Брой #1 на „Фототека“ е тук – първото монографично издание за БГ фотография обръща представи

„Фототека“ е независим проект, който цели да популяризира българската фотография, а първият книжен брой ни кара да се влюбим вселенски

0 коментара Сподели:
Брой #1 на „Фототека“ е тук – първото монографично издание за БГ фотография обръща представи

снимки: „Фототека“


Принтът е мъртъв – да живее принтът! Това са казали древните, но ние казваме, че в последните години красивите издания на хартия все повече се възраждат в родната ни градска култура и това може само да ни радва. Ето защо с радост ти съобщаваме, че

един изключителен проект, който следим отдавна, вече има първото си принт издание и ние можем само да се разтопим от вселенски кеф.

„Фототека“ е независим и самофинансиращ се проект, който има за мисия да архивира и популяризира българска художествена фотография чрез печатна продукция. Да пази интелектуалната собственост на авторите и да ги възнаграждава за уредените авторски права.

Дългосрочната визия е да създаде платформа, която да съхранява и разпространява творчеството на местни фотографи, да вдъхновява и насърчава нови фотографски проекти в България.

Като освен платформите им в социалните мрежи, които може да откриеш тук и тук, ще имат по един книжен брой всеки месец, който ще посвещават изцяло и само на един български фотограф.

На страниците им ще видим както утвърдени имена, така и прохождащи и начинаещи таланти в родната фотография.

Зад проекта стои Константин Радев – фотограф от София, завършил Magazine Journalism във Великобритания, курсове с Magnum Photos и MoMA, автор на лични изложби в София и Стокхолм, участник в множество изложби на местно ниво, както и в Берлин, Лондон, Сан Франциско и др. Константин е още куратор на редица изложби, издал е няколко лични издания, стои зад публикацията „Скейтъри от миналите времена“ в партньорство с Gifted Sofia и Чешкия културен институт, като е бил и консултант към първата книгата на Денислав Стойчев – „Заедно за кратко”.

Според Косьо фотографията се нуждае от тяло.

Преди години той „колекционира“ творчество на български автори в страницата си във Фейсбук, а по-късно се ражда и идеята за „Фототека“. Ние пък сме супер щастливи, защото първият печатен брой на проекта е вече тук, носи името „Неопетнените“ и е посветен на фотографа Веселин Боришев. Изданието е А5, 48 страници, тяло с обем 44 страници от офсет с тежест 140 грама. Двойната корица от 100 г паус и 250 г хромова хартия, която със сигурност ще се отличава на рафтовете на всички късметлии, които се сдобием с него. Периодичното издание на „Фототека“ е малко, функционално и достъпно за широката публика. Изданието е отворено към сътрудничество и работи независимо от галериите, големите издатели и фотографски фестивали. Дизайнът е минималистичен, с фокус върху визуалното съдържание – с кратък текст, представящ фотографиите и автора. Всеки брой е посветен на един фотограф и една фотосерия.

Както пише в страницата на „Фототека“ относно първия брой: „Първите кадри на всеки фотограф носят неповторимата енергия на свежия поглед. Те често са показателни и за таланта му. Снимки без филтър – чисти от творчески съмнения, чужди очи, неизбежната критика и излишното задълбаване в теория и техника.

Кадрите от „Неопетнените“ на Веселин Боришев са заснети в средата на 90-те години от тогава 27-годишния самоук фотограф в Благоевград и околността.

Негативите на тези снимки са безвъзвратно изгубени. Единственото свидетелство за първите му стъпки във фотографията са няколкото захабени сребърни копия, които той за малко да изхвърли. Роден е през 1967 г. в Благоевград, България. Завършва Националната гимназия за изящни изкуства в София. Изкушен от фотографията, решава да се отдаде на новата си страст, вместо да преследва диплома по изкуства. След десетилетия работа в сферата на журналистиката и фотографията Веселин Боришев продължава да не се свени да бъде себе си – както в живота, така и във фотографията. В резултат на това той и до ден днешен успява да съхрани автентичността и неопетнеността на погледа си“.

За финал те съветваме да научиш всичко необходимо за този свеж и изключително красив брой, като цялата информация за проекта те очаква тук. Желаем успех на Константин Радев и „Фототека“, защото вярваме, че естетиката трябва да се съхранява, разпространява и да възпитава. Вкусът се изгражда с консумация на много изкуство,

а това на страниците на „Брой #1 – Веселин Боришев: Неопетнените“ определено е от хубавото. Поръчвай смело!

За още от същото – виж Богдан Плъков: фотография и отвъд

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *