Реставрираме българския филмов шедьовър „Крадецът на праскови“ в 4K версия

Благодарение на специален финансов грант, спечелен на Фестивала в Кан - българският филм на режисьора Въло Радев ще се възроди с ново качество

0 коментара Сподели:

Няма по-красива новина за края на май от тази, че ще може да гледаме отново невероятните очи на Невена Коканова и Раде Маркович с отлично качество на голям екран.

Когато говорим за велики и незабравими филми в цялата история на българското кино, то определено „Крадецът на праскови“ влиза в личния ни топ пет.

Ето защо новината, че именно той ще бъде реставриран в 4K версия, ни накара да се усмихнем от цялото си сърце. Това беше обявено на 20 май по време на кинофестивала в Кан, където Асоциацията на европейските синематеки (ACE) разкри на кои филми дава споделен финансов грант, с който да бъде направена реставрация в рамките на програмата A Season of Classic Films. Споделеният финансов грант по правило се печели от общи кандидатури, състоящи се от филмовите архиви на минимум три държави. Тази година избраните филми, които ще си поделят 60 000 евро, са „Крадецът на праскови“ (1964) и компилацията от късометражни неми филми „Фантастични цветя“ (1906-1920). Реставрацията на „Крадецът на праскови“ ще се извърши съвместно от Българската национална филмотека и филмовите архиви на Сърбия и Черна гора в рамките на 2024 г.

Освен споделения грант за „Крадецът на праскови“ Българската национална филмотека получи и единичен самостоятелен грант за реставрирането на филма „Слънцето и сянката“ (1962) на Рангел Вълчанов. Ето какво пише журито за избора си да финансира реставрацията на българския филм: „Крадецът на праскови“ е част от филмовата история със силно хуманистко послание за разбирателство и братство.

В този смисъл централната любовна история носи много по-голямо значение за днешните времена.

За нас – членовете на журито, филмът беше откритие, а ние останахме докоснати от нежността и наситеността на посланията му.“ Подсказваме ти, че това е пето издание на програмата Seasons of Classic Films, като чрез нея досега Българската национална филмотека е реставрирала още три филма: „Курортен сън“ (1926), реж. Панайот Кенков, „Балканската война“ (1913), автор Александър Жеков, и „Морето“ (1967), реж. Петър Донев.

Надяваме се проектът да се осъществи съвсем скоро и отново да чуем заветното – „Защо те волим, слънце мое, ти го знаеш, я те волим…“, с което Раде се обяснява в любов на Невена и във филма, и в реалния живот, превърнал се в една невъзможна приказка за любовта. Сигурни сме, че ще бъде красиво!

За още от същото – виж И думите са малко – Невена

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *