Йога за ума, духа и тялото

Какво е и не е йогата, ни разказва Нели Насева от Yoga Vibe

0 коментара Сподели:

Йогата все по-често намира място в графика на градските хора. Тя е предизвикателство за тялото и ума и начин, по който всеки може да достигне по-надълбоко в себе си. Йогата е възможност за себепознаване; промяната отвътре и отвън, която търсим всяка пролет, както и всеки друг миг, изпълнен с присъствие в настоящия момент. Какво още е и не е това древно учение за живота, ни разказва Нели Насева от Yoga Vibe.

Каква е ролята на йогата в живота на съвременните градски хора?
Много хора намират в практикуването на йога начин да останат насаме със себе си, начин да се погрижат за здравето си и, разбира се, възможност за себеразвитие и личностно израстване.

Какви промени у човек носи тя?
Промените започват от тялото, но не остават само там. Йога е медитация чрез движение и изпълнението на асаните е начин да стигнем по-надълбоко в себе си. При често практикуване, както и при всяка медитация човек успява да изчисти съзнанието, да успокои ума си и да усети прилив на чиста енергия и хармония. На физическо ниво промените са лесно проследими – болките в гърба и кръста изчезват, ставите се стабилизират, започваме да дишаме пълноценно с пълния си капацитет, функцията на органите в тялото се подобрява, кръвообращението се засилва, стягаме мускулите и увеличаваме гъвкавостта си. Но по-дълбоките и истински промени не са видими. Дори промяната в теглото и отслабването с йога е физическа промяна, която обаче произтича от хармонизиране и балансиране на енергиите в тялото. Първите психически промени са свързани с възможността ни да се концентрираме по-лесно, да бъдем по-продуктивни в работата си. Постепенно

практикуването на йога ни помага да приемаме по-лесно, да не реагираме емоционално, да разбираме другите повече.

Какво не е йога?
Всеки миг, изпълнен с присъствие в настоящия момент, е йога. Всеки дъх, съчетан с осъзнато движение, е йога. Прекалено много хора ще се впуснат в обяснения как силовата гимнастика и стоенето на ръце не е йога. Аз смятам, че всяко нещо, което ни прави по-осъзнати, по-истински, по-задълбочени, е йога, защото ни отвежда към вътрешния път за развитие и самоусъвършенстване.

Защо да я направим част от ежедневието си?


Йога не е единственият път да сме щастливи, да се научим да обичаме, да приемаме и да даваме повече, отколкото искаме да получим. Но е един от възможните начини да стигнем до това.

Колко пъти в седмицата трябва да практикуваме?
Поне два пъти, за да има промяна. Но йога трябва да практикуваме всеки ден – не е необходимо да сме в залата, дори 10 минути вкъщи са достатъчни. Йога трябва да практикуваме и всекидневно в отношението към нас самите и към околните.

Някои практикуват йога сутрин, други след работа, кое е оптималното време?
Всеки човек е различен, затова има толкова различни йога практики. Някои хора се чувстват по-силни сутрин, други предпочитат да практикуват вечер. Няма значение, всеки ден ние сме различни и практиката е различна.

Има различни видове йога, какво трябва да знаем, преди да изберем коя да практикуваме?

Видът йога е второстепенен. Избира се учител, водач, човек, на когото да повериш тялото, душата си.

И все пак, ако човек се притеснява във физическата си подготовка – може да започне с хатха йога (това е класически вид йога, който е основополагащ за всички разновидности), терапевтична йога (насочена повече към рехабилитация при скованост и болки в тялото, гърба, ставите), виняса флоу (плавно съчетание на дъха с движението, при което позициите преливат плавно от една в друга). Аз лично харесвам хот йогата, защото топлината в залата спомага за обилно потене и изчистване на тялото – в съвременния ни живот почти не се потим, което спира движението на енергията и ни предразполага към тъга и депресивни състояния. Ащанга йога е една от най-древните практики, която се изпълнява по точно определен начин на подреждане на позите. Има също ин йога, при която позициите се задържат дълго – от 3 до 5 минути, за да се постигнат промени в дълбочина както на физично, така и на психично ниво.

Съвременните хора сякаш вярват повече в науката, отколкото в душата, защо да се доверим на второто?
Моите наблюдения са обратни, може би защото всеки ден се срещам с търсещи хора, които искат да знаят повече за себе си. Човешкият ум, тяло и душевност са необятна вселена – познанията ни в нея ще се задълбочават в следващите години, за да догонят ръста в развитието на технологиите. И е съвсем логично хората да потърсят отговор на въпросите, за които науката няма обяснение, в душевността си, в силата на мисълта, в способностите на човешката енергия.

Вярваш ли в кармата?
Да, но също вярвам, че имаме силата да я променяме. Вярвам, че имаме право на избор.

И решенията, които взимаме за живота си, определят съдбата ни. И изборите, които правим, могат да променят кармата ни.

ЗА КАКВО ТИ Е ТОЯ ДЗЕН?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *