстен път), стадионът не е в най-добрия район за хотели, но Ibis Styles 16 Boulogne (само на седем минути пеша) има светли, функционални стаи и е на един хвърлей от метростанция Porte de Saint-Cloud, която ви отвежда до центъра (включително Шан-з-Елизе) по линия 9 за по-малко от 15 минути.

Спортните локации

Игрите ще се проведат в над 30 места във и около Париж, включително временни открити арени и специално изградени центрове в предградията като Centre Aquatique Olympique, ултрамодерно място за плуване в Сен Дени, свързано с пешеходен мост със Стад дьо Франс. Няколко състезания (по-специално футбол, баскетбол, хандбал и ветроходство) ще се проведат в други френски градове, включително Лил, Марсилия, Ница и Бордо. Само феновете на сърфа ще трябва да отидат по-далеч – до Teahupo’o в Таити. И ввсе пак основните точки са – Париж център: на Сена, Шан-з-Елизе и площад Конкорд ще са церемониите по откриване и закриване, Стад Тур Ефел на Марсово поле ще е арена за плажен волейбол, Aréna Champ-de-Mars на Марсово поле за джудо и борба, Временни трибуни на Йенски мост са пригодени за маратон, спортно ходене, триатлон, колоездене и плуване в открити води, Grand Palais за фехтовка и таекуондо, Esplanade des Invalides за стрелба с лък,

Площад Конкорд ще е домакин на скейтборд, 3×3, брейк данс и BMX свободен стил,

AccorHotels Arena за баскетбол, прескок и скокове на батут, Парижки панаир (Арена Париж Юг 1) за волейбол, Парижки панаир (Арена Париж Юг 4) за тенис на маса, Парижки панаир (Арена Париж Юг 6) за вдигане на тежести, Стадион Ролан Гарос, Корт Сюзан Ленглен за бокс, Корт Филип Шатрие и всички останали места за тенис, Парк де Пренс за футбол, Aréna Porte de la Chapelle за бадминтон и художествена гимнастика.

В Околоностите на Париж герои са Стад дьо Франс в Сен Дени за лека атлетика и ръгби, Centre Aquatique в Сен Дени за скокове във вода, синхронно плуване и водна топка, Катерачна стена в Ле Бурже за спортно катерне, Стрелбище в Ла Курньов за спортна стрелба, Стад Олимпик Ив дю Маноар в Коломб за хокей на трева, Paris La Défense Aréna в Нантер за плуване и водна топка. Версай и околността ще блеснат със Замъка Версай, Le Golf National в Гианкур за голф, Vélodrome National в Монтини лe Бретонe за колоездене на писта и модерен петобой (фехтовка), BMX трасе ще има и в Монтини-льo-Бретоньo,

Версайският дворец ще е пригоден за конен спорт и модерен петобой (конен спорт),

Colline d’Élancourt в Еланкур за планинско колоездене. Другите локации са Стад Пиер Морoа във Вилньов д’Аск за хандбал и баскетбол, Гребен канал във Vaires-sur-Marne за академично гребане, кану-каяк и каяк слалом, Marina du Roucas-Blanc в Марсилия за ветроходство, Teahupoo за сърф. Футболните стадиони в други градове са Stade Matmut-Atlantique в Бордо, Парк Олимпик Лионе в Десин-Шарпийo, Стад Велодром в Марсилия, Stade Louis-Fonteneau в Нант, Stade de Nice в Ница и Жофроа-Гишар в Сент Етиен.

Подсказваме още, че билетите за Олимпиадата се предлагат в реално време, изключително чрез официалния уебсайт на Париж 2024. Много спортове вече са разпродадени, но други – като тенис и волейбол – са отново в продажба, заедно с билети за церемониите по откриването и закриването (цените на билетите в Париж в момента започват от 100 евро за бокс и достигат до 2700 евро за церемония по откриване). Максималният брой билети, които могат да се закупят, е от четири до 20 в зависимост от спорта или сесията на церемонията, с обща сума от 30 билета на акаунт. Сега ни остава само да тръпнем за глямото зрелище и да стискаме палци на всички български атлети, които са взели квота за Игрите. Успех!

За още от същото – виж 10 спортисти, по които си падаме

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.   

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *