Лия Младенова: „Какаото ни помага да се връщаме все повече към това, което се крие в сърцето ни!“

Лия ни води през тайните на древната напитка какао, а какво е йога какао церемония и има ли почва у нас – слушаме я сега с интерес

0 коментара Сподели:

снимки: Lolita Photography 

Лия е момичето, което срещнахме на една чудна и омагьосваща какао йога церемония преди няколко месеца. Честно да си признаем бяхме леко скептични към поредната практика, която ни обещава съвършен дзен за ума и тялото и истинско свързване с автентичното ни „Аз“.

Когато обаче прекрачихме прага на нейния час и половина останахме очаровани.

Чухме толкова любопитни неща за тази древна напитка какаото, каквито не си бяхме представяли, че съществуват. Отпуснахме се, медитирахме, опитахме сладко-горчивия вкус на церемониалната напитка и наистина разбрахме защо древните маи и ацтеки са я наричали „кръвта на Земята“. Лия ни плени с медения си глас, плавни движения и онази непоколебимост в погледа, която ти гарантира силен водач и магичен спътник по не винаги правата пътека за откриване на себе си. Тя запали любопитството ни, а ние още преди края на практиката бяхме сигурни, че трябва да ти я представим. Жените или момичетатат в древността винаги са били „вещи“. Те открай време със своята емоционалност са имали силата да се свързват с лечителски дарби, познания за билки и лекове, за изправяне на душата и успокояване на тялото. И ето, че сега на прага на юли те запознаваме с момичето, което ни води към истинската ни женска енергия. Чети я с интерес – обещаваме вълшебна е!

Здравей, Лия! За нас е огромно удоволствие и веднага си признаваме, че срещнахме за пръв път широката ти усмивка на какао йога церемония, която ти водиш, но кажи ни първо – коя е Лия? Как би се представила на напълно непознат?

Здравейте! Много, много се радвам, че се срещнахме по този начин! Коя е Лия е доста интересен въпрос, чийто отговор имам чувството, че постоянно се мени.

Но нека се фокусираме върху днес – днес съм главно човек, който се опитва да се наслаждава на живота в пълната му гама – и с хубавото, и с лошото.

По професия съм няколко неща – консултант за изграждане на бранд общности, фасилитатор на събития като женски кръгове, какао церемонии и ритрийти. Зодия  Телец, тоест съм човек, който просто обича да е в спокойствие и хармония, в красота и блаженство.

С какво си се занимавалая преди животът да те срещне с какаото?

Преди да се срещна с какаото и като цяло да поема и по духовния си път, се бях фокусирала върху това да се развивам в посока дигитален маркетинг, мениджмънт и комюнити билдинг. Имаше период, в който исках да се занимавам и с бизнес частта на модата и това беше пътят, по който мислех, че ще поема. Но, естествено, никога не знаем какво ни е подготвил животът и след като завърших бакалавърската си степен във Виена, започнах да работя в един стартъп като комюнити мениджър и след един месец се запознах с първата ми йога учителка и животът ми се промени тотално.

Разкажи ни какво правиш сега – какво е какао йога церемония и защо е толкова специална?

В момента освен по-стандартните неща, които правя, свързани с изграждането на общности за бизнеси и организации, се фокусирам и върху работата си с женски кръгове и какао церемонии. Какао церемониите са нещото, което наистина изпълва сърцето ми със заряд и вдъхновение да творя и помагам все повече и повече на хората. Те са толкова специални за мен самата, защото ги виждам като един прекрасен и холистичен начин да се връщам все повече и повече към собствената си истина, към автентичността си, към това, което се крие в сърцето ни. Всяка церемония е различна, защото винаги намерението, с което аз и участниците влизаме, е различно.

И това прави преживяването наистина уникално, защото не може да бъде повторено.

На практиката ти сподели и за Мама Какао, историята е много интересна. Каква е митологията и пътят на какаото до нашите чаши?

Това е едно от любимите ми неща, за които мога да говоря постоянно!  Церемониалното какао като традиция произлиза от Мезоамерика, или по-специфично от културата на древните маи и ацтеки. Според митологията на маите какаото е женското начало, от което хората са произлезли, а царевицата – мъжкото. Има и мит, който разказва как богът на вятъра е свалил какаото от небесното царство като подарък за хората, защото много ги е обичал. Затова и на латински растението какао се казва Theobroma Cacao, което се превежда „дар от боговете“. В началото какаото като напитка е било поднасяно на боговете по време на ритуали като жертвоприношение.

Маите са смятали, че какаото е кръвта на земята.

С времето са започнали да го пият по-заможните хора в племената, както и владетелите, но винаги под съпровода на шаман или човек, който е свързан с Духа на растението. Маите вярват, че всяко едно такова растение, наречено също медицина, съдържа в себе си Дух, с който се свързваме по време на церемониите. При какаото това е Мама Какао. С идването на европейците по тези земи какаото изменя своята форма, те добавят млякото и захарта и така се получава днешният шоколад. Днес какаото се произвежда по много различни начини, но за да бъде церемониално, то трябва да е отгледано в агрокултура и да бъде обработено по традиционен начин, който изисква максимално ръчна работа. Има огромна разлика в какаото на прах, което ще видим в магазините, в суровото какао и в церемониалното какао.

Сега ни разкажи как помага какаото – защо да дойдем на една такава практика?

Какаото е растение, което е доста, доста подценявано. На физическо ниво то съдържа изключително много полезни вещества и нутриенти. Церемониалното какао има голямо количество минерали, като калций, желязо, магнезий. Освен това съдържа много полезни мазнини и антиоксиданти. Най-важно е присъствието на теобромина, чието действие повишава нивата на серотонин и допамин в организма ни и затова ни кара да се чувстваме по-спокойни и щастливи. Препоръчва се също за намаляване на менструална болка, за борба с депресия и тревожност.

Отвъд физическото си действие какаото, пито в ритуална обстановка, влияе изключително добре на нашето енергийно тяло.

Наречено „медицина на сърцето“, то ни помага да отворим сърдечния си енергиен център и да се свържем по-добре със себе си, със своята истина и със света около нас. Разбира се, всичко това е така, стига какаото, което консумираме, да е отгледано в благоприятни условия и произведено по традиционен начин. Затова препоръчвам наистина да се информирате добре откъде идва какаото, което консумирате, защото много често дори самата почва не е с качеството, което се твърди, че е.

Ти лично как си усещала ползите му, имаш ли някакви специални и магични моменти с него?

За мен срещата с церемониалното какао беше един от най-ключовите моменти в живота ми. Спомням си как по време на първата церемония, на която присъствах във Виена, усетих  дълбоко свързване и освобождаване, както никога преди това. Какаото се превърна в една покана, една подкрепа и един инструмент в моето ежедневие, който ми дава лекота, пространство да се вслушам във вътрешния си глас и просто да бъда.

Магията се случва винаги, когато се доверя.

Много често съм плакала само от миризмата на чашата какао или пък след като отпия, съм усещала импулс за креативност, за съзерцание, за разширение. Това е магичното на работата с церемониално какао – никога не си сигурен къде ще те отведе, но накрая винаги осъзнаваш, че е на правилното място.

Ако трябва да ни препоръчаш нещо, което да правим на ежедневна база, за да активираме женската си енергия, чисто по момичешки – какво би ни посъветвала?

Едно от нещата, върху които и аз се фокусирам напоследък, за да подсиля женската си енергия, е удоволствието и насладата. Много често правим нещата в ежедневието си защото трябва, защото така сме планирали или защото някой друг ни е казал. Затова моят съвет е – правете неща, които ви носят удоволствие “просто защото”. Играйте, творете, гответе, танцувайте, смейте се, не е нужно да е продуктивно! Опитвайте се да намирате удоволствието във всяко нещо в ежедневието (дори неприятните неща), за да може това да ви стане втора природа. В крайна сметка привличаме това, което сме.

Точно когато сме в тази лекота, свързана с насладата, нашата женска енергия се активира и засилва.

Друго важно нещо за мен е работата с тялото. Тук не говоря за спорт или здравословно хранене, а по-скоро за изграждане на интимна връзка с тялото и научаването да се вслушваме в това, което то казва. Къде усещаме болка? Защо? Какво ни казва тя? Съществуват много различни практики, чрез които може да се постигне това, така че препоръчваме да усетите интуитивно коя е подходящата за вас.

Предстои едно горещо лято, а на теб какво ти предстои? Къде може да те срещнем и да се потопим в този тайнствен какао свят?

Лятото за мен е сезонът за номадство. Предстоят ми много пътувания във и извън България, както и различни изживявания, за които нямам търпение. По това време давам пауза на събитията с какао, за да мога да си дам и сама на себе си пространство за вътрешна работа.

Най-скорошната ми какао церемония е август на фестивала Lost Gypsyland 2024, така че заповядайте!

След това се завръщам през есента в София с много нови идеи и вдъхновения, които вече набъбват в мен.

За финал – какво да им кажем на тези хора?

Вървете живота с отворени сърца! Когато се научим, че няма нищо страшно в това да бъдем уязвими, да чувстваме и да се споделяме, животът става по-лек, по-цветен и по-дълбок. А ако имате нужда от подкрепа – направете си чаша какао!

За още от същото – виж Йога for dummies или как да се подготвим за първата си практика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *