Световните медии полудяха по филма „Безветрие“ с рапъра Fyre – виж най-яките коментари

Новият филм на Павел Веснаков "Безветрие" с рапъра Огнян Павлов-Fyre накара светът да погледне към България

0 коментара Сподели:

„От самото начало става ясно, че Веснаков е режисьор с уверена творческа визия…

Това е поразително красив филм“,

„Безупречно заснета, тежко трогателна история за завръщането на млад мъж в родния му град след смъртта на отчуждения му баща“, „изгаряща поетична интензивност“, „Павлов, който играе завърналия се Калоян, е известна рап звезда на име Fyre в родната си България, но тук брилянтно въплъщава

един мълчалив герой, чиито мълчания и безмълвни отговори са някак по-членоразделни от речта.

Дори силно татуираното тяло на рапъра се превръща в интуитивна визуална метафора за желанието на неговия герой да изтрие или поне да презапише наследството си, като лицето, шията и ръцете му осигуряват платното за нова, измислена от самия него идентичност“. Това са само част от възторжените коментари, които предизвика новият филм на Павел Веснаков „Безветрие“ с рапъра Огнян Павлов – Fyre в главната роля след представянето му на 1 юли на Международния филмов фестивал в Карлови Вари като част от състезателната програма Proxima.

Това е вторият игрален филм на Павел Веснаков след „Уроци по немски“, а в главните роли на тази копродукция между България и Италия влизат Огнян Павлов – FYRE, Веселин Петров, Михаил Мутафов, Надя Дердерян, Лидия Вълкова, Константин Трендафилов, Васил Бинев. За лентата коментарни статии написаха две от най-авторитетните филмови медии – Variety и Hollywood Reporter.

Variety публикуваха положителна критика, като изтъкват визуалната естетика на Веснаков с избора на квадратен 1:1 аспект на кадрите,

актьорската игра на Fyre, тематичната дълбочина на сценария и музиката към филма. Hollywood Reporter пък публикуваха интервю с режисьора Павел Веснаков и Fyre на заглавната си страница след премиерата, като поставят акцент върху дебюта на рапъра в киното.

Историята в „Безветрие“ разказва за завръщането на младо момче на име Калоян в родното място на баща му, за да уреди продажбата на жилището на своя наскоро починал баща. Калоян е израснал в конфликт с миналото си, а филмът проследява емоционалния му преход, докато се справя с наследството на своя баща.

„В Източна Европа родителите казват: „Ти си боклук, нищо не можеш да направиш, не ставаш за нищо, накрая ще влезеш в затвора или ще останеш на улицата“.

Може би това е източноевропейският стил окуражаване, защото то те мотивира по определен начин: „Ще се справя, ще ви покажа, че няма да свърша така“, казва Fyre пред Hollywood Reporter.

Той разказва още, че семейният му живот по странен начин се е отразил в някои от най-трудните моменти от снимачния процес: „Всъщност не ми беше трудно да изиграя този герой, защото ментално, психологически и емоционално бях в същата позиция“. Гледай трейлъра на филма тук.

За още кино – виж Откриваме сезона на лятното кино в парк „Студентски“ с „Кинематограф“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *